Web Content Viewer

Web Content Viewer

  • Πρωτοβάθμια περίθαλψη: Έτσι μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο
Υγεία
15.10.2018

Πρωτοβάθμια περίθαλψη: Έτσι μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο

Ένα απλό κρυολόγημα ή ένα ελαφρύ χτύπημα από πτώση δεν μας απασχολούν σχεδόν καθόλου. Πόσες φορές έχετε πάρει αναρρωτική άδεια από τη δουλειά σας επειδή σας ταλαιπωρεί ένα συνάχι; Έχετε διακόψει ποτέ μία βόλτα στη θάλασσα επειδή παραπατήσατε και πονάει λίγο το πόδι σας; 

Όλα τα περιστατικά υγείας που σήμερα φαντάζουν ως και ασήμαντα, στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν πραγματικότητες που απειλούσαν τη ζωή του άτυχου ασθενή.

Σήμερα όλοι αισθανόμαστε πως ζούμε σ’ έναν πολύ πιο σίγουρο κόσμο.

Χάρη στα επιτεύγματα της επιστήμης και την εξέλιξη της ιατρικής, πάρα πολλές ασθένειες, αντιμετωπίζονται. Παράλληλα όμως έκαναν εντονότερη την συχνότητα εμφάνισής τους κάποιες σοβαρές ασθένειες. Ο καρκίνος, οι παθήσεις της καρδιάς, ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν τρόμο, ακόμα και στο άκουσμά τους. 

Ωστόσο, 95,3% των γυναικών που νοσούν από καρκίνο του μαστού κερδίζουν τη ζωή, φτάνει να κάνουν συστηματικά μαστογραφία.

O εμβολιασμός σώζει 6 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Aν είστε άνδρας, ξέρετε πόσο τρομάζει ο καρκίνος του προστάτη. Κι όμως, όταν εντοπιστεί νωρίς, η πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης είναι σχεδόν 100%. Αν δεν εντοπιστεί, αφήνεται ανεξέλεγκτος να εξαπλωθεί ρίχνοντας την πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης στο 29%, σύμφωνα με την American Cancer Society. Ακόμα, τα καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια έχουν μειωθεί στο μισό χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης.

Τέτοια είναι τα στοιχεία που πρέπει να κινητοποιήσουν κάθε έναν από μας ώστε να είναι συνεπής στις επισκέψεις του στον γιατρό και στα απαραίτητα check ups ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη βελτιώνει το βιοτικό μας επίπεδο, μειώνει τη νοσηρότητα και ελαχιστοποιεί την πρόωρη θνησιμότητα. 

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις καλύτερες πρακτικές για εμάς, τα παιδιά μας και τους γονείς μας. Είναι πολύ σημαντικό ακόμα, να παρακινούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα να μένουν συνεπή στις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν.

Τι είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Ο όρος πρωτοβάθμια περίθαλψη σημαίνει κάθε είδους επισκέψεις στον γιατρό, τις ιατρικές πράξεις, τα check up και τις διαγνωστικές εξετάσεις που χρειαζόμαστε.

Ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, με τις επισκέψεις στον παιδίατρο για εμβόλια, εξετάσεις και αντιμετώπιση ασθενειών και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή μας για τον τακτικό μας έλεγχο ή με αφορμή κάποια ασθένεια. Μετά από μία σοβαρή διάγνωση, η παρακολούθηση της υγείας μας και τα φάρμακα που πρέπει να παίρνουμε, εντάσσονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έτσι, αν κάποιος έχει ψηλό σάκχαρο, τριγλυκερίδια, ή πίεση, το γνωρίζει και πράττει ανάλογα ώστε να παραμένει ρυθμισμένος και να μπορέσει να ζήσει περισσότερο, καλύτερα και ασφαλέστερα.

Ακόμα και σήμερα όμως, ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι πάσχει από ορισμένα χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης περίπου 2.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν υπέρταση, περίπου 800.000 δεν έχουν διαγνωστεί και περίπου 1.500.000 δεν την έχουν ρυθμίσει. Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το εγκεφαλικό, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια και τα ανευρύσματα των αρτηριών. Όλα αυτά, μπορούμε να τα γλιτώσουμε στις περισσότερες περιπτώσεις, μένοντας συνεπείς στα check ups μας.

Άλλη μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση προληπτικού ελέγχου που οι άνθρωποι στην Ελλάδα αποφεύγουν, είναι η κολονοσκόπηση. Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, σύμφωνα με την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, ένα ελάχιστο, μονοψήφιο ποσοστό του πληθυσμού κάνει κολονοσκόπηση, ακόμα και μετά από πλήρη ενημέρωση για αυτόν τον καρκίνο.

Η πρωτοβάθμια υγεία είναι μία υπόθεση που πρέπει να εντάξουμε στη ζωή ήδη από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί. Κάθε εξέταση είναι υψηλής προληπτικής και διαγνωστικής αξίας, μας απαλλάσσει από την ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία μίας νοσηλείας και μας χαρίζει περισσότερα, όμορφα χρόνια κοντά σε ανθρώπους και πράγματα που αγαπάμε.

Τι μπορεί να κάνει η Interamerican για εσάς; Δείτε τα προγράμματά μας «Γιατροί & Διαγνωστικές Εξετάσεις» στο σύστημα υγείας Bewell.

Life Newsletter

Επικοινωνήστε μαζί μας

Web Content Viewer