Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 10.04.2024 3 λεπτά

7 βήματα για να προστατεύσουμε το Κεντρικό Νευρικό μας Σύστημα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον

Ο εγκέφαλός μας αποτελεί τον κυβερνήτη του σώματός μας και πρέπει να τον φροντίζουμε!

pagkosmia-mera-parkinson

Ο εγκέφαλός μας είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχός μας για πολλούς λόγους. Ρυθμίζει και ελέγχει τη συνολική λειτουργία του σώματός μας. Επεξεργάζεται τα αισθητηριακά ερεθίσματα, την αποθήκευση των αναμνήσεων, τη λήψη αποφάσεων, τη γλωσσική επεξεργασία και πολλές άλλες πνευματικές και σωματικές λειτουργίες.

Αποτελείται από διάφορες περιοχές και δομές που συνεργάζονται για να εκτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες του. Η ανώτερη γνωστική λειτουργία του ανθρώπου, όπως η σκέψη, η μνήμη, η γλώσσα και η λήψη αποφάσεων, βασίζεται στην πολυπλοκότητα και την οργάνωσή του.

Όμως ο εγκέφαλός μας είναι επίσης ο κύριος υποστηρικτής της ανθρώπινης συνείδησης και της αναγνώρισης του εαυτού μας και του περιβάλλοντός μας. Φροντίζει ακόμα, για την ανάπτυξή μας και την εκμάθηση νέων γνώσεων και ικανοτήτων.

Την 11η Απριλίου λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο του Πάρκινσον, που καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στεκόμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο που ζουν με τη νόσο. Την ίδια στιγμή όμως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία και την προάσπιση της υγείας του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα σύνθετο και περίπλοκο όργανο το οποίο λειτουργεί σαν κέντρο ελέγχου συλλέγοντας πληροφορίες οι οποίες ρέουν από και προς τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Η νευρολογία είναι κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακουστά ορισμένες από τις Παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, λόγω της συχνότητας εμφάνισης και της σοβαρότητάς τους. Πέραν της νόσου του Πάρκινσον που αποτελεί μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η υγεία του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία και απαιτείται εγρήγορση. Αν και ορισμένες Παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος είναι αναπόφευκτες ή απόρροια γενετικών παραγόντων, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει για να προστατεύσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα:

#1. Υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του εγκεφάλου. Ανατρέξτε στην ενότητα «Διατροφή» του blog της Interamerican και ενημερωθείτε σφαιρικά γύρω από το θέμα της διατροφής και της υγείας.

#2. Φυσική άσκηση

Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων. Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα άσκησης που ταιριάζει στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ορίζοντας συγκεκριμένες ημέρες και ώρες για τις προπονήσεις σας και φροντίστε να παραμένετε πιστοί στα ραντεβού με τον εαυτό σας. Η συνέπεια εξάλλου είναι το κλειδί για να ενταχθεί η άσκηση ως τρόπο ζωής. Και θυμηθείτε: η άσκηση δε γνωρίζει ηλικία. Μάλιστα, όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερη μπορούμε και πρέπει να κάνουμε.

#3. Υγιής ύπνος

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την εγκεφαλική λειτουργία και την αναγέννηση των νευρώνων. Προσπαθήστε να τηρείτε τακτικό ωράριο ύπνου και να δημιουργήσετε ένα ξεκούραστο περιβάλλον για τον ύπνο σας. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο με θέμα «Κοιμόμαστε καλύτερα, ζούμε περισσότερο».

#4. Συνέπειες εθισμού

Αυτονόητο, όμως πρέπει να λέγεται με κάθε ευκαιρία. Η κατάχρηση ουσιών, όπως το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

#5. Προστασία από τραύματα

Φροντίστε να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να αποφύγετε τραύματα στο κεφάλι, καθώς αυτά μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

#6. Οικογενειακό ιστορικό και τακτικές επισκέψεις στον γιατρό

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ιστορία των νευρολογικών παθήσεων στην οικογένειά σας, καθώς ορισμένες παθήσεις μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση. Μην ξεχνάτε να επισκέπτεσθε τον γιατρό σε τακτικά διαστήματα για τσεκάπ της υγείας σας, προληπτικά τεστ και συμβουλές.

#7. Φυσική και ψυχική υγεία

Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους.

Σχετικά άρθρα:
«Η υγεία σου, στο χέρι σου»: Νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής
Ποιες προληπτικές εξετάσεις υγείας πρέπει να γίνονται, ανά ηλικία;

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}