Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Κατοικία 13.07.2018

«Σπίτι σου σε τάξη – Ζωή σε τάξη»: Ένα βιβλίο βάζει ιδέες

Ο τακτοποιημένος χώρος είναι καλή ψυχολογία. Βάλτε την τακτοποίηση στη λίστα!

Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη
Ο τακτοποιημένος χώρος είναι καλή ψυχολογία. Βάλτε την τακτοποίηση στη λίστα για μετά την επιστροφή από τις διακοπές και δοκιμάστε την μέσα από τη ζεν φιλοσοφία της ιαπωνέζας συγγραφέος Marie Kondo. Ο τρόπος, απλός. Με μία φράση: «αν δεν το αγαπάς, πέταξέ το».

Οι σωροί από ακατάστατα πράγματα στα σπίτια μας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μας προκαλούν άγχος, γιατί αυξάνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, η ακαταστασία στο σπίτι μας αποσπά την προσοχή και μπορεί ακόμα να προκαλέσει χρόνια ανησυχία! Όταν μειώνετε την ακαταστασία γίνεται ευκολότερο να συγκεντρωθούμε στη δημιουργική πλευρά της ζωής στο σπίτι, ενώ εξισορροπεί και τις σχέσεις με τους ανθρώπους που το μοιραζόμαστε. 

Γι’ αυτό το λόγο, το βιβλίο « Σπίτι σε τάξη- Ζωή σε τάξη: Η μαγεία να τακτοποιείς» της Ιαπωνέζας συμβούλου οργάνωσης χώρου, Marie Kondo, έγινε best seller, βάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη στην κουλτούρα του ξεκαθαρίσματος του σπιτιού. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, πριν ξεκινήσει το μεθοδικό ξεκαθάρισμα, χρειάζεται η απαραίτητη τελετουργία. Πρέπει πρώτα να ακουμπήσουμε τα χέρια μας σε όσα πράγματα έχουμε και να αναρωτηθούμε αν μας κάνουν χαρούμενους. Αν όχι, θα πρέπει να τα ευχαριστήσουμε για τις υπηρεσίες τους και να τα αποχωριστούμε. Έπειτα, αφού μείνουν μόνον αυτά που μας προκαλούν χαρά, θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε σ έναν χώρο που είναι ορατά, προσβάσιμα, εύκολα να τα πάρουμε αλλά και να τα επιστρέψουμε πίσω. Μόνο τότε, όπως λέει, θα φτάσουμε στη nirvana του νοικοκυριού και δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά να καθαρίσουμε!

Σας ακούγεται όμορφο και ξεκούραστο; Παρακάτω θα πάρετε μία γεύση για τα μυστικά της άψογης τακτοποίησης. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε χρόνο για όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας, αλλά θα σας βοηθήσει να χαρείτε περισσότερο τις στιγμές σας στο σπίτι.

Τι συμβολίζει η ακαταστασία ανάλογα με το χώρο;

Η ανοχή του καθένα μας στην ακαταστασία είναι διαφορετική. Αλλά όπως πίσω από τις εικόνες στα όνειρα κρύβεται η ψυχολογία, το ίδιο συμβαίνει και με την ακαταστασία. Ο χώρος του σπιτιού που συγκεντρώνει την ακαταστασία λέει πολλά για μας. Για παράδειγμα, η ακαταστασία στο καθιστικό, το βασικό χώρο της κοινωνικοποίησης, υποδηλώνει πως ίσως κρύβουμε τον πραγματικό μας εαυτό από τον κόσμο. Στην κουζίνα, που συνήθως αφήνουμε τα όλα τα αντικείμενα της καθημερινότητας – λογαριασμούς, φορτιστές, τη σάκα των παιδιών, βιταμίνες κλπ – η ακαταστασία μπορεί να δυσκολέψει το να θρέψουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Η ακαταστασία στο υπνοδωμάτιο επιτείνει την αίσθηση κούρασης, απομακρύνοντας τους δύο συντρόφους, ενώ στο μπάνιο, το χώρο που περιποιούμαστε τον εαυτό μας, η ακαταστασία μπορεί να καταδεικνύει κάποια χαμηλή εκτίμηση της αξίας μας. Το πιο απλό και συνηθισμένο, αν παραγεμίζουμε την ντουλάπα μας, η ψυχολογία λέει πως εμποδίζουμε την ικανότητά μας να χρησιμοποιήσουμε τη διορατικότητα και το ένστικτό μας ούτως ώστε να «βλέπουμε» τους εαυτούς μας και τις καταστάσεις. 

Τακτοποιήστε τα όλα, μια κι έξω

Η τακτοποίηση από λίγο τη φορά δε λειτουργεί, γιατί τα πράγματά σας θα μπλεχτούν και θα λερωθούν ξανά γρήγορα. Η Kondo μας προτρέπει να αντιμετωπίσουμε την τακτοποίηση σαν ένα εξάμηνο, συνεχές project. 
Οραματιστείτε το πώς και ανακαλύψτε το γιατί
Που θέλετε να φτάσετε; Πριν αρχίσετε να πετάτε πράγματα, οραματιστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής σας. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, στόχοι όπως "θέλω να ζήσω με τάξη" ή "θέλω να είμαι σε θέση να ξεφορτώνομαι τα περιττά πράγματα ", είναι πολύ γενικοί. Πρέπει να σκεφτόμαστε συγκεκριμένα και επαυξημένα, όπως: "Θέλω να ζήσω σαν θεά/ός, που περιβάλλεται από ειρήνη και ομορφιά". Στη συνέχεια η συγγραφέας μας ζητάει να προσδιορίσουμε γιατί θέλουμε να ζήσουμε με τον τρόπο που οραματιζόμαστε. Για κάθε απάντηση στο πως, πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας το γιατί. Για παράδειγμα, "γιατί θέλω να κοιμηθώ καλύτερα;". Και μετα επαναλαμβάνουμε 3-5 φορές. Όταν έχουμε την απάντηση στο γιατί θέλουμε να είμαστε τακτοποιημένοι, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε.

Καλή αρχή! Τακτοποιήστε ανά κατηγορίες

Ενώ οι περισσότεροι από μας αντιμετωπίζουμε την τακτοποίηση ως εργασία ανά δωμάτιο, αντίθετα ο πρώτος κανόνας της συγγραφέως είναι ξεκινήσουμε να ταξινομούμε τα πράγματα ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, αναλαμβάνουμε να τακτοποιήσουμε συνολικά τα βιβλία μας, σε αντίθετη περίπτωση, όλο και κάποια θα ξεγλιστράνε σε διάφορα δωμάτια. Η συγγραφέας συμβουλεύει να ξεκινήσουμε το decluttering πρώτα από τα ρούχα, επειδή είναι τα λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένα κομμάτια που έχουμε. Ακολουθούν τα βιβλία, ενώ προς το τέλος στη λίστα βρίσκουμε τις παλιές φωτογραφίες. Στο τέλος της τακτοποίησης, κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει βρει τη δική του θέση. Ένας καλός τρόπος για να δούμε αν το πετύχουμε, είναι να αδειάσουμε την τσάντα μας και να ξέρουμε τι θέση έχει το κάθε αντικείμενο που περιέχει. 

Αποχωριστείτε μόνο ό,τι δεν σας δίνει χαρά 

Ανακαλύψτε αν κάθε αντικείμενο να πυροδοτεί μέσα σας τη χαρά. Αντί να εστιάζετε αποκλειστικά στο να πετάξετε πράγματα, κάτι που η Kondo αναγνωρίζει πως φέρνει μόνο δυστυχία, φροντίστε να τιμήσετε τα πράγματα που αγαπάτε. Για να το πετύχετε, η συγγραφέας λέει πως πρέπει να αγγίξετε και να κρατήσετε κάθε αντικείμενο ώστε να εκτιμήσετε αν σας προκαλεί χαρά. Αν ναι, τότε μένει. Αν δεν πυροδοτήσει τη χαρά, τότε πρέπει να πάει στον επόμενο ιδιοκτήτη του. Είναι πολύ σημαντικό να αγγίξετε κάθε αντικείμενο ώστε να αφήσετε το σώμα σας να αντιδράσει. Δεν πρόκειται για μία «ξερή» πνευματική διαδικασία, αλλά για μία φυσική αίσθηση που μπορούμε να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε με την πάροδο του χρόνου. Ας αφήσουμε το σώμα και τα συναισθήματά μας να μας πουν! Σ’ αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχουν κανόνες στην ποσότητα (πχ. 10 μπλούζες – 3 παντελόνια) ούτε στον χρόνο (πχ αν δεν το έχεις φορέσει εδώ και ένα χρόνο, πέταξέ το)

Διπλώστε, μην κρεμάτε

Μόλις διαλέξετε τα πράγματα που δε χρειάζεστε πια είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσετε που θα αποθηκεύσετε αυτά που κρατάτε! Αντί να τα διπλώσετε ή να τα κρεμάσετε σε μία ντουλάπα, η Kondo πιστεύει πως είναι καλύτερα να τα βάλετε σ' ένα έπιπλο με συρτάρια για περισσότερη τάξη. Με μία κάθετη τεχνική διπλώματος μπορούμε να βρίσκουμε ευκολότερα αυτό που ψάχνουμε, να αποφεύγουμε την ακαταστασία στα υπόλοιπα όταν τραβάμε αυτό που χρειαζόμαστε και να εξοικονομήσουμε χώρο. 

Ως διαχωριστικά σε κάθε συρτάρι, η συγγραφέας προτείνει να χρησιμοποιούμε τα παπούτσια μας, μέσα στα κουτιά τους. Ένας τακτοποιημένος χώρος που βλέπετε όλα τα απαραίτητα και αγαπημένα σας κομμάτια δίνει χαρά – ακόμα και μία δόση ελπίδας. 

Μερικά πρακτικά αποτελέσματα μετά το decluttering: 
  1. Το καθημερινό ντύσιμο γίνεται πιο εύκολο και ευχάριστο. Βλέπετε με μια ματιά όσα υπάρχουν στην ντουλάπα σας, ξέρετε αμέσως τις διαθέσιμες επιλογές σας και μπορείτε να ετοιμαστείτε άψογα ακόμα και πολύ γρήγορα.
  2. Βλέπετε εύκολα τις ελλείψεις σας. Έτσι ψωνίζετε ορθολογικά και δεν διπλοκαλύπτετε τις ανάγκες σας, δεν συσσωρεύετε επιπλέον άχρηστα πράγματα.
  3. Κάνετε περισσότερη οικονομία.
  4. Τα πράγματά σας διατηρούνται καλύτερα στο χρόνο όταν τους φέρεστε με σεβασμό.
  5. Το συμμάζεμα γίνεται ευκολότερο.
  6. Ζώντας σ’ έναν χώρο με λιγότερο «θόρυβο», παίρνετε ευκολότερα αποφάσεις.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}