Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Παιδί 28.06.2021

Συμβουλές από τον παιδίατρο για υγιή, χαρούμενα παιδιά στις διακοπές

Οι μικροί μας φίλοι με τις οικογένειές τους ήδη οργανώνουν και προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ιδιαιτέρως όμως αυτή η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να είναι τόσο σημαντική όσο και ιδιαίτερη για τους ίδιους και για την οικογένειά τους.

Συμβουλές από τον παιδίατρο για υγιή χαρούμενα παιδιά στις διακοπές
Γράφει ο Αθανάσιος Οικονόμου – Παιδίατρος, ο επιμελητής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Παιδίατρος Διεθνών Ασθενών

Το σχολείο μόλις τελείωσε και επίσημα. Οι μικροί μας φίλοι με τις οικογένειές τους ήδη οργανώνουν και προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ιδιαιτέρως όμως αυτή η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να είναι τόσο σημαντική όσο και ιδιαίτερη για τους ίδιους και για την οικογένειά τους. Μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενοι μήνες ήταν πρωτόγνωροι για όλους ιδίως για τα παιδιά, που τους δημιούργησε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα μέσα στην οποία έπρεπε να προσαρμοστούν.

Πόσα άλλαξαν στην εποχή της καραντίνας;

Η νέα αυτή καθημερινότητα επέφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών. Οι αλλαγές αυτές αφορούν σημαντικούς τομείς στην ζωή τους, όπως το σχολείο, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, τα φροντιστήρια, η άθληση, η ζωή μέσα στην οικογένεια, συνθήκες διατροφής, συνθήκες ύπνου, η ψυχολογία τους, η παρακολούθηση και η πρόληψη της υγείας τους. Τα ανωτέρω επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την νέα καθημερινότητα στην οποία τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους προσπάθησαν να προσαρμοστούν.

Όσον αναφορά, το σχολείο εκεί επήλθε μια μεγάλη αλλαγή. Τα παιδιά μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένα να πηγαίνουν στο σχολείο, να βρίσκονται μέσα στις τάξεις τους, να έχουν την άμεση επαφή με τους δασκάλους τους και με τους συμμαθητές τους. Το σύνηθες μέχρι πρότινος όμως σχολικό πρόγραμμα, δυστυχώς αντικαταστάθηκε με την υποχρεωτικότητα να βρίσκονται στο σπίτι μπροστά σε οθόνες υπολογιστών και laptop και μέσα από αυτό τον δίαυλο επικοινωνίας να προσπαθούνε να δεχθούνε τη διδασκαλία και τα μαθήματα που προσπαθούσαν να τους μεταδώσουν οι δάσκαλοι τους και οι καθηγητές τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί πολύ η ψυχολογία τους. Για τα περισσότερα παιδιά αυτό ήταν πρωτόγνωρο. Τους δημιούργησε άγχος και δυσκολία στο να δεχθούν και να αφομοιώσουν αυτά που έπρεπε σε θέματα εκμάθησης. Πολλά παιδιά εκδηλώσανε συμπτώματα κόπωσης καθώς επίσης και πολλά προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι η αύξηση του ποσοστού των παιδιών που προσκομίστηκαν στα ιατρεία με κεφαλαλγίες, αίσθημα ζάλης, αδυναμία, συμπτώματα από τους οφθαλμούς κα. Είχαμε δηλαδή αρκετά συμπτώματα τα οποία μέχρι πρότινος δεν τα συναντούσαμε σε παιδιά τέτοιων ηλικιών και σε τέτοια συχνότητα.

