Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Καινοτομία 30.03.2023 5 λεπτά

Silver Age: ένα νόμισμα με δύο όψεις για τους millennials

Στην περίοδο που οι millennials σταδιακά αντιμετωπίζουν την ανάγκη φροντίδας των γονέων τους, η μέριμνα για το δικό τους μέλλον πρέπει επίσης να έρχεται στο προσκήνιο. Είναι στο χέρι όλων μας η τρίτη ηλικία να είναι ένα πραγματικό silver age!

Στην περίοδο που οι millennials σταδιακά αντιμετωπίζουν την ανάγκη φροντίδας των γονέων τους, η μέριμνα για το δικό τους μέλλον πρέπει επίσης να έρχεται στο προσκήνιο. Είναι στο χέρι όλων μας η τρίτη ηλικία να είναι ένα πραγματικό silver age!

Νέες γενιές, με νέες ανάγκες… Ως παιδιά, οι Millennials μεγάλωσαν με την εικόνα του παππού και της γιαγιάς να κάθονται κάθε Κυριακή σε ένα τραπέζι με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εικόνα που αναδίδει αισθήματα στοργής, ωστόσο δεν δημιουργεί καμία ταύτιση ως προς τη θέση που εκείνοι θέλουν να έχουν μετά τα 65. Και αν η γενιά των Millennials δίνει την εντύπωση πως πιστεύει ότι είναι άτρωτη, στην πραγματικότητα ζει το «τώρα», έχει όνειρα για το μέλλον, αλλά και προβληματισμούς.

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τις πρακτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι millennials τόσο ως προς την πρόνοια για το δικό τους silver age, όσο και σε σχέση με τη φροντίδα ηλικιωμένων γονέων που ορισμένοι, σταδιακά, επωμίζονται. Προτείνουμε υπηρεσίες αλλά και αναζητούμε λύσεις καινοτομίας για να στηρίξουμε μία τρίτη ηλικία που δε μοιάζει με «γεράματα», αλλά με πραγματικό silver age.

Οι Millenials σκέφτονται το μέλλον τους: Νέες προτεραιότητες, σημαντικά προβλήματα και αβεβαιότητα στην εποχή των ταχύτατων μεταβολών

Όπως αναφέρεται σε στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία (ή silver age όπως αλλιώς ονομάζεται) θεωρούνται για τις περισσότερες δυτικές χώρες όσοι είναι άνω των 65 ετών, οπότε περίπου αρχίζει και η συνταξιοδότηση ενός ανθρώπου. Πρόκειται για μία περίοδο της ζωής την οποία οφείλουμε να προετοιμάσουμε από πολύ νωρίτερα, ενώ, ταυτόχρονα, καλούμαστε να σταθούμε και δίπλα σε συγγενικά πρόσωπα όπως οι γονείς μας που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτά τα χρόνια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι σημερινές γενιές αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους στόχους τους και όλα εκείνα που θέλουν να πετύχουν έως ότου φτάσουν στην τρίτη ηλικία, σε σχέση με το πώς οι παραδοσιακές γενιές ανέμεναν τη σύνταξη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών Charles Schwab, η γενιά των millennials (όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί από το 1981 έως το 1996) είναι πιθανότερο να θέλουν να κάνουν ταξίδια παρά να αγοράσουν ένα σπίτι για όταν συνταξιοδοτηθούν. Θέλουν την ελευθερία τους, μεγαλύτερη ευελιξία, και προτιμούν τις νέες εμπειρίες, διαφοροποιώντας τα θέλω τους από αυτά των παραδοσιακών συνταξιούχων. Επίσης, ενδιαφέρονται λιγότερο για την αποταμίευση και - σε αντίθεση με τους boomers (δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί από το 1946 έως το 1965)- αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη διαχείριση των επενδύσεών τους.

