Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ευεξία 07.12.2022

Καιρός να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πιο τρυφερή γιορτή του χρόνου. Με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό τρόπο όλοι αισθάνονται έντονα την ανάγκη να συνδεθούν με τους γύρω τους και κυρίως, με την οικογένεια ή/και τους κοντινούς τους ανθρώπους. Ας δούμε λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευφορία των ημερών για να έρθετε πραγματικά κοντά με τα παιδιά.

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πιο τρυφερή γιορτή του χρόνου. Με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό τρόπο όλοι αισθάνονται έντονα την ανάγκη να συνδεθούν με τους γύρω τους και κυρίως, με την οικογένεια ή/και τους κοντινούς τους ανθρώπους. Ας δούμε λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευφορία των ημερών για να έρθετε πραγματικά κοντά με τα παιδιά.

Όσο ζούμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονέων και οι σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, συχνά δεν αφήνουν πολύ ελεύθερο και ποιοτικό χρόνο που μπορούν να περάσουν μαζί. Και μπορεί το παραπάνω να αποτελεί πραγματικότητα για την πλειονότητα του κόσμου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει συναισθηματικά όποιον το βιώνει.

Ποιος γονέας δεν θα ήθελε να αισθάνεται ψυχικά κοντά στο παιδί του, να επικοινωνεί μαζί του, να ξέρει ότι μοιράζεται όλες τις χαρές αλλά και τις ανησυχίες και τα προβλήματά του; Για να μπορεί να βρίσκεται δίπλα του κάθε στιγμή, να συμβουλεύει, να προφυλάσσει. Τι μας χωρίζει από τα παραπάνω; Κυρίως η έλλειψη χρόνου, γι’ αυτό και όταν μας δίνεται η ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε και ποια καλύτερη στιγμή για να έρθουμε πιο κοντά από τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Ας δούμε μαζί γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να συνδεθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να αναζητήσουμε στιγμές που θα μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους, καθώς και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων για να έρθουμε πραγματικά κοντά με τα παιδιά.

Αφήνοντας πίσω μια δύσκολη χρονιά

Αν σας ζητούσαμε να μας πείτε ποιο ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθατε την χρονιά που πέρασε, τι θα απαντούσατε; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Gallup , αρνητικά συναισθήματα όπως στρες, θλίψη, θυμός, ανησυχία και σωματικός πόνος, έφτασαν δυστυχώς πέρυσι σε νέο ρεκόρ. Αυτό το γεγονός μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, ωστόσο, όπως διαβάζουμε στην έκθεση, τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται εδώ και μια δεκαετία. Οι βασικοί παράγοντες, σύμφωνα πάντα με την έκθεση είναι η φτώχεια, η υποβάθμιση της κοινότητας, η πείνα, η μοναξιά, η έλλειψη καλής εργασίας και η αύξηση της σωματικής καταπόνησης. Φυσικά, κάθε χώρα, όπως επίσης κάθε άτομο μεμονωμένα και κάθε οικογένεια, επηρεάζεται λιγότερο ή περισσότερο απ’ όλα αυτά, εν τούτοις η τάση παραμένει. Η συναισθηματική υγεία του κόσμου δεν είναι στα καλύτερά της, παρ’ όλο που, την ίδια στιγμή, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ψυχική υγεία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.

Η σημασία της καλής ψυχικής υγείας

Η ψυχική υγεία μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από την σχολική ή επαγγελματική απόδοση, μέχρι τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους ή ακόμη και την ικανότητα συμμετοχής στην κοινότητα. Ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στα παιδιά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ψυχική υγεία τους ξεκινά από το σπίτι και τη σχέση τους με τους γονείς τους. ( Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη της Δρ. Τζένης Σουμάκη). Και σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου το 20% των παιδιών και των εφήβων διεθνώς, αντιμετωπίζουν παθήσεις ψυχικής υγείας.

Για τα παιδιά η καλή ψυχική υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, για να μπορούν να σκέφτονται καθαρά, να κοινωνικοποιούνται, να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους και να ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους. Βασικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι σχέσεις με τους γονείς και ο τρόπος που αλληλοεπιδρούν μαζί τους, που επικοινωνούν, καθώς η ποιότητα αυτής της σχέσης καθορίζει και τις προσδοκίες που αναπτύσσει κάθε παιδί για τον ίδιο του τον εαυτό, τους άλλους αλλά και τον κόσμο γύρω του.

