Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ασφάλεια Υγείας 06.12.2018

“Συμμετοχή”: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

“Συμμετοχή”: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο θα είστε σχεδόν μυημένοι στην ασφάλιση υγείας. Στις επόμενες σειρές, θα αναλύσουμε ένα τεχνικό αλλά πολύ ουσιαστικό θέμα, τη συμμετοχή. Έτσι θα ξέρετε πάρα πολύ καλά πώς λειτουργεί ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας γενικά, και ειδικότερα στο σύστημα υγείας INTERAMERICAN “bewell”. 

Τι θα διαβάσετε;

#1: Τι είναι η συμμετοχή; 

#2: Ποιον τύπο συμμετοχής μπορείτε να επιλέξετε στο “bewell” ανάλογα με τις ανάγκες σας; 

#3:  Πώς θα μειώσετε τη συμμετοχή σας, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή που έχετε ήδη επιλέξει στο “bewell”;

#4: Παραδείγματα νοσηλειών. Τι πληρώνετε τελικά;

Οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας ανησυχούν για το ενδεχόμενο νοσηλείας


Σήμερα, στην INTERAMERICAN είμαστε ήδη… 50 χρονών! Με 50 χρόνια εμπειρίας, ξέρουμε πως η μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων που ασφαλίζονται, είναι η πιθανότητα νοσηλείας.

Στόχος μας στην INTERAMERICAN είναι να μη βρεθεί κανένας ασφαλισμένος μας ποτέ στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να πληρώσει ένα καλό νοσοκομείο, να δανείζεται από συγγενείς ή φίλους και να αδειάζει τις αποταμιεύσεις του μπροστά στην ανάγκη νοσηλείας. 

Τι είναι η συμμετοχή;

Η έννοια της «συμμετοχής» - που συχνά αναφέρεται και ως «απαλλασσόμενο» - είναι ένας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει το τελικό σας ασφάλιστρο. 

Πρόκειται για τα χρήματα εκείνα, με τα οποία αν είστε ασφαλισμένος, συμμετέχετε στα έξοδα νοσηλείας. Έτσι, όταν λέμε συμμετοχή 500 ευρώ σημαίνει ότι, όταν θα νοσηλευτείτε, τα έξοδα θα καλυφθούν από την INTERAMERICAN, αλλά και εσείς θα καταβάλετε – το πολύ- 500 ευρώ. 

Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι, όταν μιλούν με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο, ιδανικά θα ήθελαν πλήρη κάλυψη σε περίπτωση νοσηλείας. Η πλήρης κάλυψη δίνει στον ασφαλισμένο τη σιγουριά πως, αν και όταν έρθει η ανάγκη της νοσηλείας, δε θα χρειαστεί να πληρώσει απολύτως τίποτα. Σ’ αυτή την περίπτωση, η INTERAMERICAN θα καλύψει όλο το ποσό της νοσηλείας στα νοσοκομεία του δικτύου που θέλει ο ασφαλισμένος. Η πλήρης κάλυψη είναι ιδανική επιλογή για όποιον μπορεί να πληρώσει ένα ακριβότερο ασφάλιστρο αλλά και για τους ανθρώπους που δεν είναι ασφαλισμένοι σε κοινωνικό ταμείο.

Το “bewell” της INTERAMERICAN προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής «πλήρους κάλυψης» έχοντας όμως ένα υψηλότερο ασφάλιστρο, όπως συνηθίζεται σε όλη την αγορά.  Όμως υπάρχουν κι άλλες επιλογές…

Πώς επηρεάζει η συμμετοχή το ασφάλιστρο στο “bewell”;

Εφόσον ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα «Νοσηλεία από Ασθένεια & Ατύχημα» στο σύστημα υγείας “bewell” της INTERAMERICAN, υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να διαμορφώσετε τον τύπο και το ύψος συμμετοχής σας στο κόστος νοσηλείας,  ώστε να αισθάνεστε άνετα και να μην επιβαρύνετε τον οικονομικό σας προϋπολογισμό.

Μπορείτε να διαλέξετε συμμετοχή με στάνταρ ποσό: 500 ή 1500 ή 2000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορείτε να επιλέξετε να εφαρμόζεται ανά νοσηλεία ή ανά ασφαλιστική περίοδο. Ακόμα, μπορείτε να διαλέξετε τη συμμετοχή σας με ποσοστό επί των εξόδων νοσηλείας ανά ασφαλιστική περίοδο. Σε επόμενο στάδιο θα διαβάσετε με ποια κριτήρια ενδείκνυται να αποφασίζετε. 

