Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Αποταμίευση - Επένδυση 29.03.2023 4 λεπτά

Αμοιβαία Κεφάλαια: Ποια θεσμικά όργανα προστατεύουν τα χρήματά σας;

Θέση μας στην Interamerican είναι ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν την πλέον συμφέρουσα, συμπεριληπτική επένδυση. Αξίζει να επενδύσει ο κάθε άνθρωπος που έχει όνειρα, προσδοκίες και απαιτήσεις για το μέλλον του, χωρίς να διαθέτει εξοικείωση με τα επενδυτικά προϊόντα και χωρίς να αρκείται σε προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις.

Θέση μας στην Interamerican είναι ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν την πλέον συμφέρουσα, συμπεριληπτική επένδυση. Αξίζει να επενδύσει ο κάθε άνθρωπος που έχει όνειρα, προσδοκίες και απαιτήσεις για το μέλλον του, χωρίς να διαθέτει εξοικείωση με τα επενδυτικά προϊόντα και χωρίς να αρκείται σε προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις.

Στην ελκυστικότητα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων συμβάλλουν οι κανόνες από τους οποίους διέπονται, το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υφίστανται και οι αρχές από τις οποίες εποπτεύονται. Χαρακτηριστικά, για να συσταθεί ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο θα πρέπει να πάρει εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού εξετάσουν ότι το εν λόγω Αμοιβαίο Κεφάλαιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου. Οι δε Εταιρείες Διαχειρίσεως (Α.Ε.Δ.Α.Κ.) έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Οι προϋποθέσεις για τη σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας είναι εξαιρετικά αυστηρές και παρέχουν τα εχέγγυα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Επιπλέον, η δραστηριότητα της Α.Ε.Δ.Α.Κ. ελέγχεται άμεσα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε περισσότερα για τους θεσμούς και τις διαδικασίες που καθιστούν τα Αμοιβαία Κεφάλαια μία ελκυστική επένδυση.

Τράπεζα - Θεματοφύλακας

Σύμφωνα με τον νόμο 4099/12 προϋπόθεση για να χορηγηθεί άδεια σύστασης ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου σε μία Α.Ε.Δ.Α.Κ. αποτελεί και η ύπαρξη μιας Τράπεζας, η οποία ασκεί καθήκοντα Θεματοφύλακα και λειτουργεί στην Ελλάδα. Τα καθήκοντα του Θεματοφύλακα συνίστανται στη φύλαξη της περιουσίας του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, την εκτέλεση των εισπράξεων και πληρωμών του Αμοιβαίου Κεφαλαίου και τη σωστή εκτέλεση των συναλλαγών. Επιπλέον, ο Θεματοφύλακας συνυπογράφει τον κανονισμό του Αμοιβαίου Κεφαλαίου και φροντίζει παράλληλα με την Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την τήρηση των όρων αυτού. Τέλος, συνυπογράφει τις λογιστικές καταστάσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, μαζί με την Α.Ε.Δ.Α.Κ. και τους ορκωτούς λογιστές.

Ενημέρωση των επενδυτών

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, εκτός από την ημερήσια αποτίμηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων η οποία δημοσιεύεται στον τύπο, οι επενδυτές λαμβάνουν από τις Α.Ε.Δ.Α.Κ. συχνή ενημέρωση για την πορεία της επένδυσής τους. Αυτό υλοποιείται μέσω του υποχρεωτικού ενημερωτικού υλικού το οποίο οι Α.Ε.Δ.Α.Κ. διαθέτουν στους επενδυτές τους (ετήσια & εξαμηνιαία έκθεση, βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές για κάθε Αμοιβαίο Κεφάλαιο, τριμηνιαία ενημερωτικά statements).

Θεσμικά όργανα Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Ως Θεσμικοί Επενδυτές χαρακτηρίζονται οι οργανισμοί, οι οποίοι συγκεντρώνουν κεφάλαια από πολλούς διαφορετικούς επενδυτές και τα διαχειρίζονται λειτουργώντας μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο νομικό πλαίσιο. Οι Εταιρείες Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.) συγκαταλέγονται στους Θεσμικούς Επενδυτές, καθώς ως μοναδικό σκοπό έχουν να επενδύουν συλλογικά σε κινητές αξίες, κεφάλαια που συγκεντρώνουν από το επενδυτικό κοινό. Στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες των Θεσμικών Επενδυτών και εν προκειμένω των Α.Ε.Δ.Α.Κ. υπόκεινται σε έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ όλες οι ελληνικές Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (Ε.Ε.Χ.) και Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.) συμμετέχουν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.).

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι το εποπτικό όργανο των Εταιρειών Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.) και των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (Ε.E.Χ.). Το συγκεκριμένο όργανο υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, χορηγεί την άδεια λειτουργίας στις Α.Ε.Δ.Α.Κ. και ελέγχει τη λειτουργία τους. Επιπλέον, δέχεται και ερευνά τα παράπονα και καταγγελίες των πολιτών σε ό,τι αφορά τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τις Ε.Ε.Χ.

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Η «Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και Εταιρειών Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων», η οποία εν συντομία αποκαλείται και ως «Ένωση Θεσμικών Επενδυτών» (Ε.Θ.Ε.), είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν όλες οι ελληνικές Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών συντονίζει το έργο των μελών της, συνεργάζεται με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προωθεί θέματα που έχουν σχέση με τη νομοθεσία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και φροντίζει για την εκπαίδευση των μελών της και την αναβάθμιση των δικτύων. Τέλος, λαμβάνει μέτρα σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την προστασία και την ενημέρωση των επενδυτών.

Συμπληρώστε τη φόρμα και ένας εξειδικευμένος financial planner της Interamerican θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια;

Διαβάστε ακόμα στο blog της Interamerican:

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}