Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 29.10.2018

Πρόληψη του εγκεφαλικού: Είναι τρόπος ζωής

Μπορούμε να αποφύγουμε το εγκεφαλικό; Oι πιθανότητες είναι ευνοϊκές, ακολουθώντας αυτές τις 7 συμβουλές από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard.

Η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό μας καθιστούν πιο επιρρεπείς σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτοί είναι όμως οι μοναδικοί παράγοντες που δεν είναι αναστρέψιμοι! Οι υπόλοιποι μπορούν να προβλεφθούν, όπως λέει η Dr. Natalia Rost, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard και Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Υπηρεσίας Οξέων Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. "Αν ξέρεις πως ένας συγκεκριμένος παράγοντας ρίσκου σαμποτάρει την υγεία σου και σε προδιαθέτει σε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείς να κάνεις βήματα για να ανακουφίσεις τις επιπτώσεις του κινδύνου". 

Πώς μπορείτε να προλάβετε το εγκεφαλικό;

1. Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση:

Η υψηλή πίεση είναι τεράστιος παράγοντας, που διπλασιάζει ή και πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αν δεν ρυθμίζεται. «Η παρακολούθηση της πίεσης και  η θεραπεία της, εφόσον ανεβαίνει, είναι πιθανόν η μεγαλύτερη διαφορά που μπορούν να πετύχουν οι άνθρωποι για την αγγειακή τους υγεία».

Ο στόχος σας: Να διατηρήσετε αρτηριακή πίεση λιγότερη από 135/85. Αλλά για κάποιους, ένας πιο εφικτός στόχος, στις τιμές 140/90 ίσως είναι πιο κατάλληλος.

Πώς να το πετύχετε:

  • Περιορίστε το αλάτι στο φαγητό σας όλη την ημέρα στο μισό κουταλάκι του γλυκού.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, όπως τα μπέργκερ, το τυρί και τα παγωτά.
  • Καταναλώστε 4 με 5 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά καθημερινά, μία μερίδα ψάρι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και αρκετές μερίδες τρόφιμα ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά καθημερινά.
  • Γυμναστείτε περισσότερο – τουλάχιστον 30’ καθημερινά και ακόμα περισσότερο αν είναι δυνατόν. 
  • Σταματήστε το κάπνισμα.

Αν χρειάζεται, ρυθμίστε την πίεσή σας με φαρμακευτική αγωγή.

2. Σωστό βάρος:

Η παχυσαρκία, όπως επίσης οι επιπλοκές που συνδέονται με αυτή ( συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν είστε υπέρβαροι, ακόμα και η απώλεια 4,5 κιλών μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην πρόληψη του εγκεφαλικού.

Ο στόχος σας: Ο ιδανικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) - ένας αριθμός που προκύπτει από το βάρος και το ύψος κάποιου για να προσδιοριστεί η συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες -είναι στο 25 ή πιο κάτω. Αυτός ο στόχος όμως μπορεί να μην είναι ρεαλιστικός για όλους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δημιουργήσετε μια προσωπική στρατηγική απώλειας βάρους.

Πώς να το πετύχετε:

  • Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερες από 1.500 ως 2.000 θερμίδες τη μέρα ( ανάλογα με το βαθμό δραστηριότητας στον τρόπο ζωής σας και τον τρέχοντα ΔΜΣ)
  • Γυμναστείτε περισσότερο, περπατήστε, ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα ως μέρος της καθημερινότητάς σας.

3. Περισσότερη άσκηση:

Η άσκηση συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και ανεξάρτητα, λειτουργεί θετικά στη μείωση των εγκεφαλικών.

Ο στόχος σας: Ασκηθείτε σε μέτρια ένταση τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Πώς να το πετύχετε:

  • Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά σας κάθε πρωί μετά το πρωινό.
  • Ξεκινήστε ένα γυμναστήριο με φίλους.
  • Όταν ασκείστε, φτάστε στο επίπεδο στο οποίο αναπνέετε έντονα αλλά εξακολουθείτε να μπορείτε μιλήσετε.
  • Προτιμήστε τις σκάλες από το ασανσέρ.
  • Αν δεν έχετε 30 συνεχόμενα λεπτά για τη γυμναστική σας, σπάστε το σε 10 έως 15 λεπτά μερικές φορές κάθε μέρα.

4. Λιγότερο αλκοόλ:

Η κατανάλωση λίγου αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. "Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν πίνετε περίπου ένα ποτό την ημέρα, ο κίνδυνος μπορεί να είναι χαμηλότερος", λέει η Δρ Rost. "Μόλις αρχίσετε να πίνετε περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα, ο κίνδυνος σας αυξάνεται πολύ."

Ο στόχος σας: Μην πίνετε αλκοόλ παρά μόνο με μέτρο

Πώς να το πετύχετε:

  • Πιείτε ένα ποτό την ημέρα ή και καθόλου.
  • Προτιμήστε το κόκκινο κρασί, επειδή περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία θεωρείται ότι προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο.
  • Προσοχή στις μερίδες. Οι σωστές είναι 147,8 ml για το κρασί, 254,8 ml για την μπύρα και 44.3ml για τα σκληρά ποτά.

5. Αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής:

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία μορφή ακανόνιστου καρδιακού παλμού που προκαλεί σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν στη συνέχεια να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. "Η κολπική μαρμαρυγή φέρει σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη," λέει ο Δρ Rost.

Ο στόχος σας: Αν έχετε κολπική μαρμαρυγή πρέπει να τη θεραπεύσετε

Πώς να το πετύχετε:

  • Εάν έχετε συμπτώματα όπως ταχυπαλμία της καρδιάς ή δύσπνοια, επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξέταση.
  • Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα αντιπηκτικό φάρμακο για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από κολπική μαρμαρυγή. Οι γιατροί σας θα σας καθοδηγήσουν σε αυτή τη θεραπεία.

6. Θεραπεία του διαβήτη

Η ύπαρξη υψηλού σακχάρου στο αίμα προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο πιθανό να σχηματιστούν θρόμβοι.

Ο στόχος σας: Διατηρήστε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο.

Πώς να το πετύχετε:

  • Παρακολουθήστε το σάκχαρό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
  • Χρησιμοποιήστε τη διατροφή, την άσκηση και τα φάρμακα για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας μέσα στο συνιστώμενο εύρος.

7. Όχι στο κάπνισμα:

Το κάπνισμα επιταχύνει τον σχηματισμό θρόμβων με διάφορους τρόπους. Πυκνώνει το αίμα και αυξάνει την ποσότητα της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες. "Μαζί με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος είναι μια από τις πιο ισχυρές αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο του εγκεφαλικού σας επεισοδίου", λέει η Δρ. Rost.

Ο στόχος σας: Να κόψετε το κάπνισμα

Πώς να το πετύχετε:

  • Ζητήστε συμβουλές στο γιατρό σας για τον πιο κατάλληλο για σας τρόπο.
  • Χρησιμοποιείστε υποκατάστατα προϊόντα, συμβουλευτικές υπηρεσίες ή και ιατρικές υπηρεσίες.
  • Μην τα παρατάτε! Οι περισσότεροι καπνιστές χρειάζονται αρκετές προσπάθειες μέχρι να κόψουν οριστικά το κάπνισμα. Δείτε την κάθε σας απόπειρα ως ένα βήμα που σας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}