Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Παιδί 04.07.2019

Προστατεύστε το μωρό σας στον καύσωνα

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Προστατεύστε το μωρό σας στον καύσωνα
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στη ζέστη, επομένως χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε:
  • Γιατί ζεσταίνονται περισσότερο τα μωρά
  • Ποια σημάδια καταδεικνύουν εξάντληση από τη ζέστη
  • Πως μπορείτε να τα προστατεύσετε   

Τι συμβαίνει στο μωρό σας όταν έχει πολλή ζέστη;

#1. Τα μωράκια ανεβάζουν θερμοκρασία γρηγορότερα από τους ενήλικες, επειδή έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος σε σχέση με τη μάζα σώματος. Όταν λοιπόν έχει ζέστη, το παιδί θα το νιώσει πριν από τους μεγάλους.

#2. Στη ζέστη, εσείς μπορεί να έχετε ιδρώσει. Το μωρό σας όμως όχι – ή όχι αποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες του δεν έχουν αναπτυχθεί όσο πρέπει. Ακόμα λοιπόν και όταν το μωρό σας ιδρώνει, το σώμα του δεν δροσίζεται αρκετά. 

#3. Το παιδάκι σας παράγει περισσότερη θερμότητα από εσάς επειδή έχει ταχύτερους μεταβολικούς ρυθμούς. Κάθε δραστηριότητα, παιχνίδι και άσκηση τα κάνει να ζεσταίνονται αμέσως.

Ποια σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν;

  • Το μωρό έχει δροσερό, χλωμό και υγρό δέρμα (το κόκκινο, ζεστό και στεγνό δέρμα μπορεί να υποδηλώνει θερμοπληξία, κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά στα επείγοντα)
  • Παρουσιάζει ατονία
  • Κάνει εμετό
  • Παρουσιάζει γρήγορο αλλά αδύναμο παλμό
Αν δείτε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, καλέστε τη Γραμμή Υγείας 1010 ή τον παιδίατρό σας. Εν τω μεταξύ, μεταφέρετε το μωρό άμεσα σε κλιματιζόμενο μέρος, βάλτε του δροσερά, βρεγμένα ρούχα και δώστε του να πιει υγρά.

Κρατήστε το μωρό ασφαλές από τη ζέστη

Σε περίπτωση καύσωνα αποφύγετε τις μετακινήσεις. Κρατήστε το μωρό στο σπίτι σε χώρο με κλιματισμό μέχρι το βράδυ τουλάχιστον, όταν πέφτει η θερμοκρασία. Ενημερωθείτε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την πρόγνωση του καιρού.

Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο στο οποίο είναι ένα νέο μωρό είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Σε αυτή τη θερμοκρασία, χρειάζεται να φοράει ένα φανελάκι, κάλτσες και ένα ελαφρύ μακρυμάνικο φορμάκι. Προσέξτε να μην το παρακάνετε με περισσότερα ρούχα.

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό στο αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό.
Διαβάστε περισσότερα: Προστατεύστε από τη θερμοπληξία το παιδί στο αυτοκίνητο!

Κρατήστε το μωρό σας ενυδατωμένο δίνοντάς του πολλά υγρά. Το νερό, το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα και το χαμομήλι τα προστατεύουν εξίσου από την αφυδάτωση!

Στις βόλτες του, κρατήστε το μωρό στη σκιά. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να του φοράτε ένα καπέλο και αν είναι άνω τω 6 μηνών να το προστατεύετε φορώντας του αντηλιακό.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}