Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Διατροφή 08.07.2021

Τρώγοντας και πίνοντας ισορροπημένα εκτός σπιτιού: η πρόκληση του καλοκαιριού!

Το καλοκαίρι οι έξοδοι για φαγητό ή ποτό συνήθως αυξάνονται, αφού ο καιρός είναι καλός και το σπίτι “δε μας κρατάει” και πολύ μέσα.

Τρώγοντας και πίνοντας ισορροπημένα εκτός σπιτιού
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed, σε συνεργασία με την INTERAMERICAN

“Όλα καλά ως εδώ. Στο σπίτι μου και στη δουλειά μου θα ετοιμάζω και θα καταναλώνω τα γεύματα που μου συστήνεις, ενδιάμεσα θα επιλέγω τα κατάλληλα snacks και θα εντάξω την άσκηση στην καθημερινότητά μου όσο περισσότερο μπορώ. Όταν, όμως, τύχει να βγω έξω, τότε τι γίνεται; Πώς να το διαχειριστώ;”... μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε εμείς οι διαιτολόγοι. Και είναι λογικό, αφού η έξοδος τις περισσότερες φορές σημαίνει για όλους μας πολλά παραπάνω από ένα απλό γεύμα ή ποτό: μια γιορτή, μια ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, να συζητήσουμε, να διασκεδάσουμε...είναι με λίγα λόγια αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της κοινωνικής μας ζωής.

Το καλοκαίρι οι έξοδοι για φαγητό ή ποτό συνήθως αυξάνονται, αφού ο καιρός είναι καλός και το σπίτι “δε μας κρατάει” και πολύ μέσα. Και φυσικά όταν είμαστε σε διακοπές, τις περισσότερες φορές δεν έχουμε τη δυνατότητα ή ακόμα και τη διάθεση να μπούμε στην κουζίνα. Όσο για τη βραδινή διασκέδαση, συνήθως περιλαμβάνει ένα ποτάκι -ή και περισσότερα... Γι’ αυτό, λοιπόν, στο άρθρο μας θα δούμε:

  • πώς θα φάμε θρεπτικά και ισορροπημένα σε εστιατόρια-ταβέρνες;
  • πόσες θερμίδες μας δίνουν τα αγαπημένα μας αλκοολούχα ποτά και τι μπορούμε να επιλέξουμε στις νυχτερινές (και όχι μόνο) εξόδους μας;

Αποφεύγοντας τις καλοκαιρινές παγίδες

Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα της εξόδου για φαγητό, είτε βρεθείτε σε ένα παραλιακό ταβερνάκι είτε σε κάποιο εστιατόριο που σερβίρει κατά βάση κρεατικά, παίξτε έξυπνα:

  • Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σαλάτα ή –ειδικά αν είστε πολλά άτομα και έχετε παραγγείλει πολλά πιάτα- με μια μικρή ποικιλία από σαλάτες διαφορετικών χρωμάτων (π.χ. αγγουροντομάτα, χόρτα, ψητά λαχανικά). Έτσι, όχι μόνο θα προσλάβετε ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών αλλά θα καταφέρετε να έχετε εν μέρει χορτάσει πριν φτάσουν τα υπόλοιπα πιάτα.
  • Όσο για τα υπόλοιπα ορεκτικά, θυμηθείτε πως ο ρόλος τους στο τραπέζι είναι να σας προετοιμάσουν για το κυρίως πιάτο. Γι’ αυτό πάρτε μια γεύση, αλλά μην τα καταναλώσετε σε μεγάλες ποσότητες- κυρίως γιατί πολύ συχνά είναι τηγανητά ή περιέχουν συστατικά πλούσια σε λιπαρά όπως τα τυριά κλπ.
  • Προσπαθήστε να έχετε το ψωμί υπό έλεγχο! Πολλές φορές, είτε επειδή φτάνουμε στο τραπέζι πολύ πεινασμένοι είτε από καθαρή λαιμαργία, καταλήγουμε να έχουμε φάει 1-2 φέτες ψωμί πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα πιάτα στο τραπέζι! Και στη συνέχεια έρχονται, φυσικά, οι αγαπημένες «βούτες»... Γι’ αυτό, λοιπόν, προσπαθήστε να θέσετε ως στόχο να καταναλώσετε 1 φέτα ψωμί μαζί με το γεύμα σας και αν το καλαθάκι αδειάσει, αποφύγετε το refill!

Ήρθε η ώρα για το κυρίως γεύμα!

