Web Content Viewer

Web Content Viewer

 • Για την υγεία της γυναίκας: τα κατάλληλα check up και ο σωστός τρόπος ζωής
Υγεία
03.03.2021

Για την υγεία της γυναίκας: τα κατάλληλα check up και ο σωστός τρόπος ζωής

Από την ομάδα ιατρών της Αθηναϊκής Mediclinic

Γνωρίζετε τους κορυφαίους κινδύνους για την υγεία των γυναικών; Σε κάθε στάδιο της ζωής μας, οι ανησυχίες μας αλλά και οι ανάγκες της υγείας μας, αλλάζουν. Για ορισμένες γυναίκες, η υγεία του μαστού βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που πιστεύουν ότι θα τις απασχολήσουν. Τα γυναικολογικά προβλήματα είναι ένας ακόμα τομέας που όλες γυναίκες θέλουν και πρέπει να προλαμβάνουν. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες και για άλλα θέματα υγείας που σχετίζονται με τον έντονο τρόπο ζωής. Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη σώζει ζωές. Ξεκινά από έναν καλό τρόπο ζωής και επεκτείνεται στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας!

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε:
 • Ποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής κάνουν τη διαφορά για την υγεία
 • Ποιες εξετάσεις ενδείκνυνται για κάθε ηλικία
 • Τι μπορεί να σας προσφέρει άμεσα η Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST
 • Ποιες επιπλέον εξετάσεις δεν πρέπει να αμελείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

7 σημαντικά βήματα για την καλή υγεία κάθε γυναίκας

1. Επισκεφθείτε τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας

Υπάρχουν πολλά βήματα για να επιτύχετε ή να διατηρήσετε καλή υγεία. Το πρώτο είναι να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας, ώστε να ξέρετε ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του οργανισμού σας. Επισκεφτείτε λοιπόν το γιατρό σας και ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση. Μάθετε πού βρίσκονται τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα σας.

O προληπτικός έλεγχος Chek-up σήμερα γίνεται όχι μόνο για την πρώιμη διάγνωση παθήσεων, αλλά και για την έγκαιρη επισήμανση παθολογικών εξετάσεων που αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου και την μελλοντική τoυ πορεία. Στην Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα πολυϊατρεία MΕDIFIRST της INTERAMERICAN υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης Check-up, ειδικά σχεδιασμένων για τη γυναίκα ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία της.

2. Φροντίστε τη διατροφή σας

Αν ακολουθούσαμε όλοι το είδος της διατροφής που ενδείκνυται για τα άτομα με διαβήτη, ο κόσμος μας θα απολάμβανε περισσότερη υγεία. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Καταναλώστε μικρότερες μερίδες σε περισσότερα γεύματα που απλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρώτε μια ποικιλία τροφών, φρούτων και λαχανικών ολικής αλέσεως καθημερινά, με λιγότερο λίπος και προσοχή στους υδατάνθρακες και το αλάτι. Αποφύγετε το αλκοόλ. Το σώμα σας είναι το «σπίτι» σας και πρέπει να προσέξετε εξίσου σε ποιους επιτρέπετε την είσοδο.

3. Βάλτε την κίνηση ακόμα και σε συνθήκες καθιστικής ζωής

Πολλοί άνθρωποι ζουν καθιστική ζωή, λόγω του επαγγέλματός τους, κολλημένοι μπροστά σε μία οθόνη. Βάζοντας τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα ή 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, η συνολική μας φυσική κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Το ίδιο ισχύει για την ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Με λίγη άσκηση αισθανόμαστε καλύτερα, έχουμε περισσότερη ενέργεια και κοιμόμαστε καλύτερα.

4. Μείνετε συνεπείς στις γυναικολογικές σας εξετάσεις

H πρόληψη εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη θεραπεία! Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά. Ωστόσο πρόκειται για μια νόσο που αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο το ποσοστό πλήρους ίασης είναι εξαιρετικά υψηλό. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα μέσω των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, μαγνητική τομογραφία μαστών) και των επεμβατικών διαδερμικών βιοψιών μαστού, χωρίς χειρουργείο, να γίνει η έγκαιρη διάγνωση.

Ο ειδικός Χειρουργός Μαστού είναι εκείνος που συντονίζει και κατευθύνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αναλόγως του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού της κάθε γυναίκας από την πρόληψη μέχρι τη θεραπεία.

Κλινική εξέταση:

Η τακτική εξέταση των μαστών από ειδικούς έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού. Ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 8-12% των καρκίνων του μαστού δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν άμεσα ή έμμεσα κλινικά σημεία διάγνωσης που γίνονται αντιληπτά μόνο με την κλινική εξέταση.

Μαστογραφία:

Παραμένει η πιο σημαντική απεικονιστική μέθοδος διάγνωσης και συστήνεται να ακολουθείται από τα 40 έτη και μετά ως προληπτική εξέταση σε ετήσια βάση.

Η πρώτη μαστογραφία (μαστογραφία αναφοράς όπως ονομάζεται) συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 35 – 40 ετών. Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό υψηλού κινδύνου ανάπτυξης, η μαστογραφία μπορεί να συστήνεται ακόμη και σε νεότερες ηλικίες.