Προς το παρόν όμως, ας δούμε πώς, στο ίδιο πρόγραμμα, αλλάζει το ασφάλιστρο, «πειράζοντας» μόνο τη συμμετοχή: 

Συμμετοχή
Μηνιαίο Ασφάλιστρο
Καμία €55,6
Ανά ασφαλιστική περίοδο, €500
€39,8
Ανά νοσηλεία €500
€38,5
Ανά ασφαλιστική περίοδο €1.500
€16,1
Ανά νοσηλεία €1.500
€15,2
Ανά ασφαλιστική περίοδο, €2.000
€14,8
Ανά νοσηλεία €2.000
€13,3
Ανά νοσηλεία, 10%
€42,5
Ανά νοσηλεία, 20%
€27,5

*Η τιμολόγηση ισχύει για γυναίκα 30 ετών που ζει στην Αττική και πληρώνει το πρόγραμμά της με ετήσια πάγια εντολή. Έχει επιλέξει πρόγραμμα «Νοσηλεία από Ασθένεια και Ατύχημα», με όριο κάλυψης €20.000, δίκλινο δωμάτιο και διευρυμένο δίκτυο νοσοκομείων, Πλάνο 1. 

Πώς επιλέγω: Συμμετοχή με ποσοστό επί του κόστους της νοσηλείας ή με στάνταρ ποσό;

Κάθε συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας έχει σχεδιαστεί ώστε να δημιουργεί μία ισορροπία στα οικονομικά του ασφαλισμένου. Αν είστε ασφαλισμένος, η συμμετοχή «απαιτεί» να δώσετε κάποια χρήματα σε περίπτωση νοσηλείας αλλά αυτό το ποσό είναι:
  • Χαμηλό σε σχέση με το υψηλότερο ασφάλιστρο για την πλήρη κάλυψη
  • Χαμηλό, καθώς με το “bewell”, στην INTERAMERICAN μπορούμε να σας καλύψουμε για νοσηλείες ύψους από €20.000 ως και €1.000.000.
Η συμμετοχή με ποσοστό είναι η επιλογή προς όφελός σας, για νοσηλείες με χαμηλότερη δαπάνη. Συγκεκριμένα, η επιλογή συμμετοχής με ποσοστό συμφέρει περισσότερο σε νοσηλείες με συνολικό κόστος μεταξύ 3.000 - 5.000 ευρώ. Ανάλογα με το ποσοστό που θα διαλέξετε, η συμμετοχή σας θα κυμαίνεται από €300 ως €1.000. Το ασφάλιστρό σας είναι σημαντικά χαμηλότερο από το να είχατε πλήρη κάλυψη από το 1ο ευρώ.

Η συμμετοχή με ποσό σας ενδείκνυται στην περίπτωση που σας ανησυχούν οι ακριβές νοσηλείες. Στο πρόγραμμα bewell «Νοσηλεία από Ασθένεια & Ατύχημα» έχετε τρεις επιλογές συμμετοχής: 500 ευρώ, 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ. Όση κι αν είναι η δαπάνη της νοσηλείας σας, εσείς γνωρίζετε εκ τω προτέρων ότι η συμμετοχή σας είναι ένα συγκεκριμένο και διαχειρίσιμο ποσό. Αν δεν είστε ασφαλισμένος σε κοινωνικό ταμείο, η συμμετοχή 500 ευρώ είναι καλή επιλογή για εσάς.

Θυμηθείτε πως σε περίπτωση συμμετοχής με ποσό, μπορείτε να διαλέξετε αν θέλετε να έχετε αυτή τη συμμετοχή ανά ασφαλιστικό έτος ή ανά νοσηλεία. 

Πώς θα μειώσετε τη συμμετοχή σας, ανεξάρτητα από τον τύπο συμμετοχής που έχετε επιλέξει;

Βάλτε στο παιχνίδι το κοινωνικό ασφαλιστικό σας ταμείο. Αν εργάζεστε, το πληρώνετε ούτως ή άλλως υποχρεωτικά. Γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά για εσάς, μαζί με την ασφαλιστική σας, εφόσον έχετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας. 

Το ταμείο σας συνήθως καταβάλλει ένα ποσό, διαφορετικό για κάθε είδος νοσηλείας. Αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από τη συμμετοχή σας. Έτσι, ίσως δε θα χρειαστεί να συμμετέχετε καθόλου εσείς, εκταμιεύοντας χρήματα.

Απλά, σε περίπτωση νοσηλείας, θα περάσετε υποχρεωτικά από το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου. Μαζί σας προσκομίζετε την κάρτα ασφαλισμένου της INTERAMERICAN, το βιβλιάριο υγείας και τον ΑΜΚΑ σας. Εκεί θα σας ρωτήσουν αν επιθυμείτε την συμμετοχή του φορέα σας, εφόσον είστε ασφαλισμένοι και στο δημόσιο. Αν συμφωνείτε, ο φορέας σας πληρώνει το ποσό που ορίζεται βάσει ΦΕΚ όπως του αντιστοιχεί ανάλογα με το κάθε περιστατικό υγείας. η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ μπορεί να μηδενίσει ή να μειώσει πολύ σημαντικά το ποσό της συμμετοχής σας. 

Δείτε μερικά πραγματικά παραδείγματα!