  • στην ψαροταβέρνα, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να παραγγείλετε ένα φρέσκο ψάρι ψητό. Εναλλακτικά- και πιο οικονομικά- μπορείτε να επιλέξετε μία μερίδα σαρδέλες ψητές ή γαύρο ριγανάτο. Αν αγαπάτε τα θαλασσινά, προτιμήστε χταπόδι σχάρας, ψητό καλαμάρι ή αχνιστά μύδια. Όσο για τα τηγανητά καλαμαράκια, ένα πιάτο που έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι και τις διακοπές, θα σας προτείναμε αντί να τα επιλέξετε ως κυρίως πιάτο σας, να τα μοιραστείτε ως ορεκτικό με την παρέα σας, έτσι ώστε απολαύσετε τη γεύση τους τρώγοντας μόνο 1-2 κομμάτια.
  • αν επιλέξετε ένα εστιατόριο ή παραδοσιακή ταβέρνα με κρεατικά, προσπαθήστε να έχετε στο μυαλό σας το “όσο πιο άπαχο τόσο καλύτερο”. Εκτός από τα φιλέτα (κοτόπουλο, γαλοπούλα ή μοσχαρίσιο), που αποτελούν την πιο προφανή και “διαιτητική” λύση, καλές επιλογές αποτελούν επίσης: μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή, χοιρινό ψαρονέφρι, μπουτάκια κοτόπουλου (χωρίς δέρμα).

Για extra γεύση, προσθέστε λεμόνι με μυρωδικά!

Και για επιδόρπιο; Επειδή στα γεύματα εκτός σπιτιού που περιλαμβάνουν σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως, όσο και να προσέξουμε, συνήθως προσλαμβάνουμε κάποιες παραπανίσιες θερμίδες, καλό θα ήταν να αποφύγετε να καταναλώσετε και γλυκό ακριβώς μετά. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να φάτε ένα δροσερό φρούτο π.χ. μερικά κομμάτια καρπούζι και κρατήστε το γλυκό για κάποιο άλλο γεύμα της ημέρας π.χ. 1 μπάλα παγωτό το απόγευμα.

Εxtra tip: Θυμηθείτε πως ο σκοπός της εξόδου σας δεν είναι να φάτε μέχρι να φουσκώσετε και να νιώσετε δυσφορία, αλλά να δοκιμάσετε γευστικά πιάτα και να περάσετε όμορφα με την παρέα σας. Γι’ αυτό μασήστε την τροφή σας αργά, όχι μόνο για να απολαμβάνετε περισσότερο την κάθε μπουκιά αλλά και για να δώσετε το χρόνο στον εγκέφαλό σας να λάβει το μήνυμα ότι έχετε χορτάσει- υπολογίζεται γύρω στα 20 λεπτά!

Καλοκαιρινά ποτά χωρίς τύψεις!

Στην παραλία, στο ταβερνάκι, στο bar που έχει γίνει αγαπημένο στέκι, στη βρεράντα ενός φίλου... η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι είναι πολύ πιο εύκολο να πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω! Όμως πριν χαλαρώσουμε και απολαύσουμε το ποτό μας, είναι καλό να γνωρίζουμε...τι μας κρύβει! Φυσικά αναφερόμαστε στις “υγρές θερμίδες”, για τις οποίες πολλές φορές επιλέγουμε να κάνουμε... τα στραβά μάτια!

Κοκτέιλ ή απλό ποτό;

Τα τελευταία χρόνια τα cocktails έχουν ανέβει πολύ στις προτιμήσεις, ειδικά τις καλοκαιρινές, για διάφορους λόγους: είναι δροσερά, ενδιαφέροντα για τον ουρανίσκο μας, πολύχρωμα, σερβίρονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα συμβατικά ποτά και φυσικά-εφόσον ζούμε στην εποχή της εικόνας και των social media- είναι πιο ελκυστικά ή, αν θέλετε, πιο φαντεζί! Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα cocktails, ακριβώς επειδή «παντρεύουν» το αλκοόλ με διάφορα άλλα συστατικά όπως χυμούς, σιρόπια και μαρμελάδες, αποδίδουν και περισσότερες-ή πολύ περισσότερες- θερμίδες από ένα απλό ποτό, γι’ αυτό είναι καλό να μην τα καταναλώνουμε σε συχνότητα και όταν το κάνουμε, να μένουμε στο ένα ποτήρι.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πόσες θερμίδες μας προσφέρουν κάποια από τα πιο αγαπημένα μας ποτά και cocktails έτσι ώστε να να κάνετε τις επιλογές σας πιο έξυπνα:

πίνακας με θερμίδες ποτά και cocktails

Οι “light” επιλογές

Αν θέλετε, λοιπόν, να απολαύσετε ένα ποτό χωρίς τύψεις:

  • Επιλέξτε ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως η μπύρα, το κρασί , η σαγκρία.
  • Αραιώστε το ποτό σας με νερό, σόδα ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη- έτσι θα «ξεγελαστείτε» και θα κρατήσετε το ποτό σας για περισσότερη ώρα.
  • Ζητήστε το ποτό σας ελαφρύ (π.χ. λιγότερη βότκα-περισσότερη σόδα)

Extra tip: Tα ποτά πολύ συχνά σερβίρονται με κάτι αλμυρό π.χ. ξηρούς καρπούς, πατατάκια, ποπ κορν, τυριά, αλλαντικά. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού δημιουργεί αίσθημα δίψας και μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση ποτού!

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα, στην ενότητα Διατροφή του blog της INTERAMERICAN

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}