Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Διατροφή 02.05.2024 5 λεπτά

Μεγάλη Εβδομάδα: από τη νηστεία στην κρεατοφαγία

Tips για το Πασχαλινό τραπέζι

Pasxalino trapezi

Φτάσαμε αισίως στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και της Σαρακοστής. Άλλοι ξεκίνησαν τη νηστεία την Καθαρά Δευτέρα και την ακολούθησαν για ολόκληρη τη Σαρακοστή, άλλοι την ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα και την κρατούν για σχεδόν μία εβδομάδα. Κάποιοι επέλεξαν να στερηθούν όλα τα αρτύσιμα τρόφιμα/ροφήματα, άλλοι να κόψουν μόνο το κρέας, υιοθετώντας, θα λέγαμε, ένα πιο plant-based/vegetarian πρότυπο διατροφής.

Είτε ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες είτε όχι, το πιο πιθανό είναι το Σαββατοκύριακο θα βρεθείτε σε κάποιο πασχαλινό τραπέζι. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε πώς να κινηθείτε διατροφικά – να απολαύσετε, δηλαδή, τα αγαπημένα σας πασχαλινά εδέσματα χωρίς να επιβαρύνετε υπερβολικά τον οργανισμό σας.

Αναλυτικά, θα δούμε:

  • πώς μπορεί να γίνει ομαλά η μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία του πασχαλινού Σαββατοκύριακου
  • διατροφικά tips που θα σας βοηθήσουν να φάτε πιο ισορροπημένα την Κυριακή του Πάσχα

Επιστροφή στη διατροφική “κανονικότητα” μετά τη νηστεία: η επανένταξη του κρέατος

Όπως έχουμε δει και σε προηγούμενα άρθρα στο blog μας, η νηστεία –όταν την ακολουθούμε σωστά και ισορροπημένα– αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού μας από το κρέας (και γενικότερα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης) και μπορεί να μας βοηθήσει στη διατήρηση ή/και απώλεια σωματικού βάρους. Επιπλέον, τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών μάς έχουν δείξει πως μια plant-based διατροφή –όπως είναι και η νηστίσιμη δηλαδή– είναι φιλική για την καρδιά και συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων σχετικών προβλημάτων υγείας όπως η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.

Με τη νηστεία να φτάνει στο τέλος της, ο οργανισμός μας καλείται να κάνει ένα “πέρασμα” από τη φυτική διατροφή (όσπρια, λαχανικά, προϊόντα με βάση τα δημητριακά, ξηροί καρποί) στη “full” διατροφή, που συμπεριλαμβάνει και όλα τα ζωικά προϊόντα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις το “πέρασμα” αυτό γίνεται πολύ απότομα – αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού, που συνήθως είναι γεμάτο με τυριά, αβγά, ορεκτικά, μεζεδάκια και φυσικά άφθονο κρέας. Και όλα αυτά συνήθως σε υπερποσότητες!

Όπως καταλαβαίνετε –ή όπως έχετε ακούσει από κάποιο γνωστό σας ή βιώσει οι ίδιοι στο παρελθόν– αυτή η απότομη επιστροφή στην κρεατοφαγία μπορεί να προκαλέσει ένα σοκ στον οργανισμό και ειδικότερα στο στομάχι. Συχνά, λοιπόν, έχουμε την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών όπως η δυσπεψία, η ναυτία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες αυτές εκπλήξεις, είναι σημαντικό η μετάβαση στο κρέας να γίνει σταδιακά, χωρίς υπερβολές στις ποσότητες. Ξεκινώντας από το βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, καλό είναι να περιοριστούμε στην κατανάλωση της παραδοσιακής μαγειρίτσας, η οποία αποτελεί ένα καλό ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα εδέσματα της Κυριακής του Πάσχα.

Διατροφικό “focus” στη μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα αποτελεί παραδοσιακά το πρώτο μας αρτύσιμο γεύμα μετά τη νηστεία. Είναι ένα πλήρες και χορταστικό πιάτο αφού συνδυάζει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να έχει δίπλα κάποιο συνοδευτικό – ίσως μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης (σε περίπτωση που δεν έχουμε προσθέσει ρύζι στη συνταγή). Ένας λόγος που η μαγειρίτσα μάς χορταίνει είναι επειδή περιέχει αρκετές φυτικές ίνες που προέρχονται από τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Όσο για τα κρεατικά (συκώτι, εντόσθια) και το αβγό, μας χαρίζουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο. Τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, “πάνε πακέτο” με αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, γι’ αυτό καλό είναι να μην την καταναλώσουμε σε υπερβολική ποσότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι μετράμε αντίστροφα για το πλούσιο τραπέζι της Κυριακής!

