Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 08.02.2017

Προληπτικός έλεγχος: Ένα "δώρο" για τον εαυτό μας

Τα τελευταία χρόνια, η ιδέα της πρόληψης στην υγεία, κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στη συνείδηση των ανθρώπων γύρω μας. Πλέον, δεν αφορά μόνο τους επιστήμονες της Ιατρικής, αλλά αποτελεί κατάκτηση για το πώς αντιλαμβανόμαστε και ιεραρχούμε την υγεία και τον ίδιο μας στον εαυτό. 

Είναι πια κοινός τόπος ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι μια διαδικασία στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας όχι ως κάτι που μας επιβάλλεται αλλά ως κάτι το οποίο συντελεί στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων που αλλιώς θα ήταν πολύ αργά για να αντιμετωπιστούν.

Επιπλέον, ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να κερδίσει κανείς έως και πέντε περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής. 

Το check up, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τον εξατομικευμένο έλεγχο, στοχεύει στη διάγνωση της κατάστασης της υγείας μας ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Εξάλλου είναι αρκετές οι περιπτώσεις νοσημάτων που δε συνοδεύονται από τις ανάλογες ενδείξεις. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για ασθένειες οι οποίες μπορούν να διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι η υπέρταση, η οποία όχι μόνο μπορεί να στερήσει χρόνια από τον οργανισμό αλλά επιπλέον η διάγνωσή της μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών καρδιολογικών νοσημάτων, της πλέον συχνής δηλαδή περίπτωσης νοσημάτων στη χώρα μας.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η σημαντική μείωση εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως, συνδέεται άμεσα με την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης. Στις ΗΠΑ, χαρακτηριστικά, η μείωση το καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων έχει μειωθεί στο μισό.

Μια ακόμα πάθηση στην οποία αποδεδειγμένα συντελεί ο περιοδικός έλεγχος, είναι η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς πρόκειται για ακόμα μια ασθένεια στην οποία η διάγνωση συχνά γίνεται αφού έχει προκληθεί βλάβη στον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο η  έγκαιρη διάγνωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του ατομικού περιοδικού προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς μπορούν να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που παρουσιάζεται συχνά στις γυναίκες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια γυναίκα που κάνει συστηματικά μαστογραφία μειώνει κατά 25-30% τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Αντίστοιχα στους άνδρες, ο προληπτικός έλεγχος, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη αφού είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπευθεί αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, πριν εξαπλωθούν δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα και σε άλλα μέρη του σώματος. Επειδή ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει κανένα σύμπτωμα σε πρώιμα στάδια, εάν δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος η διάγνωση θα γίνει από τα συμπτώματα των μεταστάσεων.

Μιλώντας σήμερα για την πρόληψη και τον εξατομικευμένο περιοδικό έλεγχο που πρέπει να κάνουμε, ουσιαστικά μιλάμε για ένα πραγματικό “δώρο” στον εαυτό μας. Μέσω της συστηματικής εξέτασης δεν κερδίζουμε μόνο το σήμερα αλλά φροντίζουμε για το αύριο!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}