Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Καινοτομία 30.03.2023 5 λεπτά

Silver Age: η υγεία μπαίνει σε πρώτο πλάνο

Η τρίτη ηλικία αποτελεί μία περίοδο όπου οι προκλήσεις στον τομέα της υγείας είναι αρκετές, έτσι είναι σημαντικό να υπάρχουν λύσεις ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η τρίτη ηλικία αποτελεί μία περίοδο όπου οι προκλήσεις στον τομέα της υγείας είναι αρκετές, έτσι είναι σημαντικό να υπάρχουν λύσεις ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η τρίτη ηλικία (ή Silver Age, όπως αλλιώς ονομάζεται) αποτελεί μία περίοδο της ζωής για την οποία καλούμαστε να είμαστε προετοιμασμένοι από πολύ νωρίτερα, ώστε να έχουμε τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε - ακόμη και να προβλέψουμε - ζητήματα που μπορούν να προκύψουν και να μας επηρεάσουν αρνητικά. Την ίδια στιγμή, οφείλουμε από τα νεανικά μας ακόμη χρόνια να στηρίξουμε γονείς και στενούς συγγενείς που βρίσκονται σε αυτή την ηλικία, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις που σε μεγάλο μέρος αφορούν τον κρίσιμο τομέα της υγείας: Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα τα άτομα άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/3 του πληθυσμού των ασθενών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υπέργηροι άνω των 85 είναι επίσης μία ταχέως αυξανόμενη ομάδα, με διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή των ατόμων άνω των 65 και τετραπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το 2006, η κατηγορία αυτή αντιπροσώπευε το 3,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 5% και το 2040 θα έχει υπερδιπλασιαστεί και θα πλησιάσει το 9,5%.

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο πως η νέα γενιά της Ευρώπης δίνει έμφαση στην υγεία και την ιατρική για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μία βιώσιμη κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα της Merck «Βιωσιμότητα ή τίποτα: το μέλλον που ονειρεύονται οι Millennials και η γενιά Ζ της Ευρώπης», το 39% της γενιάς Z και των Millennials συμφωνούν ότι η υγεία και η ιατρική αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες μίας βιώσιμης κοινωνίας.

Προκλήσεις που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων τρίτης ηλικίας

Οι ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με θέματα υγείας στην τρίτη ηλικία ξεκινούν να προβληματίζουν πολλούς από εμάς από πολύ νωρίτερα και αφορούν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Αρχικά, η ανασφάλεια για τις υπηρεσίες περίθαλψης αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ηλικιωμένοι που ζουν μακριά από τα παιδιά τους, έτσι δεν έχουν κανέναν να τους φροντίζει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, πολλοί που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές – ειδικά στην Ελλάδα, μία νησιωτική χώρα - δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις ή δυσκολεύονται να φτάσουν εκεί. Τα προβλήματα υγείας και οι χρόνιες ασθένειες είναι συνηθισμένα στην τρίτη ηλικία, ενώ τα κινητικά προβλήματα αλλά και η ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή αποτελούν δύσκολες συγκυρίες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Πέρα από τα ζητήματα σωματικής υγείας ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα και στην ψυχική υγεία τους, με ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Πρόκειται για σοβαρά ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν και σε σωματικά προβλήματα αλλά και να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων στη Silver Age.

Λύσεις και πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στη Silver Age

Για να βοηθηθούν τα άτομα τρίτης ηλικίας να ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, είναι σημαντικό να υπάρχουν ενεργά προγράμματα βοήθειας για το σπίτι, που μπορούν να περιλαμβάνουν από υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης έως αρωγή σε αναγκαίες καθημερινές δραστηριότητες όπως το μπάνιο, το ντύσιμο, και η διατροφή. Χρήσιμη είναι ακόμη η ύπαρξη τηλεφωνικών υπηρεσιών υποστήριξης και έκτακτης ανάγκης, για την παροχή συμβουλών μέσω τηλεφώνου, σε έκτακτες περιπτώσεις ή όταν υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία. Σε ό,τι αφορά την ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας μπορούν να παρέχουν φροντίδα σε ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα, ενώ σε απομακρυσμένα μέρη με δύσκολη πρόσβαση προσφέρει λύσεις η τηλεϊατρική. Φυσικά, είναι σημαντικό να μπορεί κάθε ασθενής ή συγγενής να βρίσκει τους κατάλληλους φροντιστές και επαγγελματίες για να είναι σίγουρος ότι ο ίδιος ή οι άνθρωποί του βρίσκονται σε καλά χέρια.

