Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 08.02.2022

Ψυχολογική φροντίδα για τους ασθενείς με καρκίνο

Στην Interamerican, ως ασφαλιστική εταιρεία με αποστολή να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να ζήσουν ασφαλέστερα περισσότερο και καλύτερα, αλλά και ως πάροχοι υπηρεσιών υγείας, αξιοποιούμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη νόσο.

Στη συζήτηση για την θεραπεία του καρκίνου οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται απευθείας επεμβάσεις, χημειοθεραπείες και λοιπές μεθόδους που στόχο έχουν την ίαση από τη νόσο. Και όμως, υπάρχει και η ψυχολογική στήριξη που έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους.

Στην Interamerican, ως ασφαλιστική εταιρεία με αποστολή να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να ζήσουν ασφαλέστερα περισσότερο και καλύτερα, αλλά και ως πάροχοι υπηρεσιών υγείας, αξιοποιούμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη νόσο.

Η ποιοτική φροντίδα του καρκίνου απαιτεί αξιοπρέπεια, σεβασμό, υποστήριξη και αγάπη και λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις σωματικές επιπτώσεις της νόσου, αλλά και τη συναισθηματική, σεξουαλική και κοινωνική ευημερία του ασθενή και του φροντιστή του.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε την ψυχολογική και συναισθηματική επίδραση του καρκίνου.

Αντιμετώπιση χωρίς οικονομικό κόστος, καθυστερήσεις και διαδικαστικά προβλήματα

Με τις ιατρικές εξελίξεις και το προσδόκιμο ζωής που αυξάνεται, ο καρκίνος, από ανίατη ασθένεια τείνει να γίνει χρόνια πάθηση. Για να μπορέσει κάθε άνθρωπος που θα το χρειαστεί να ζήσει περισσότερο, θα πρέπει να έχει τα μέσα για να τον αντιμετωπίσει.

Στην πράξη, όταν κανείς διαγνωστεί με καρκίνο, πέρα από τη νοσηλεία και ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση, χρειάζεται να κάνει χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, άλλες διαγνωστικές εξετάσεις και λήψη φαρμάκων. Αυτές οι διαδικασίες γίνονται και πριν και μετά τη νοσηλεία και έχουν οικονομικό και διαδικαστικό υπόβαθρο.

Με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας της Interamerican ένας ασθενής εξασφαλίζει πρώτα απ’ όλα την άμεση πρόσβαση χωρίς αναμονές και κόστος, τους γιατρούς και τις υποδομές που επιθυμεί και επιπλέον διαδικαστικές διευκολύνσεις, προκειμένου να μπορεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη θεραπεία του, χωρίς άλλες έγνοιες.

Άμεση πρόσβαση σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να προγραμματίσει τη θεραπεία του εντός ενός εύλογου διαστήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Πολλοί ασθενείς που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας αναγκάζονται, για χάρη ταχύτητας, να κάνουν τη θεραπεία τους ιδιωτικά, με δική τους αδρή οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναμονές και ό,τι αυτές ενδέχεται να σημαίνουν για την εξέλιξη της νόσου.

Επιπλέον, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας εξασφαλίζει τη θεραπεία αμιγώς σε ιδιωτικές ή σε συνδυασμό ιδιωτικών και δημοσίων δομών υγείας, ώστε κάθε ασθενείς να έχει το γιατρό, την ποιότητα περίθαλψης και το περιβάλλον που επιθυμεί.

Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία ακόμη περισσότερο, η Interamerican προσφέρει στους ασφαλισμένους της Άμεση Ιατρική Βοήθεια και Ιατρικές Συμβουλές που συντονίζονται και παρέχονται κάθε στιγμή, με ένα τηλεφώνημα στη Γραμμή Υγείας 1010. Έτσι κάθε ασθενής μπορεί να μάθει άμεσα αν ορισμένα συμπτώματά του χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και να κανονίσει την υγειονομική μεταφορά του με ιδιωτικό ασθενοφόρο της Interamerican.

Διατήρηση της αξιοπρέπειας

Πολλοί καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους περιγράφουν ότι μετά τη διάγνωση αισθάνονται σαν να χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους. Είναι σημαντικό λοιπόν και οι δύο πλευρές να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την περίθαλψη και τη θεραπεία, ώστε το όποιο πρόγραμμα να σέβεται τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ τα άτομα να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου και να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους καθ' όλη τη διάρκεια του «ταξιδιού» με τον καρκίνο.