9 τρόποι να συνδεθείτε πραγματικά με τα παιδιά τα Χριστούγεννα

Το να μείνει η οικογένεια συνδεδεμένη κατά την διάρκεια των διακοπών μοιάζει το ιδανικότερο σενάριο, ωστόσο αν δεν «συνεργαστούν» όλα τα μέλη, μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση. Μην απορείτε. Με τόσες κοινωνικές υποχρεώσεις (σχολικές εκδηλώσεις, εταιρικά πάρτι, bazaar, οικογενειακά τραπέζια, ρεβεγιόν) είναι εύκολο να χαθεί η ευκαιρία για ουσιαστική σύνδεση σε μια χρονική στιγμή που γονείς και παιδιά είναι θεωρητικά ελεύθεροι από την καθημερινή ρουτίνα, λόγω διακοπών. Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν χρειάζεται να σας αγχώνει το παραπάνω, αφού ακόμη και με το πλέον «πλούσιο» εορταστικό πρόγραμμα, μπορείτε να βρείτε χρόνο και τρόπους -και μάλιστα πολύ απλούς και ευχάριστους-, για να έρθετε κοντά με τα παιδιά σας.

Δείτε ενδεικτικά 9 προτάσεις.

1. Παίξτε παιχνίδια

Ξεκινάμε από τα απλά και βασικά. Δεν υπάρχει πιο εύκολος ή καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε με τα παιδιά από το να αφιερώσετε χρόνο για να παίξετε μαζί τους. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, μπορείτε να βρείτε διασκεδαστικά παιχνίδια για μέσα ή έξω από το σπίτι, που ακόμη και αν δεν διαρκούν ώρες ολόκληρες φτάνουν για να εκτιμήσουν τα παιδιά τον χρόνο που περνάτε μαζί τους. Δείτε τι τους αρέσει περισσότερο και δοκιμάστε να συμμετέχετε. Το ξέρετε ήδη βέβαια, αλλά διατηρήστε το στη συνείδησή σας τη στιγμή του παιχνιδιού: δεν παίζετε με μεγάλους. Όταν οι συμπεριφορές του παιδιού σας δεν σας αρέσουν ή ακόμα και σας απογοητεύουν, οι δικές σας αντιδράσεις είναι αυτές που αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά.

2. Εντάξτε τα παιδιά στις γιορτινές προετοιμασίες

Όπως εσείς θα συμμετέχετε στις δικές τους δραστηριότητες, έτσι κι εκείνα μπορούν να συμμετάσχουν στις δικές σας! Τα παιδιά λατρεύουν να βοηθούν και να συμμετέχουν σε προετοιμασίες -θα το ξέρετε ήδη από τις δεκάδες φορές που σας έχουν ζητήσει να βοηθήσουν όταν μαγειρεύετε, φυτεύετε γλάστρες στο μπαλκόνι ή κάνετε μαστορέματα. Η περίοδος των Χριστουγέννων λοιπόν, είναι ιδανική για να τα εντάξετε στις προετοιμασίες και να φτιάξετε μαζί διάφορα πράγματα, από στολίδια για το σπίτι ή για το bazaar του σχολείου, μέχρι τα γιορτινά γλυκά ή το τύλιγμα των δώρων. Για να συνεργαστείτε όμορφα μαζί τους, θυμηθείτε ότι κάθε δουλειά μαζί με τα παιδιά, γίνεται λιγότερα γρήγορα και αποτελεσματικά, αλλά με περισσότερο γέλιο και φαντασία. Οπλιστείτε με επιπλέον τρυφερότητα, υπομονή και χιούμορ.

3. Κάντε κάτι διαφορετικό για τα Χριστούγεννα

Κάθε παιδί μπορεί να έχει τη δική του αγαπημένη, χριστουγεννιάτικη συνήθεια. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, από το να κάθεται για ώρες μπροστά στο στολισμένο δέντρο διαβάζοντας. Ή κάτι πιο απαιτητικό, όπως το να θέλει να πηγαίνει για πατινάζ κάθε απόγευμα. Παρατηρήστε τα, ρωτήστε τα και ανακαλύψτε τι τους αρέσει να κάνουν. Εντάξτε το στο πρόγραμμα, για να ζήσετε μαζί τη διαφορετικότητα των ημερών.

4. Βγείτε να πείτε μαζί τα κάλαντα

Είναι ίσως το πιο κλασικό χριστουγεννιάτικο έθιμο που αγαπούν να τηρούν τα παιδιά και είναι καλό να τα ενθαρρύνετε να συμμετέχουν. Μάλιστα, πέρα από την διασκέδαση -και το χρηματικό bonus που προκύπτει-, τα κάλαντα μπορούν να αποδειχθούν και ένα καλό μάθημα για τα παιδιά. Καταρχάς, βγαίνοντας στο δρόμο και ρωτώντας από πόρτα σε πόρτα αν μπορούν να πουν τα κάλαντα, μαθαίνουν να μην ντρέπονται αλλά και να μην φοβούνται τον κόσμο. Από την άλλη, επειδή θα υπάρξουν και αρκετές αρνήσεις και κλειστές πόρτες, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθουν να δέχονται την απόρριψη και να συνεχίζουν να προχωράνε. Σε περίπτωση που τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και δεν χρειάζεται (ή πολύ περισσότερο δεν θέλουν) να τα συνοδεύσετε και προτιμούν να πουν τα κάλαντα με τους φίλους τους, δείξτε τους ότι τους εμπιστεύεστε και αφήστε να πάνε μόνα τους. Να ένα καλό μάθημα και για τους γονείς, που θα αφήσουν πρώτη φορά τα παιδιά να βγουν έξω χωρίς τη δική τους συνοδεία.