Πέρα από διαθέσιμες υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν μία κατάσταση που έχει προκύψει, ουσιώδης είναι και ο ρόλος της πρόληψης. Οι προληπτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες σε όλους από νεαρή ηλικία για την ανίχνευση πιθανών προβλημάτων υγείας σε πρώιμα στάδια προτού επιδεινωθούν. Πέρα από όλα αυτά, προγράμματα ενίσχυσης της ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών όπως η κατάθλιψη, κρίσεις άγχους και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες στη ζωή του καθενός μας που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο μέλλον μας και στους οποίους πρέπει να δίνουμε βαρύτητα. Σημαντικό ρόλο σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής έως και την τρίτη ηλικία μπορεί να παίξει και η άσκηση, καθώς αποδεδειγμένα βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, ενώ, παράλληλα, βελτιώνει την ψυχολογική κατάσταση και μειώνει το άγχος. Επιπλέον, μία ισορροπημένη διατροφή, αλλά και ο σωστός ύπνος μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και στη βελτίωση της ενέργειας ενός ατόμου έως τα γεράματά του.

Φυσικά, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι κάτι που πρέπει να εξετάσει κάποιος προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα καλύτερο και όσο το δυνατόν πιο ξέγνοιαστο μέλλον, είναι το να αξιοποιήσει ένα πρόγραμμα ασφάλειας ζωής και εισοδήματος ή και ένα συνταξιοδοτικό, αποταμιευτικό πρόγραμμα που θα του προσφέρει λύσεις και επιλογές σε χρόνια που πραγματικά τις χρειάζεται.

Εξειδικευμένα apps μπορούν να προσφέρουν λύσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, σύγχρονες εφαρμογές μπορούν να φροντίσουν για την πρόληψη και την παρακολούθηση σωματικής και ψυχικής υγείας. Apps τηλεϊατρικής μπορούν να προσφέρουν ιατρική φροντίδα και συμβουλές μέσω Διαδικτύου, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για ανθρώπους που δεν μπορούν να μεταβούν σε ιατρικά κέντρα ή δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Επιπρόσθετα, ασθενείς και φροντιστές έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες ψηφιακής παρακολούθησης που είναι διαθέσιμες μέσω συσκευών ή και εφαρμογών. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι τα wearables που υποστηρίζουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και μπορούν να εντοπίσουν έκτακτες καταστάσεις, όπως ένα ατύχημα ή μια πτώση, και να ειδοποιήσουν αυτόματα τους οικείους ασθενών ή απευθείας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, υπάρχουν apps που επιτρέπουν στους χρήστες να ειδοποιήσουν συγγενείς τους ή υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με απλό κλικ σε ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης στο smartphone τους. Πολλές λύσεις μπορούν να φροντίσουν και για την ψυχική υγεία των ασθενών, όπως εφαρμογές για εξάσκηση μυαλού, διαχείριση άγχους, βελτίωση ψυχολογίας κ.ά.

Οι εποχές επιβάλλουν την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων λύσεων

Καθώς η αλλαγή στη δομή της οικογένειας τα τελευταία χρόνια συνεπάγεται σε πολλές περιπτώσεις ότι η παραδοσιακή φροντίδα των ηλικιωμένων από τους συγγενείς τους δεν είναι πλέον εγγυημένη, ενώ, παράλληλα, έτσι κι αλλιώς σε αρκετές περιπτώσεις, τα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία καλούνται να ξεπεράσουν σημαντικές δυσκολίες και προβλήματα που σχετίζονται με ζητήματα υγείας και όχι μόνο, είναι καίριο το να υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες λύσεις που θα καλυτερεύσουν το επίπεδο ζωής τους. Οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελώντας εργαλείο για την αναζήτηση λύσεων και καινοτόμων μοντέλων που θα επιτρέπουν στους ηλικιωμένους να ζουν ανεξάρτητα και να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τη ζωή τους.

Ας αναπτύξουμε λύσεις για την τρίτη ηλικία

Η Interamerican καλεί νεοφυείς εταιρείες και επιχειρηματίες να σκεφτούν καινοτόμες λύσεις και να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν την πρόνοια και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Στο Interamerican Innovation Hub αναζητάμε λειτουργικές ψηφιακές λύσεις που συμπληρώνουν την ασφάλιση, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όλων.

Δεν έχει σημασία αν είστε μια νεοσύστατη εταιρεία, ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο ή μία μεγάλη επιχείρηση. Αν έχετε ένα ψηφιακό working solution που σχετίζεται με την τρίτη ηλικία, θα χαρούμε να μας το παρουσιάσετε!

Μάθετε περισσότερα για το Interamerican Innovation Hub.

Ενημερωθείτε για θέματα καλής ζωής για την τρίτη ηλικία και πρόληψης πριν την τρίτη ηλικία. Διαβάστε στο blog της Interamerican:

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}