Επίσης, οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, όπως τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τα μαθήματα μουσικής, οι αθλητικές δραστηριότητες επηρεάστηκαν και αυτά σε μεγάλο βαθμό. Άλλες λειτούργησαν για λίγο χρονικό διάστημα ενώ άλλες υποχρεώθηκαν σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας τους. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι τα παιδιά τα οποία ήταν συνηθισμένα, για χρόνια τώρα, μετά το σχολείο να έχουνε μια εξωσχολική δραστηριότητα, η οποία τους βοηθούσε τόσο στην μάθησή τους, όσο στην ψυχολογία τους και στην κοινωνικοποίηση τους να πρέπει για μεγάλο χρονικό διάστημα να απέχουν από αυτή. Η αλλαγή αυτή είχε επιπλέον αρνητική επίπτωση στον ήδη εγκλεισμό των παιδιών. Το μόνο μέσον επικοινωνίας τους ήταν η οθόνη του υπολογιστή, του laptop ή οποιουδήποτε άλλου μέσου. Πολλά παιδιά τα οποία σύμφωνα με τους γονείς τους συνήθιζαν να αδημονούν να πάνε στο σχολείο και ήτανε χαρούμενα και ευδιάθετα, δυστυχώς τη φετινή χρονιά ήταν σκυθρωπά, αγχωμένα, και τις περισσότερες φορές χωρίς διάθεση να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση. Όμως σε πολλές οικογένειες, ένα μεγάλο μέρος της έλλειψης εμπειριών και επιρροών κατά τη διάρκεια του lock down να καλύφθηκε από την οικογένεια με πολύωρες συζητήσεις και δραστηριότητες στο σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα για τη σωστή σχέση των παιδιών με την οθόνη και το διαδίκτυο στο άρθρο της Δρ Ντίνας Ζώτα «Οθόνες και χρήση διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, πέρα από τον εθισμό και με σωστή χρήση»

Θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο , δυστυχώς και εδώ επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο της καραντίνας και του lockdown και έχει να κάνει με το θέμα της υγείας των παιδιών . Η υγεία δεν αφορά μόνο τον κορονοϊό. Τα παιδιά σε τακτά χρονικά διαστήματα έπρεπε, πρέπει και θα πρέπει να επισκέπτονται τον ιατρό τους, ο οποίος θα παρακολουθεί την ανάπτυξή τους, την υγεία τους και θα συστήνει τις τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτό, δυστυχώς, όπως αναφέρθηκε και από πολλούς ειδικούς και σε πολλά άρθρα δεν έγινε την περίοδο της καραντίνας. Σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό λόγω του φόβου και της ανησυχίας από την πανδημία. Υπήρξε η ανασφάλεια από τους γονείς στο να μεταβούν σε ένα πρωτοβάθμιο κέντρο υγείας, σε ένα νοσοκομείο, ακόμα και στο ιατρείο για να προβούν στην εξέταση και στον τακτικό εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής των παιδιών το οποίο επηρεάστηκε, δυστυχώς, αρνητικά την περίοδο της καραντίνας ήταν η διατροφή. Η έλλειψη δραστηριότητας και η δυνατότητα της εύκολης και άμεσης πρόσβασης σε φαγητό μέσα στο σπίτι, οδήγησε πολλές φορές σε συνεχή και άσκοπη κατανάλωση μη ποιοτικής τροφής. Αυτό οδήγησε σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών όπως αύξηση σωματικού βάρους και παχυσαρκία.

Διαβάστε περισσότερα για τη σωστή διατροφή των παιδιών, στο άρθρο του Δρ Πωλ Φαρατζιάν, «Διατροφή για γερά παιδιά, στο σωστό βάρος»

Όπως η διατροφή την περίοδο της καραντίνας, αρνητικά επηρεάστηκε και ο ύπνος, δηλαδή η ξεκούραση των παιδιών. Τα παιδιά κοιμόντουσαν διαφορετικές ώρες από ότι συνήθιζαν μέχρι τώρα. Επομένως, άλλαξε κατά πολύ ο βιολογικός τους ρυθμός. Με αποτέλεσμα, να δούμε και εδώ επιπτώσεις στο θέμα της ψυχολογίας τους, στο θέμα της υγείας τους, στο θέμα της απόδοσής τους στα μαθήματα, αλλά και στην καθημερινότητα στην εμφάνιση δυσκολίας στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων.

Διακοπές: η περίοδος που τα παιδιά μπορούν να κερδίσουν ξανά την καλή ζωή και υγεία

Τώρα δίνεται η ευκαιρία, λίγο πριν τις καλοκαιριές διακοπές να απευθυνθείτε στον ιατρό σας, ώστε να γίνει ο κατάλληλος έλεγχος των παιδιών και η παιδιατρική εξέταση. Να γίνει ο έλεγχος της επαρκής εμβολιαστικής κάλυψης και ο προγραμματισμός του τακτικού check up. Έτσι θα πάτε ασφαλείς στις διακοπές σας.

Το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη περίοδος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, και όλη την οικογένεια να ξεφύγουν από την σωματική και ψυχική κόπωση του χειμώνα. Ιδιαιτέρως αυτή την καλοκαιρινή περίοδο λόγω της νέας πραγματικότητας, η προσαρμογή αλλά και οι ενέργειες που θα γίνουν το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι, αντίστοιχα, σημαντικές έτσι ώστε να βοηθήσουν όλη την οικογένεια αλλά και το παιδί να αποφορτιστεί από αυτό το ψυχολογικό στρες στο οποίο βρισκόταν και να χαρεί όσο καλύτερα, όσο πιο ξένοιαστα αυτό το καλοκαίρι.

Πριν φύγετε για διακοπές, ετοιμαστείτε κατάλληλα. Αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό αφορά και το θέμα της υγείας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, να κάνετε όποια ερώτηση έχετε για το καλοκαίρι και την κατάλληλη προετοιμασία. Έτσι ώστε να υπάρχει η απόλυτη ασφάλεια και η απόλυτη εμπιστοσύνη ότι όλα θα πάνε καλά. Η ύπαρξη κάποιας απρόσμενης ασθένειας δεν θα πρέπει να τρομοκρατήσει τους γονείς ούτε αυτό να αγχώσει τα παιδιά, γιατί όπως γνωρίζουμε την περίοδο αυτή δεν υπάρχει μόνο κορονοϊός αλλά υπάρχουν κι άλλες ιώσεις. Σε περίπτωση συμπτωμάτων συμβουλευτείτε το Παιδίατρο και αυτός θα σας κατευθύνει ανάλογα, σύμφωνα με τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα του παιδιού.

Όσον αναφορά την περίοδο των διακοπών θα πρέπει και οι γονείς να κατανοήσουν ότι δεν θα είναι τόσο εύκολη η προσαρμογή στις νέες συνήθειες σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα τους προηγούμενους μήνες κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Άλλωστε όπως είπαμε προηγουμένως ήταν μια ιδιαίτερη σχολική χρονιά. Επομένως θα πρέπει μαζί με τα παιδιά τους να θέσουν κάποιους στόχους, να μιλήσουν μαζί τους για το τι θα πρέπει να ισχύει κατά την διάρκεια των διακοπών και έτσι να πορευθούν με ηρεμία και με ξενοιασιά όλη η οικογένεια μαζί και κυρίως τα παιδιά.

Κατά την περίοδο των φετινών διακοπών θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση πρώτα από όλα στην διατροφή. Θα πρέπει να υπάρχει σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Καθώς τους προηγούμενους μήνες, όπως είπαμε, δυστυχώς, δεν υπήρχε ποιοτική διατροφή και αυτό είχε σαν συνέπεια πολλά προβλήματα στην υγεία των παιδιών. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκουραστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει να κοιμούνται σωστά και ποιοτικά. Όσες περισσότερες ώρες μπορούν και στο κατάλληλο χρονικό διάστημα.

Όσον αναφορά την δραστηριότητα των παιδιών θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για το είδος της δραστηριότητας, την ποιότητά της και το χρόνο που αυτή θα πρέπει να καλύψει κατά την διάρκεια της ημέρας των παιδιών. Μην ξεχνάμε ότι τους προηγούμενους μήνες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της καραντίνας η δραστηριότητα των παιδιών ήταν σε μεγάλο βαθμό μειωμένη. Επομένως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια χρυσή ευκαιρία για τα παιδιά και για τις οικογένειές τους να βγούνε έξω στην φύση. Να αναζητήσουν δραστηριότητες εκτός σπιτιού, οι οποίες θα τους βοηθήσουν τόσο στην σωματική όσο και στην πνευματική τους υγεία και θα προάγει περισσότερο την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Το καλοκαίρι και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία. Όλοι μαζί, τα παιδιά και οι οικογένειές τους, να επανέλθουν σε μια πραγματικότητα τόσο κοντά όσο την ξέραμε μέχρι τώρα. Θα πρέπει η οικογένεια να είναι ενωμένη και όλα τα μέλη της να κινηθούν σε κοινούς δρόμους. Ο ένας στηρίζοντας τον άλλον, να απολαύσουν την χαλαρότητα του καλοκαιριού και να ενισχύσουν την προσωπικότητά τους και την αυτοπεποίθησή τους για τον χειμώνα με την ελπίδα και την ευχή να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}