Υπερηχογράφημα μαστών:

Το υπερηχογράφημα βοηθάει συμπληρωματικά το γιατρό να ελέγξει τον μαστό και να καθορίσει τυχόν ευρήματα ώστε να επιτρέπει τη διαφοροδιάγνωση αν πρόκειται για απλή κύστη ή συμπαγές ογκίδιο και να καθοριστεί η παρακολούθηση ή ο περαιτέρω έλεγχος.

Γιατί πλήρης εξέταση μαστών:

H πλήρης εξέταση μαστών (μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, κλινικός έλεγχος) έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.Φροντίστε ακόμη περισσότερο για την υγεία σας

Για εσάς η υγεία σας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, υπάρχει μία προσφορά που δεν πρέπει να χάσετε. Στην Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST σας προσφέρονται οι εξής προσφορές για γυναικολογικά Check ups.

προσφορα ιντεραμερικαν για ημερα γυναικας
Για προγραμματισμό επίσκεψης, στο πλαίσιο της προσφοράς, καλέστε μέχρι τις 31/3. Το ραντεβού σας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31/5.


5. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας

Πολλοί από εμάς δεν απολαμβάνουμε έναν καλό, υγιεινό ύπνο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για να φροντίσουμε όποιους και ό,τι πρέπει, με πρώτο απ’ όλους τον εαυτό μας. Για την καλύτερη υγεία σας, προσπαθήστε να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

Δώστε σημασία στην αναγνώριση των πιο κοινών συμπτωμάτων του συνδρόμου άπνοιας ή υπόπνοιας κατά τον ύπνο, το οποίο εκδηλώνεται σε ποσοστό περίπου 2% – 3% των προεμμηπαυσιακών γυναικών, ενώ μετά την εμμηνόπαυση το ποσοστό αυξάνεται πιθανότατα λόγω της αύξησης του σωματικού τους βάρους και της ορμονικής αλλαγής. Τα πιο κοινά συμπτώματα του ΣΑΥ είναι:

 • Έντονο ροχαλητό, νυχτερινή εφίδρωση και νυκτερινή συχνουρία
 • Αίσθημα μη αποδοτικού ύπνου και ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Πονοκέφαλος, ειδικά στην πρωινή αφύπνιση
 • Ξαφνική αφύπνιση με αίσθηση λαχανιάσματος ή πνιγμού
 • Ξηροστομία ή πονόλαιμο μετά την αφύπνιση
 • Ημερήσια υπνηλία ή κόπωση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης, προσοχής, απώλεια μνήμης ή ευερεθιστότητα

6. Μειώστε το άγχος.

Όσο συχνά και εύκολα επαναλαμβάνεται αυτή η συμβουλή, τόσο δύσκολα πραγματοποιείται. Το γνωρίζουμε όλοι καλά. Μία μέθοδος για να μειώσετε το άγχος είναι να απαριθμήσετε 5 πράγματα που έχετε στη ζωή σας και για τα οποία αισθάνεστε τυχερή. Ή να ανατρέξετε σε κάτι ευχάριστο που έχετε προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον σας. Σε κάθε περίπτωση, για να προλάβετε καταστάσεις άγχους, θα πρέπει να μάθετε να θέτετε τα όριά σας και να λέτε "όχι", όπου και όποτε απαιτείται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ως άνθρωποι έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες και να επιλέγουμε τις πιο σημαντικές προτεραιότητες.

7. Δημιουργήστε μια λίστα για τις ιατρικές σας επισκέψεις.

Εάν είστε ασφαλισμένη στην INTERAMERICAN, στα πολυϊταρεία MEDIFIRST και στην Αθηναϊκή MEDICLINIC μπορείτε να έχετε το δικό σας ιατρικό ιστορικό. Ανατρέχοντας σε αυτό, ο ιατρός σας μπορεί να κάνει την πλέον λεπτομερή και έγκυρη διάγνωση, παρακολουθώντας προσωποποιημένα τη δική σας υγεία. Σε περίπτωση που δεν είστε ασφαλισμένη στην INTERAMERICAN ή δεν επιθυμείτε να επιλέξετε τις υποδομές της INTERAMERICAN είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας μια λίστα που συνοψίζει τι συμβαίνει στην υγεία σας. Θα βοηθήσει σημαντικά τον γιατρό σας.

Φέτος τον Μάρτιο, ας αξιοποιήσουμε την Ημέρα της Γυναίκας για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στην υγεία της. Καλέστε στην Αθηναϊκή MEDICLINIC και στα Πολυϊατρεία MEDIFIRST για να κλείσετε το ραντεβού σας και να επωφεληθείτε από την προσφορά υγείας. Ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26/03/21.


SO LET’S BE GRATEFUL, LET’S CELEBRATE! ♀️

Αξιοποιήστε την προσφορά υγείας της INTERAMERICAN στα Πολυϊατρεία MEDIFIRST και την Αθηναϊκή MEDICLINIC. Μέχρι τις 31/03/2021.

προσφορα ιντεραμερικαν για ημερα γυναικας
Για προγραμματισμό επίσκεψης, στο πλαίσιο της προσφοράς, καλέστε μέχρι τις 31/3. Το ραντεβού σας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31/5.

Web Content Viewer