  • Παράδειγμα 1
O ασφαλισμένος μας πρέπει να νοσηλευτεί για δύο μέρες, από ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής. Έχει επιλέξει πρόγραμμα με συμμετοχή €1.500 και η νοσηλεία του κοστίζει €22.000. Για αυτή την πάθηση, ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει με €5.200.

Αξιοποιώντας τον ΕΟΠYΥ, ο ασφαλισμένος δεν επιβαρύνεται καθόλου, παρόλο που έχει διαλέξει πρόγραμμα με συμμετοχή! Χωρίς τον δημόσιο φορέα, ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνόταν με €1.500. Αν στο παραπάνω σενάριο ο ασφαλισμένος είχε επιλέξει 20% συμμετοχή, πάλι δεν επιβαρυνόταν, αξιοποιώντας τον ΕΟΠΥΥ. Αν ο φορέας δεν είχε μπει, τότε ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνόταν με €4.400.

Προϋπόθεση: να έχει επιλέξει συμβεβλημένο νοσοκομείο από το δίκτυο που έχει αγοράσει, να έχει χρησιμοποιήσει θέση νοσηλείας σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

  • Παράδειγμα 2
Ένα ασφαλισμένο παιδάκι 7 ετών πάσχει από πνευμονία και νοσηλεύεται για επτά μέρες. Οι γονείς του έχουν επιλέξει για το παιδί πρόγραμμα με συμμετοχή 1.500 και η νοσηλεία του κοστίζει €3.105. 

Για αυτή την πάθηση, ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει με €320. Αξιοποιώντας τον ΕΟΠΥΥ, ο ασφαλισμένος συμμετέχει στο κόστος νοσηλείας με €1.180! Χωρίς τον δημόσιο φορέα, ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνόταν με €1.500.

Αν στο παραπάνω σενάριο οι γονείς είχαν επιλέξει για το πρόγραμμα του παιδιού 20% συμμετοχή, θα συμμετείχαν στο κόστος νοσηλείας με €310, αξιοποιώντας τον φορέα και €630, χωρίς τον φορέα.

Προϋπόθεση: να έχουν επιλέξει συμβεβλημένο νοσοκομείο από το δίκτυο που έχει αγοράσει, να έχει χρησιμοποιήσει θέση νοσηλείας σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος και να έχει πάρει προέγκριση νοσηλείας.

  • Παράδειγμα 3
Ένας ασφαλισμένος μας νοσηλεύεται για λίγες ώρες, από καταρράκτη δεξιού οφθαλμού. Έχει πρόγραμμα με συμμετοχή €500 και η νοσηλεία του κοστίζει €2.000. Ο ασφαλισμένος επέλεξε να νοσηλευτεί στην Αθηναϊκή Mediclinic, που ανήκει στο ιδιόκτητο δίκτυο της INTERAMERICAN.

Για αυτή την πάθηση, ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει με €200. Αξιοποιώντας τον ΕΟΠΥΥ και επιλέγοντας ένα νοσοκομείο στο ιδιόκτητο δίκτυο της INTERAMERICAN, ο ασφαλισμένος δεν επιβαρύνεται καθόλου! Αν ο φορέας δεν είχε μπει, τότε ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνόταν με €500.

Μετά από ένα μήνα, ο ίδιος ασφαλισμένος εισάγεται εκ νέου για καταρράκτη αριστερού οφθαλμού, με νοσηλεία ολίγων ωρών και, όπως και την πρώτη φορά, το κόστος νοσηλείας ανέρχεται στα €2.000. Και πάλι ο ασφαλισμένος επέλεξε να νοσηλευτεί στην Αθηναϊκή Mediclinic και να αξιοποιήσει τον φορέα του. Και σε αυτή τη νοσηλεία δεν επιβαρύνθηκε με τα €500 της συμμετοχής.

Προϋπόθεση: να έχει πάρει προέγκριση νοσηλείας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που έχετε πάντα πλήρη κάλυψη;

Μόνο στο “bewell” και σε κανένα άλλο πρόγραμμα της αγοράς ως τώρα, ανεξάρτητα από το αν επιλέξετε πλήρη κάλυψη ή συμμετοχή, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά περιστατικά στα οποία, ποτέ, δεν πληρώνετε τίποτα, αν συμμετάσχει και ο δημόσιος φορέας στον οποίο είστε ασφαλισμένοι. Αυτά είναι: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by pass), αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών, αποκατάσταση ανευρύσματος αορτής, κακοήθης νεοπλασία (καρκίνος) και υποτροπές της.

Συγχαρητήρια που διαβάσατε αυτό το άρθρο μέχρι τέλους. Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμο! Στην INTERAMERICAN είναι χαρά μας να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας μαζί σας. Αν έχετε απορίες που σας απασχολούν πάνω σε ασφαλιστικά θέματα μπορείτε να μας τις στείλετε στο youbewell@interamerican.gr και να μείνετε συντονισμένοι στο blog μας για απαντήσεις.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}