Αν και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει συνολικά για τις νεότερες γενιές, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Οι νεότερες γενιές έχουν βιώσει σε κρίσιμες στιγμές της ζωής τους σοβαρές οικονομικές κρίσεις και κοινωνικές αλλαγές που μετέβαλλαν και μεταβάλλουν την προσέγγισή τους στα χρήματα, την καριέρα, αλλά και γενικά τη ζωή τους. Οι γενιές αυτή έχει έρθει αντιμέτωπη με διαφορετικές πιέσεις σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Μεταξύ άλλων, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί, ο πληθωρισμός απειλεί το βιοτικό τους επίπεδο, τα συνταξιοδοτικά σχέδια έχουν καταρρεύσει και η αγορά εργασίας είναι πολύ πιο ασταθής, ενώ λιγότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι θα αποκτήσουν ποτέ ιδιόκτητο σπίτι.

Την ίδια στιγμή, οι Millennials και τα άτομα της Gen Z έχουν συσσωρεύσει λιγότερο πλούτο από ό,τι είχαν οι Gen X ή οι Boomers στην ίδια ηλικία.

Όσον αφορά στη σύνταξη, στην Ελλάδα, αν κάποιος έχει καταφέρει να συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης μπορεί να πάρει σύνταξη στα 62 του χρόνια, ενώ με λιγότερα από 40 έτη συνταξιοδοτείται στα 67. Το όριο δείχνει ότι θα αυξάνεται, τη στιγμή που οι άνθρωποι ήδη προβληματίζονται για την ικανότητά τους να εργάζονται έως τα 67+ ώστε να εξασφαλίσουν τη σύνταξη. Μάλιστα εκ προοιμίου οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μην επιτύχουν οικονομικά ασφαλή συνταξιοδότηση συγκριτικά με τους άνδρες, λόγω των κοινωνικών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν ( στοιχεία του Transamerica Center for Retirement Studies (TCRS)).

Στις αντικειμενικές δυσκολίες που μόλις περιγράψαμε, έρχεται να προστεθεί η άγνοια όσον αφορά σοβαρά χρηματοοικονομικά ζητήματα ακόμη και σε επίπεδο βασικών εννοιών και υποχρεώσεων, όπως οι φόροι μεταβίβασης, φόροι κληρονομιάς κ.λ.π. Η άγνοια σε χρηματοοικονομικά ζητήματα δυσκολεύει το financial planning και τη σωστή προτεραιοποίηση. Σε συνδυασμό με το απρόβλεπτο του μέλλοντος, σε μία εποχή ταχύτατων αλλαγών, η λογική του «ζήσε τη στιγμή» και «μην αφήνεις τα όνειρά σου στο ψυγείο», είναι λογικό να κερδίζει έδαφος έναντι στον υπεύθυνο τρόπο διαχείρισης των οικονομικών.

Οι Millenials θέλουν να φροντίσουν το μέλλον τους, όπως άλλωστε φάνηκε από την ορθή διαχείριση των οικονομικών τους στην εποχή της πανδημίας. Αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικά και ψυχολογικά εμπόδια. Με την οικονομική αυτονομία στην ατζέντα όλων, χρειάζεται καθοδήγηση και πειστικές λύσεις.

Τί «μαθαίνουν» οι Millenials, όταν φροντίζουν τους γονείς τους

Οι Millennials είναι μοιρασμένοι ως προς τη σχέση με τους γονείς τους. Ορισμένοι απολαμβάνουν ακόμα τη φροντίδα που τους παρέχουν οι γονείς τους, με τη φύλαξη των παιδιών, τη συμμετοχή στο νοικοκυριό αλλά ακόμη και την οικονομική συνδρομή. Ενώ οι υπόλοιποι είναι ήδη επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των γονέων τους, στο επίπεδο της υγείας τους ή και οικονομικά.

Σήμερα, θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, σε αυτά που αφορούν την κοινωνικοποίηση και τις σχέσεις, στα προβλήματα της υγείας και της προσβασιμότητας και στην παρακολούθηση του ρυθμού της ζωής μας:

  • Η περιθωριοποίηση και η μοναξιά είναι σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των ηλικιωμένων. Επιπλέον μεγαλώνοντας κάποιοι άνθρωποι, χάνουν τον σκοπό της ζωής τους και απομονώνονται από τους γύρω τους, ενώ δε λείπουν οικογενειακά και άλλα κοινωνικά προβλήματα που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ψυχολογία τους. Δύσκολες καταστάσεις, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων, τους επηρεάζουν σημαντικά, καθώς περνώντας τα χρόνια χάνουν στηρίγματα της ζωής τους και αλλάζει σημαντικά η καθημερινότητά τους.
  • Φυσικά, τίθεται και το θέμα της φροντίδας τους, που, ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας, αποτελεί μία ανάγκη με υψηλό κόστος που πολλές φορές ικανοποιείται ανεπαρκώς ή με λύσεις που δεν εμπνέουν απόλυτη ασφάλεια.
  • Ακόμη όμως και αν δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στο κομμάτι της ψυχικής ή της σωματικής υγείας, υπάρχουν άλλα ζητήματα, καθώς τα άτομα μεγάλης ηλικίας δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους νέους ρυθμούς ζωής και να ανταποκριθούν σε όλα όσα σχετίζονται με τον νέο ρόλο της τεχνολογίας και του Διαδικτύου στη ζωή μας. Η εξοικείωση των ηλικιωμένων με τους υπολογιστές ή τα smartphones είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις εξελίξεις, αλλά και να ανταποκριθούν μόνοι τους σε λύσεις που έχουν υιοθετηθεί (π.χ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, συναλλαγές με κάρτες κ.ά.).

Μάθετε περισσότερα για τις ανάγκες της υγείας στην τρίτη ηλικία.Λύσεις και πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στη silver age

Όπως γίνεται προφανές από όσα έχουμε περιγράψει, οι λύσεις που έχουν να εξετάσουν οι Millennials για την τρίτη ηλικία αγγίζουν αφενός την πρόνοια για το δικό τους μέλλον, αφετέρου την τρέχουσα ανάγκη για τη φροντίδα των γονέων τους.

  • Όσον αφορά στην πρόνοια για το μέλλον, ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός είναι η λύση. Όχι μόνο μπορεί να τους εξασφαλίσει μία καλύτερη προοπτική για τα δύσκολα χρόνια της τρίτης ηλικίας, αλλά στο παρόν μπορεί να ενδυναμώσει τους Millennials επαναφέροντας την αισιοδοξία τους, την αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους και συμβάλλοντας στην ψυχική τους υγεία.
  • Όσον αφορά στους σημερινούς ηλικιωμένους, οι ανάγκες είναι ξεκάθαρες, ωστόσο λείπουν ακόμα οι λύσεις και οι υπηρεσίες. Τα πιο σημαντικά μέσα για την καταπολέμηση των προβλημάτων που αξιολογήσαμε νωρίτερα είναι δράσεις που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε κοινότητες αλλά και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Η δε ενθάρρυνση του εθελοντισμού είναι σημαντική, καθώς ένα άτομο μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία, ενώ παράλληλα νιώθει ότι είναι σημαντικό για τους γύρω του. Απαραίτητες είναι ακόμα οι λύσεις που εξασφαλίζουν την ψυχική υγεία, ενώ δεν πρέπει να αγνοήσουμε το ενδιαφέρον για υπηρεσίες upskilling των σημερινών silver agers σε ζητήματα τεχνολογίας. Μία νεοφυής επιχείρηση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αναπτύξει λύσεις στον τομέα του mobility που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους ή λύσεις που αξιοποιούν την εικονική πραγματικότητα και μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της μοναξιάς σε άτομα που έχουν περιορισμούς κινητικότητας ή μένουν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι ηλικιωμένοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους και οι εταιρείες έχουν μία τεράστια ευκαιρία να παρέχουν προτάσεις σε ένα κοινό που τους ενδιαφέρει.

Ας δημιουργήσουμε μαζί νέες λύσεις και υπηρεσίες που θα κάνουν την τρίτη ηλικία ευχάριστη και με λιγότερες ανησυχίες. Στο Interamerican Innovation Hub αναζητάμε λειτουργικές ψηφιακές λύσεις που συμπληρώνουν την ασφάλιση, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όλων.

Δεν έχει σημασία αν είστε μια νεοσύστατη εταιρεία, ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο ή μία μεγάλη επιχείρηση. Αν έχετε ένα ψηφιακό working solution που σχετίζεται με την τρίτη ηλικία, θα χαρούμε να μας το παρουσιάσετε!

Μάθετε περισσότερα για το Interamerican Innovation Hub.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}