5. Παρακολουθήστε χριστουγεννιάτικες ταινίες παρέα

Φτιάξτε μπόλικο ποπ κορν, κλείστε όλες τις άλλες συσκευές -laptop, tablets, κινητά- και αφιερώστε κάποιες ώρες κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα για να δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες όλοι μαζί. Επιλογές σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες, από animations μέχρι ταινίες σύγχρονες αλλά και κλασικές, που πάντα μας κερδίζουν με την ωραία τους, γιορτινή ατμόσφαιρα. Και μιας και οι επιλογές είναι τόσες, μπορείτε να καθιερώσετε να επιλέγει κάθε φορά και άλλο μέλος της οικογένειας τι ταινία θα δείτε.

6. Κλείστε το κινητό και πιάστε την κουβέντα

Μιας και προαναφέραμε το κλείσιμο του κινητού για χάρη της ταινίας, να πούμε ότι η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια χρυσή ευκαιρία να κλείνετε γενικά πιο συχνά και για περισσότερο χρόνο το κινητό σας. Βρίσκεστε άλλωστε σε διακοπές! Με αυτό τον τόσο απλό τρόπο γλιτώνετε από τους δεκάδες περισπασμούς και έχετε την ευκαιρία να καθίσετε με την οικογένεια να κάνετε ανάλαφρες συζητήσεις ή να αναλύσετε θέματα που σας απασχολούν. Έτσι, θα μάθετε και στα παιδιά ποιος είναι ο σωστός τρόπος να συζητούν.

7. Φτιάξτε παρέα και δοκιμάστε ζεστά ροφήματα

Υπάρχει τίποτα καλύτερο ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα από το να χαλαρώνετε στο σπίτι παρέα με ένα φλιτζάνι τσάι ή ζεστή σοκολάτα; Αν μάλιστα στο σκηνικό υπάρχει και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, όλα είναι πιο μαγικά. Ευκαιρία τώρα που έχετε χρόνο, να μάθετε και στα παιδιά πώς να φτιάχνουν διάφορα ζεστά ροφήματα, τα οποία στη συνέχεια θα απολαμβάνετε παρέα.

8. Κάντε κάτι ξεχωριστό για τους άλλους

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για να λαμβάνουμε αλλά και για να προσφέρουμε και δεν αναφερόμαστε μόνο στα δώρα που μπαίνουν σε όμορφα τυλιγμένα πακέτα, αλλά γενικά σε πράξεις που μπορούν να δώσουν χαρά στους γύρω μας. Μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα μοιράσετε στους γείτονες, να συμμετάσχετε σε κάποιο φιλανθρωπικό bazaar ή να επικοινωνήσετε με κάποιο ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά, να μάθετε τι ανάγκες έχουν -σε τρόφιμα, ρούχα ή παιχνίδια- και να τα συγκεντρώσετε και παραδώσετε παρέα με τα παιδιά. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να προσφέρετε και είναι εξαιρετικά σημαντικό να βάλετε και τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία, για να αναπτύξετε την ενσυναίσθηση τους.

9. Σχεδιάστε μία μονοήμερη απόδραση μόνο για την οικογένεια

Μπορεί το γιορτινό σας πρόγραμμα να περιλαμβάνει πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, με φίλους και συγγενείς, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρείτε έστω μία ημέρα που θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου για την οικογένειά σας. Τι καλύτερο από μία μονοήμερη εκδρομή με τα παιδιά σε κάποιο κοντινό, χειμερινό προορισμό, για τον οποίο θα ξεκινήσετε νωρίς το πρωί με το αυτοκίνητο και θα επιστρέψετε αργά το βράδυ έχοντας περάσει μια ολόκληρη ημέρα μόνο εσείς και τα παιδιά σας. Σίγουρα είναι κάτι που θα απολαύσουν με την ψυχή τους και θα τους μείνει αξέχαστο. Μάλιστα, μπορείτε να το κάνετε ακόμη καλύτερο, αν ζητήσετε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν και στον σχεδιασμό της εκδρομής, από την επιλογή του προορισμού, μέχρι το τι αξίζει να κάνετε εκεί.

Τελικά, το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας είναι να τους αφιερώσετε τον χρόνο σας και να δημιουργείτε αναμνήσεις μαζί τους. Μεγαλώνοντας μπορεί να μην θυμούνται τα δώρα που τους κάνατε, αλλά σίγουρα θα έχουν να θυμούνται ότι ήσασταν παρόντες και ότι τους χαρίζατε την αμέριστη προσοχή σας.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}