Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Εξυπηρέτηση 07.10.2015

Οι Έλληνες υιοθετούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε χρόνους ρεκόρ

Οι συναλλαγές
Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, είδαμε τη χώρα μας να προσαρμόζεται στα capital controls και να υιοθετεί ηλεκτρονικούς τρόπους συναλλαγής σε χρόνους ρεκόρ έτσι ώστε να μπορούν να κινηθούν όλοι με ταχύτητα και ευελιξία, παρακάμπτοντας τα εμπόδια των κλειστών γκισέ.

Τον Ιούλιο πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ενώ οι Τράπεζες εξέδωσαν 1.000.000 χρεωστικές κάρτες τον Αύγουστο, από ένα μέσο όρο της τάξης των 100.000 καρτών το μήνα και υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός συσκευών αποδοχής καρτών στην αγορά!

Έτσι, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμής, o κόσμος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, μετέφερε χωρίς πρόβλημα χρήματα σε λογαριασμούς εντός Ελλάδας, κατέβαλε ή εισέπραξε μισθούς, πλήρωσε συμβόλαια και εξόφλησε λογαριασμούς με τη χρήση καρτών, web banking, παγίων εντολών, αποφεύγοντας να «στηθούν» στην ουρά για να πάρουν μετρητά.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες συναλλαγές μας δεν χρειάζονται μετρητά.

Όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις όχι μόνο δέχονται αλλά προτιμούν τους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη διαφάνεια. Ο καταναλωτής σήμερα έχει πολλές εναλλακτικές επιλογές στη διάθεσή του. Όλες οι τράπεζες που συμμετέχουν στο Διατραπεζικό Σύστημα (ΔΙΑΣ) έχουν υπηρεσίες internet banking. Οι επιχειρήσεις μέσα από τα εταιρικά sites και ειδικές εφαρμογές δίνουν πολλές και ασφαλείς δυνατότητες.

Η χρήση επίσης της πιστωτικής κάρτας όχι μόνο δεν είναι καινούργια αλλά είναι ευρύτατα διαδομένη ενώ η χρήση χρεωστικής κάρτας αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε τη χρήση των καρτών ακόμη και για συναλλαγές που αφορούν μικρά ποσά (π.χ. μερικών λεπτών ή λίγων ευρώ) λόγω νέων τεχνολογιών (RFID).

Σημειώνουμε ότι η τεχνολογία αυτή έχει ήδη ενσωματωθεί στις νέες κάρτες που εκδίδονται από τις τράπεζες. Έτσι, ο καθένας μας θα μπορεί να πληρώσει ό,τι οφείλει απλά περνώντας την κάρτα του πάνω από τη συσκευή αποδοχής (swiping), χωρίς να απαιτείται εισαγωγή της κάρτας ή πληκτρολόγηση PIN. Πιθανώς να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες και με το κινητό μας τηλέφωνο.

Το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στη χώρα μας προσαρμόστηκε στη νέα οικονομική συγκυρία και τους νέους τρόπους συναλλαγής με απίστευτη ταχύτητα, ηρεμία και άνεση, είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Φαίνεται ότι μερικές φορές χρειαζόμαστε μια ώθηση για να αλλάξουμε παλαιές συνήθειες, και η κρίση και συγκεκριμένα η τραπεζική αργία έδρασε καταλυτικά για να προχωρήσουμε και να υιοθετήσουμε νέους πιο ευέλικτους τρόπους συμπεριφοράς.


Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}