Πασχαλινό τραπέζι: απολαμβάνουμε αγαπημένα εδέσματα αποφεύγοντας τις υπερβολές

Όπου κι αν περάσουμε φέτος το Πάσχα, είτε στο χωριό είτε στην πόλη, με οικογένεια ή με φιλικά πρόσωπα, το πιο πιθανό είναι πως στο τραπέζι της Κυριακής θα βρεθούμε «περικυκλωμένοι» από μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων – κυρίως αλμυρών αλλά και γλυκών.

Θυμηθείτε πως μιλάμε για μια γιορτινή μέρα συνύπαρξης με αγαπημένα πρόσωπα, χαλάρωσης και διασκέδασης. Σαφώς και η διατροφή μας μια τέτοια ημέρα δε χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από υπερβολική στέρηση, γεγονός που μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση. Εξάλλου, κάποια από τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα τα καταναλώνουμε μια φορά (ή ελάχιστες φορές) τον χρόνο.

Αυτό που θέλουμε, λοιπόν, είναι να περάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις, προσπαθώντας να μην ξεφύγουμε υπερβολικά.

Τα παρακάτω tips μπορούν να βοηθήσουν:

  • Ξεκινάμε τη μέρα μας με πρωινό. Το να μη φάμε τίποτα τις πρωινές ώρες για να σώσουμε θερμίδες για το μεσημεριανό μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα μας οδηγήσει να καταναλώσουμε ακόμα περισσότερο φαγητό όταν καθίσουμε στο πασχαλινό τραπέζι – δεν είναι και δύσκολο με τόσους πειρασμούς γύρω μας! Επιλέγουμε, συνεπώς, ένα χορταστικό πρωινό που θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα την πείνα μας στη συνέχεια της ημέρας. Μπορούμε, για παράδειγμα, να συνδυάσουμε ένα ποτήρι ημιάπαχο γάλα με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη) και ένα μικρό φρούτο. Αν αγαπάτε τα πασχαλινά γλυκά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί με φιστικοβούτυρο με δύο μικρά πασχαλινά κουλουράκια ή μία λεπτή φέτα τσουρέκι.
  • Προσπαθούμε να αποφύγουμε το υπερβολικό τσιμπολόγημα μέχρι να ξεκινήσει “επισήμως” το τραπέζι. Μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσουμε μια πιατέλα με τυριά χαμηλών λιπαρών, ψητά λαχανικά και κριτσίνια/παξιμαδάκια ολικής/χαρουπιού (ή ακόμα και κομμάτια φρούτων) για να υπάρχει στο τραπέζι. Όσο για το ποτό, καλό θα ήταν για αρχή να ξεκινήσουμε με νερό ή κάποιο light αναψυκτικό και να καταναλώσουμε αλκοόλ (όσο γίνεται με μέτρο) αφού καθίσουν όλοι στο τραπέζι.
  • Κατά τη διάρκεια του γεύματος, προσπαθούμε να τρώμε με αργό ρυθμό και γεμίζουμε το πιάτο μας έξυπνα: στο μισό πιάτο τοποθετούμε λαχανικά και το υπόλοιπο το σπάμε στη μέση: στο ένα μέρος βάζουμε κρεατικά (σουβλιστό κρέας, κοκορέτσι κλπ.) και στο άλλο συνοδευτικά όπως πατάτα, ρύζι ή ψωμί ή ακόμα και 1-2 μικρά ορεκτικά.
  • Όσο για το επιδόρπιο, όπως λέμε συχνά, το μυστικό είναι να απολαύσουμε το αγαπημένο μας γλυκό (ή τα αγαπημένα μας γλυκά) απλά σε μικρές ποσότητες – μπορούμε, για παράδειγμα, να μοιραστούμε το κομμάτι μας με ένα αγαπημένο πρόσωπο.
  • Επειδή το μεσημεριανό μας γεύμα θα είναι μεγάλο, καλό είναι να φροντίσουμε το βράδυ να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ, για παράδειγμα ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγη βρώμη και φρούτα ή μία ανάμεικτη σαλάτα με τόνο.

Κλείνοντας, σας συμβουλεύουμε να δείτε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία για ξεκούραση και ανανέωση και όχι για υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού και ποτού. Ακόμη κι αν αυτήν την περίοδο ακολουθείτε μια δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους, είναι λογικό να βγείτε λίγο “εκτός” για 1-2 ημέρες. Το γεγονός αυτό δε χρειάζεται να σας αγχώνει – μόλις περάσουν οι γιορτινές ημέρες θα ξαναβρείτε σύντομα τους ρυθμούς σας!

Καλό Πάσχα σε όλους!

Σχετικά άρθρα:
Απέχουμε από τα ζωικά τρόφιμα και… αυξάνεται το βάρος μας; Κι όμως!
Η πρωτεΐνη… πέρα από το κρέας!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}