Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Διατροφή 05.04.2019

Σε μία ματιά: το webinar από τον Δρ. Πωλ Φαρατζιάν

Ήρθε η ώρα να καταρριφθούν οι μύθοι γύρω από τη διατροφή μας και η αλήθεια να πάρει τη θέση της πίσω στο… πιάτο μας!

Σε μια ματιά το webinar από τον dr Paul Φαραζιάν
Ήρθε η ώρα να καταρριφθούν οι μύθοι γύρω από τη διατροφή μας και η αλήθεια να πάρει τη θέση της πίσω στο… πιάτο μας! Ευαίσθητα  θέματα όπως η κατανάλωση ζάχαρης, η πρόσληψη αλατιού, η προτίμηση των super foods αλλά και ποιοι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν τη λακτόζη και τη γλουτένη, παρουσιάζονται στο webinar “Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη διατροφή σας» από τον Δρ. Πωλ Φαραντζιάν και τη Nutrimed, σε συνεργασία με την INTERAMERICAN. Σκοπός του είναι να νιώθουμε σιγουριά όταν τρώμε και να «διώξουμε» την άγνοια από το τραπέζι μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε 13 σημαντικές διατροφικές αλήθειες. 
  1. Η σωστή διατροφή είναι υγεία. τας σωστά μειώνεται ο κίνδυνος για χρόνια νοσήματα, όπως αυτά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων τύπων καρκίνου, διαβήτη, υπέρτασης και πολλών άλλων. 
  2. Η μακροζωία προϋποθέτει την υγεία και όχι μόνο. Μια σωστή διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθάει στη διαχείριση του στρες, βελτιώνει πολλές νοητικές λειτουργίες μας, τη διάθεση μας, την εμφάνιση μας και τελικά οδηγεί σε μακροζωία.
  3. Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία με πολλαπλές παρενέργειες.  Η παχυσαρκία συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, με τις καρδιοπάθειες, με τον καρκίνο, αλλά και με την ψυχολογική επιβάρυνση. 
  4. Η ζάχαρη μας αρέσει. Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Η κατανάλωση της όμως δεν παύει να πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς δεν πρέπει να ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή της. Μόνο με αυτό τον τρόπο η ζάχαρη δεν μεταφράζεται σε λίπος, δηλαδή σε βάρος. Φυσικά, η ζάχαρη δεν υποβαθμίζει υποχρεωτικά τη ποιότητα της διατροφής όταν χρησιμοποιείται μια στο τόσο.
  5. Η ζάχαρη στα παιδιά υποβαθμίζει συχνά τη διατροφή τους. Η τακτική πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά και τους εφήβους τους οδηγεί στο να «ξεχνάνε» τις υγιεινές τροφές, με αποτέλεσμα η συνολική διατροφή τους είτε σε σίδερο, είτε σε ασβέστιο, είτε σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες συχνά να παρατηρείται ότι είναι ελλιπής.
    Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, κάντε εδώ την εγγραφή σας και παρακολουθήσετε ολόκληρο το webinar.
  6. Η ζάχαρη γίνεται επικίνδυνη μόνο σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Η ζάχαρη δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει τη πιθανότητα καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη αλλά μόνο σε περίπτωση που σχετίζεται με τη παχυσαρκία.
  7. Το αλάτι είναι απαραίτητο, αλλά με μέτρο. Το αλάτι είναι το νάτριο. Το νάτριο είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης του οργανισμού, η υπερβολική όμως πρόσληψη του προκαλεί το πρόβλημα. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι το ημερήσιο όριο κατανάλωσης. Η κατανάλωση μεγαλύτερης  ποσότητας μπορεί να δημιουργήσει αρτηριακή πίεση, και σε περιπτώσεις υπερβολικής πρόσληψης ακόμα και με καρκίνο του στομάχου.
  8. Δεν αρκεί η μείωση χρήσης της αλατιέρας. Χρειάζεται και η μείωση των τροφών που “κρύβουν” αλάτι.  Το 25% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης προέρχεται από το αλάτι που βάζουμε οι ίδιοι στο φαγητό μας ενώ το υπόλοιπο 75% είναι κρυμμένο μέσα στις τροφές. Τροφές που φαντάζουν «αθώες» όπως το ψωμί, το τυρί, τα επεξεργασμένα δημητριακά χρειάζονται προσοχή καθώς συνεισφέρουν σημαντικά στην καθημερινή πρόσληψη αλατιού.
  9. Το αλάτι δεν παχαίνει. Ως ηλεκτρολύτης, το αλάτι δεν μας δίνει ενέργεια και θερμίδες άρα δεν μας παχαίνει, καθώς το πάχος οφείλεται στη συσσώρευση  λίπους και το αλάτι δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Έχει την ιδιότητα να μας πρήζει μόνο, όχι να μας προσδίδει βάρος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδία και οι έφηβοι, καθώς αν συνηθίσουν τη τακτική πρόσληψη αλατιού δεν θα μπορέσουν εύκολα να απαλλαχτούν απ’ αυτή όταν είναι πλέον ενήλικοι.
  10. Τα super foods από μόνα τους, δεν αρκούν για καλή υγεία. Η μονόπλευρη πρόσληψη κάποιου super food όπως το ρόδι, τα βατόμουρα ή κάποιο βότανο δεν αρκεί ώστε να θωρακίσουμε την υγεία μας. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη διατροφή καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι εξίσου πολύπλευρο και απαιτητικό.
  11. Η μεσογειακή διατροφή είναι η χρυσή τομή της διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με τη μακροζωία, τις λιγότερες φλεγμονές στο σώμα, το χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και υπέρταση, ενώ επίσης σχετίζεται με τον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν δεχθούμε ότι οι φυτοφαγικές - vegetarian διατροφές έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ κοντά σ’ αυτές, συστήνοντας όμως και την επαρκή πρόσληψη κρέατος και ζωικής πρωτεΐνης.
  12. Τα γαλακτοκομικά είναι πολύτιμα για την υγεία. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Mία ομάδα ανθρώπων με δυσανεξία στη λακτόζη, δεν μπορούν να απολαύσουν το γάλα λόγω των παρενεργειών που θα έχουν. Η λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να προσλαμβάνουν τα ευεργετικά συστατικά του γάλακτος από παρεμφερή προϊόντα, όπως το σκληρό τυρί και το γιαούρτι χωρίς λακτόζη.
  13. Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι υπαρκτό πρόβλημα αλλά δεν ταλαιπωρεί πολλούς. Η γλουτένη είναι μια φυσική πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού εκδηλώνει  ευαισθησία στη γλουτένη και παρουσιάζεται με φουσκώματα και εντερικές διαταραχές. Οι  άνθρωποι που δεν καταναλώνουν γλουτένη μπορούν να τρώνε ρύζι, πατάτες καθώς και όλα τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ που αναφέρουν ότι δεν περιέχουν γλουτένη.    
Μάθετε περισσότερα για το πώς θα απολαμβάνουμε υπεύθυνα και χωρίς ερωτηματικά το φαγητό μας!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}