Η κλιματική αλλαγή φέτος έδειξε το σκληρό της πρόσωπο και στην Ελλάδα. Όλοι - ορισμένοι άμεσα και άλλοι έμμεσα, δια της ενημέρωσης – γίναμε μάρτυρες της καταστροφής. Σήμερα, αν και είμαστε βέβαιοι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν ξανά τη χώρα μας, δεν γνωρίζουμε τον τόπο το χρόνο και τη σοβαρότητα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ασφάλιση αποτελεί το μόνο αντίβαρο στην αβεβαιότητα.
Η μεγάλη ένταση στις φυσικές καταστροφές που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της “γρήγορης υπερθέρμανσης του πλανήτη” και αυτό που πρέπει να διαχειριστούμε σήμερα αποτελεσματικά σαν κράτη και σαν πολίτες είναι -εκτός από τον μετριασμό των επιπτώσεων - το κόστος των κλιματικών κινδύνων. Παράλληλα δηλαδή με τα μέτρα που λαμβάνονται για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή σαν φαινόμενο, πρέπει να πάρουμε και μέτρα για την επόμενη μέρα, τη μέρα μετά από την καταστροφή, ώστε να μπορούμε να “ανοικοδομήσουμε” σαν κοινότητες τα σπίτια μας και τη ζωή μας.
Δεν είναι τυχαίο που σε πολλά κράτη αναζητούνται λύσεις και σχεδιάζονται μοντέλα οικονομικής προστασίας των πολιτών με τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης. Σίγουρα μετά από ένα ακραίο κλιματικά γεγονός οι επιπτώσεις είναι πολλές, ωστόσο είναι καθοριστικό για την οικονομική μας συνέχεια και την προστασία μας να έχουμε ασφαλίσει τις κατοικίες μας για να μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές ή ακόμα και να ξαναχτίσουμε τα κτίρια χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουμε δικά μας κεφάλαια. Η διασφάλιση της κατοικίας μας, εξασφαλίζει την όσο γίνεται πιο γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα.
Η ευπάθεια των κοινωνιών κατά τους επιστήμονες τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί. Η περιοχή της Μεσογείου δε βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής που είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Έκθεση της dianeosis αποτυπώνει τι σημαίνει στην πράξη για την χώρα μας η γρήγορη υπερθέρμαση του πλανήτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις “μέχρι το 2050 οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως,η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% έως 30%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά”.
Στην λογική της προστασίας της κατοικίας βρίσκεται και το μέτρο της πολιτείας για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες έχουν ασφαλισμένη την κατοικία τους. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2024 και θα δώσει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους να καταβάλλουν μικρότερο ποσό φόρου. Μάλιστα θα εφαρμοστεί αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι πχ για μία κατοικία 80 τμ στον Άλιμο που έχει χτιστεί το 1990 και ο ιδιοκτήτης καταβάλλει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ το χρόνο, θα έχει έκπτωση 30 ευρώ εφόσον είναι ασφαλισμένη η κατοικία για όλο το 2023. Αν είναι ασφαλισμένη λόγου χάρη για ένα εξάμηνο μέσα στο 2023 η έκπτωση του φόρου θα είναι στο 50%. Σημαντικές παράμετροι για τους ιδιοκτήτες είναι οι εξής:
Τα ασφάλιστρα στα συμβόλαια κατοικίας για φυσικές καταστροφές και σεισμό είναι εξαιρετικά προσιτά για τους καταναλωτές. Στην ουσία περίπου για κάθε 1.000 ευρώ ασφαλισμένης αξίας του σπιτιού μας αντιστοιχεί το 1,4-1,8 τοις χιλίοις σε ασφάλιστρα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Λόγου χάρη μία κατοικία στα Βριλήσσια 100 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 1980 έχει κόστος ανακατασκευής 1.300 ευρώ/τ.μ.. Το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι δηλαδή 130.000 ευρώ και τα ασφάλιστρα 180 ευρώ. Αντίστοιχα στο Διόνυσο μία κατοικία 100 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 1975 και έχει 1.400 ευρώ κόστος ανακατασκευής ανά τ.μ. θα έχει ασφαλισμένο κεφάλαιο 140.000 ευρώ για 210 ευρώ ασφάλιστρα.
Το να μπορούμε να έχουμε διασφαλισμένη την κατοικία μας είναι αναμφίβολα πράξη ορθού σχεδιασμού αλλά και ευθύνης, τόσο απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό όσο απέναντι και στην οικογένειά μας, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα είναι η επόμενη μέρα μετά από μία καταστροφή.
👉Μάθετε σήμερα περισσότερα για τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας Interamerican Home και μιλήστε σήμερα με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο.
👉Εναλλακτικά, επισκεφθείτε το site της Anytime