Σώμα και σεξουαλική ευεξία

Οι σωματικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, όπως η αφαίρεση κάποιου μέρους του σώματος, η απώλεια μαλλιών, η διαταραχή της ομιλίας ή η ακράτεια ούρων, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που οι ασθενείς αισθάνονται και βλέπουν τον εαυτό τους. Θέματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα του σώματος και τη σεξουαλικότητα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις με τους συντρόφους τους, με τους καρκινοπαθείς και τους επιζώντες να αντιμετωπίζουν ζητήματα αυτοεκτίμησης και σεξουαλικής οικειότητας.

Στήριξη και αγάπη

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενής με καρκίνο μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση, να μειώσουν την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και να βελτιώσουν τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους. Για ένα άτομο που ζει με τον καρκίνο, η ισχυρή συναισθηματική υποστήριξη και οι σχέσεις αγάπης με τον σύντροφο, τους φίλους και την οικογένεια κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή του.

Ανθρωποκεντρική φροντίδα που προστατεύει την αξιοπρέπεια

Αυτή η προσέγγιση σημαίνει στροφή προς την ενδυνάμωση των ατόμων με καρκίνο, ώστε να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν ολιστικά τις ανάγκες τους, είτε αυτές είναι σωματικές, είτε είναι συναισθηματικές, πνευματικές και κοινωνικές.

Φροντίζοντας τους φροντιστές

Οι φροντιστές όσων έχουν καρκίνου, οι οποίοι είναι συνήθως σύντροφοι, μέλη της οικογένειας ή φίλοι, συχνά προετοιμάζονται ελάχιστα και λαμβάνουν λίγες πληροφορίες ή υποστήριξη για να φέρουν εις πέρας τον ζωτικό τους ρόλο. Συχνά πάλι, οι ίδιοι άνθρωποι αφήνουν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες και τα συναισθήματά τους, για να επικεντρωθούν στο άτομο που φροντίζουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ακόμη και σε κοινωνική απομόνωση ή και σε κατάθλιψη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η δύναμη των συναδέλφων

Δεν είναι λίγοι εκείνου που ζουν με καρκίνο και θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μερικές φορές συνεπώς, οι συνάδελφοι συνθέτουν ένα άλλο ζωτικό δίκτυο υποστήριξης. Το να συζητάει κάποιος για τον καρκίνο με συναδέλφους τους, καθώς και η διατήρηση της επικοινωνία κατά τη διάρκεια απουσιών από την εργασία λόγω της νόσου, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάρρωση.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας ξεχωριστά να ενημερώνετε για τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη στήριξη ασθενών με καρκίνο που υπάρχουν στη χώρα γενικά, αλλά και τις διαθέσιμες υπηρεσίες στην περιοχή του. Επιπλέον, θα πρέπει να συμβάλλει στο να γνωστοποιούνται ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο, ώστε να καταρρίπτονται μύθοι και παρανοήσεις και, φυσικά, να υποστηρίζει τα άτομα γύρω του.

Ως φροντιστής, μπορεί να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες στήριξης που υπάρχουν τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τόσο τον εαυτό του, όσο και το μέλος της οικογένειάς του ή τον φίλο που νοσεί από καρκίνο.

Τέλος, ως εργοδότης ή συνάδελφος ενός καρκινοπαθούς,  θα πρέπει κάποιος να βρει τρόπους στήριξής του, μέσω μέτρων που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας ή τη δημιουργία ενός ανοιχτού περιβάλλοντος όπου θα μπορεί να μιλήσει (ή αν το επιθυμεί να μην μιλήσει) για τον καρκίνο.

Πηγή:

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΥΓΕΙΑΣ! 🎗️

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ορισμένες βασικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού. Κλείστε το ραντεβού σας στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της INTERAMERICAN, Αθηναϊκή MEDICLINIC και Πολυιατρεία MEDIFIRST, σε προνομιακές τιμές. Η προσφορά ισχύει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη

  • PSA: 20€
  • Ιατρική Εξέταση από Ουρολόγο: 30€

Εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

  • Ψηφιακή Μαστογραφία: 40€
  • Ιατρική Εξέταση από Χειρουργό Μαστού: 30€
  • Ιατρική Εξέταση από Γυναικολόγο: 30€

Για προγραμματισμό επίσκεψης, στο πλαίσιο της προσφοράς, καλέστε μέχρι τις 28/2.

💬 Μάθετε πως θα έχετε πάντα προνομιακή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, με την ασφάλεια υγείας “bewell”. Μιλήστε σήμερα με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}