Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Καλοκαίρι. Εποχή ξεγνοιασιάς. Σχολεία κλειστά, περισσότερος ελεύθερος χρόνος για παιχνίδια, σπορ, ποδηλασία, κολύμβηση και εκδρομές. Η δραστηριότητα στο μέγιστο και τις περισσότερες φορές χωρίς επιτήρηση.
Εποχή να ξαναθυμηθούν οι γονείς μερικές σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που κρύβει η καλοκαιρινή περίοδος.
Είναι αληθές. Οι βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα από την αυξημένη έκθεση των παιδιών και των εφήβων στον ήλιο (ιδιαίτερα αυτές που προκαλούνται από τα ηλιακά εγκαύματα) ενοχοποιούνται άμεσα για αυξημένο κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή.
Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν αποτρέπουν τα παιδιά να επιδίδονται σε επίπονες αθλητικές δραστηριότητες. Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς ξεκούραση και ενυδάτωση τα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης.
Τα συμπτώματα ξεκινούν από μυϊκές επώδυνες συσπάσεις (Heat cramps), εξελίσσονται σε ζάλη, ναυτία, αδυναμία, κεφαλαλγία, εμέτους (Heat exhaustion) για να καταλήξουν στη θερμοπληξία με υψηλό πυρετό, εμέτους, βυθιότητα, σπασμούς και απώλεια συνείδησης (Heat stroke).
Αποφύγετε τις δυσάρεστες επιπλοκές της αφυδάτωσης καθοδηγώντας τα παιδιά να απέχουν τις μεσημεριανές ώρες από αθλοπαιδιές και προσφέροντάς τους συχνά νερό, γάλα, χυμούς, φρούτα και λαχανικά.
Επιρρεπή στην αφυδάτωση είναι τα παχύσαρκα παιδιά, τα παιδιά με πρόσφατη νόσο (ιδίως πρόσφατη γαστρεντερίτιδα με εμέτους-διάρροιες), με χρόνιο νόσημα και παιδιά υπό φαρμακευτική αγωγή.
Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση τοποθετώντας το παιδί σε δροσερό περιβάλλον, αφαιρέστε τα περιττά ρούχα και χορηγήστε σταδιακά άφθονα υγρά. Αποτρέψτε το παιδί να επανέλθει άμεσα σε δραστηριότητες καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ταχύτερης πρόκλησης αφυδάτωσης. Αν τα συμπτώματα δεν αποκαθίστανται συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.
Μην υποτιμάτε τη ζέστη και μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά, ιδίως τα βρέφη, σε ένα κλειστό αυτοκίνητο.
Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και ήσυχα και είναι από τα συχνότερα αίτια θανάτου των παιδιών. Η επίβλεψη είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής του.
Αφήστε κινητά τηλεφωνά στην τσάντα. Οι ατελείωτες συζητήσεις στο τηλέφωνο ή με την καλή παρέα της παραλίας, ενέχουν τον κίνδυνο τα παιδιά να απομακρυνθούν από κοντά σας. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να αποσπαστεί όταν τα παιδιά είναι στο νερό.
Μην εμπιστεύεστε απόλυτα τις κολυμβητικές ικανότητες που απέκτησε το παιδί σας στο κολυμβητήριο, ούτε τα σωστικά μέσα που φορά (σωσίβιο, μπρατσάκια, κ.ά.).Η κολύμβηση σε πισινές, ακόμη και στις αβαθείς παιδικές δεν είναι ακίνδυνη. Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας για την αποφυγή προσέγγισης των παιδιών στο νερό χωρίς επίβλεψη. Μικρές φουσκωτές πισινές που χρησιμοποιούνται στις αυλές πρέπει να αδειάζουν μετά τη χρήση τους.
Μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις των παιδιών να συμμετέχουν σε θαλασσινές δραστηριότητες που υπερβαίνουν τη σωματική τους διάπλαση και ικανότητα (π.χ. δυναμικές νεροτσουλήθρες ή θαλασσινά αθλήματα «ρυμούλκησης»).
Οι καλοκαιρινές ημέρες και ακόμη περισσότερο οι νύχτες φέρνουν απρόσκλητους ενοχλητικούς επισκέπτες: κουνούπια-σκνίπες-τσιμπούρια.
Τα περισσότερα ατυχήματα των παιδιών συμβαίνουν το καλοκαίρι. Ο ενθουσιασμός των παιδιών, η ελλιπής επιτήρηση –συχνά από συγγενικά πρόσωπά που δε γνωρίζουν τη συμπεριφορά τους– η μετακίνηση σε ένα νέο γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, η μη εξοικείωση των παιδιών με τη φύση είναι συχνά αίτια τραυματισμών.
Μοιραστείτε τις όμορφες στιγμές του καλοκαιριού με τα παιδιά σας με ασφάλεια. Ασφάλεια με επίβλεψη αλλά όχι υπερπροστασία. Η χαρά και οι εμπειρίες που θα προσφέρετε στα παιδιά αυτήν την εποχή αξίζουν ένα τσίμπημα από κουνούπι και μερικές μικροεκδορές.
Προετοιμαστείτε όμως κατάλληλα με τα κατάλληλα μέσα.
Νερό, αντιηλιακό, καπέλο, γυαλιά, εντομοαπωθητικό.
Κι ας είναι αχρείαστο το καλοκαιρινό φαρμακείο που σίγουρα θα ετοιμάσετε, όπως και το τηλέφωνο του παιδιάτρου σας.
Σχετικά άρθρα: