Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Παιδί 19.07.2018

Προστατεύστε από τη θερμοπληξία το παιδί στο αυτοκίνητο

Όλοι οι τρόποι για να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας δεν θα βρεθεί κατά λάθος κλεισμένο στο αυτοκίνητο, το καλοκαίρι αλλά και όλο το χρόνο.

Προστατεύστε από την θερμοπληξία το παιδί σας στο αυτοκίνητο
Όλοι οι τρόποι για να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας δεν θα βρεθεί κατά λάθος κλεισμένο στο αυτοκίνητο, το καλοκαίρι αλλά και όλο το χρόνο. 

Η καλοκαιρινή ζέστη εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά που ταξιδεύουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ή’ παίζουν οπουδήποτε στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά, όπως και τα κατοικίδια δεν μπορούν να αποδράσουν σε περίπτωση που βρεθούν κλεισμένα στο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό οι ενήλικοι πρέπει να φροντίζουμε πάντα για την προστασία τους. Ας δούμε, μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε.

Κρατήστε το σταθμευμένο αυτοκίνητο κλειδωμένο, με κλειστά τα παράθυρα, αφού έχετε βγει όλοι πρώτα

Βεβαιωθείτε πως όταν το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο - και εσείς με τα παιδιά σας έχετε βγει - έχετε κλείσει τα παράθυρα και το πορτμπαγκάζ, ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να «τρυπώσουν» μέσα, χωρίς να το καταλάβετε. Διεθνώς, περισσότερο από το 25% των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία στο αυτοκίνητο, σκαρφάλωσαν μέσα από μόνα τους, σύμφωνα με τον οργανισμό Kids and Cars. Ο λόγος είναι πως πολλοί οδηγοί αφήνουν τα παράθυρα ανοιχτά όσο το αυτοκίνητό τους είναι παρκαρισμένο, ώστε να το βρουν αργότερα πιο δροσερό. 

Τα κλειδιά δεν είναι παιχνίδι. Φυλάξτε τα μακριά απ’ τα παιδιά

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με κλειδιά. Ειδικά αν ο συναγερμός κάνει μπιπ με το πάτημα ενός κουμπιού. Αλλά αν αφήσετε τα μικρά σας να μεταχειριστούν τα κλειδιά σαν ένα παιχνίδι, θα μπορούσαν τυχαία να βρεθούν κλεισμένα στο αυτοκίνητο - ίσως σε μία στιγμή που εσείς δουλεύετε και δεν τα έχετε υπό την αμέριστη προσοχή σας, όπως όταν ξεφορτώνετε ψώνια από το αυτοκίνητο. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, 10 λεπτά αρκούν για να υπερθερμανθεί το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ένα ζευγάρι κλειδιά – παιχνίδι, και όχι τα πραγματικά, θα κρατήσουν τα παιδιά σας μακριά από έναν πραγματικό κίνδυνο.

Διδάξτε τους την ασφάλεια με κανόνες και παιχνίδια

Δημιουργήστε έναν απαράβατο κανόνα στο σπίτι. Το αυτοκίνητο δεν ανήκει στη ζώνη του παιχνιδιού. Για να το εξηγήσετε στα παιδιά σας, δώστε τους παραδείγματα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν. Δημιουργείστε για να τους πείτε ένα εύρημα σαν το εξής: "Έχετε δει σκύλους να οδηγούν αυτοκίνητα; Όχι! Έχετε δει παιδιά να οδηγούν αυτοκίνητα; Όχι! Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο οι ενήλικες οδηγούν αυτοκίνητα. Μπορείτε να βρίσκεστε στο αυτοκίνητο μόνο με τη μαμά και τον μπαμπά». Εναλλακτικά μπορείτε να τους αγοράσετε ένα αυτοκίνητο-παιχνίδι ώστε να εκτονώσουν τον ενδιαφέρον τους για εξερεύνηση σ’ αυτό. Συμφωνήστε μεταξύ σας πως ο καθένας έχει το δικό του αυτοκίνητο – εκείνα, το παιχνίδι - και δεν επιτρέπεται κανείς να ασχολείται με το αυτοκίνητο του άλλου εν τη απουσία του.

Να είστε πάντοτε μαζί τους. Δημιουργήστε μία ρουτίνα!

Κάνετε δουλειές, απορροφημένοι στις σκέψεις σας, και το παιδί σας περιμένει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Σας υπενθυμίζουμε πως πρέπει πάντα, χωρίς καμία εξαίρεση, να το παίρνετε μαζί σας. Ακόμα κι αν πρόκειται για μία δουλειά των 2 λεπτών ή/ και αν πρέπει να τα ξυπνήσετε, γνωρίζοντας πως θα κλαίνε. Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι αλλαγές στη ρουτίνα, όπως η επιστροφή στην εργασιακή καθημερινότητα μετά τις διακοπές, καθιστούν πιθανότερο να αλλάξουμε ή να παραμελήσουμε τα τελετουργικά μας. Τότε χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Αφήστε τον κινητήρα και το Air Condition σε λειτουργία όταν περιμένετε στο αυτοκίνητο

Μας έχει συμβεί σε όλους. Οδεύαμε προς τον προορισμό μας, αλλά το μωρό είχε κοιμηθεί στο πίσω κάθισμα και δεν θέλαμε να το ξυπνήσουμε. Του χαρίζουμε λίγο χρόνο ύπνου ακόμα. Περιμένοντας, μην κλείνετε τη μηχανή, ώστε το αυτοκίνητο να συνεχίσει να λειτουργεί. Οι ενήλικοι δεν μπορούμε σχεδόν ποτέ να εκτιμήσουμε σωστά πότε το αυτοκίνητο υπερθερμαίνεται. Το κορμάκι του παιδιού ζεσταίνεται τρεις με πέντε φορές γρηγορότερα από το σώμα του ενηλίκου. Συνεπώς, μόλις το παιδί ιδρώσει, έχετε τη δυνατότερη ένδειξη πως χρειάζεται περισσότερη δροσιά. Το ανοιχτό παράθυρο μπορεί να μην επαρκεί, οπότε καλό είναι να κρατήσετε ανοιχτό το air condition. Aκόμα κι αν ο ενήλικος αντέχει τη θερμοκρασία.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}