Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ευεξία 24.07.2019

Όλοι οι λόγοι για να δοκιμάσετε yoga στη φύση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάρετε μαζί σας στις διακοπές ένα yoga mat ή - ακόμα καλύτερα - μία μεγάλη πετσέτα θαλάσσης και να χαιρετήσετε τον ήλιο βλέποντάς τον και νιώθοντας τις ακτίνες του πάνω στο σώμα σας.

Όλοι οι λόγοι για να δοκιμάσετε yoga στην φύση
Γράφει η Νίκη Χάγια, Δημοσιογράφος και Founder του ladypapaya.com, δασκάλα της yoga 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάρετε μαζί σας στις διακοπές ένα yoga mat ή - ακόμα καλύτερα - μία μεγάλη πετσέτα θαλάσσης και να χαιρετήσετε τον ήλιο βλέποντάς τον και νιώθοντας τις ακτίνες του πάνω στο σώμα σας. 

“Εισπνέω, την ηρεμία του σύμπαντος...εκπνέω το εσωτερικό μου χάος, τις φοβίες μου, τις ανασφάλειες μου, οτιδήποτε με βαραίνει”, επαναλαμβάνω σιωπηλά από μέσα μου, ξαπλωμένη στο στρωματάκι μου, που και αυτό με τη σειρά του είναι “ξαπλωμένο” στο χορτάρι, κάτω από τη σκιά φιλόξενων δέντρων, που υπάρχουν γύρω μου. Η πρώτη φορά που έκανα yoga στη φύση, ήταν μέσα σ’ ένα ξέφωτο στον Εθνικό Κήπο και απέβη...κεραυνοβόλος έρωτας. Δεν ήταν ποτέ περισσότερο απολαυστικά ο χαιρετισμός στον ήλιο, οι πολεμιστές, οι ανακουφιστικές υπερεκτάσεις και όλες οι υπόλοιπες asanas. Από τότε δοκίμασα και άλλα πάρκα της πόλης, παραλίες στην Αθήνα και τα νησιά, αλλά και βουνά γεμάτα οξυγόνο. 

Ιστορικά, η φύση είναι το κατάλληλο περιβάλλον της yoga. Σήμερα, ακόμα περισσότερο. Με την κλιματική αλλαγή να είναι γεγονός, η πρακτική της yoga στη φύση δημιουργεί την ισχυρή σύνδεση που χρειαζόμαστε με το περιβάλλον, υποστηρίζοντας παράλληλα τη βαθύτερη κατανόηση της ευθύνης που έχουμε να το σώσουμε. 

Από την άλλη πλευρά, η yoga μας συνδέει με την αιώνια φύση μας. Όντας συγκεντρωμένοι στο σώμα, την αναπνοή και στο νου μας, δημιουργούμε μία σύνδεση μέσα μας. Στόχος είναι να αναπτύξουμε μια συνειδητοποίηση της δικής μας ενέργειας, αυτό που στα σανσκριτικά λέγεται prana και το οποίο, όπως όσοι κάνουν yoga αρχίζουν να αντιλαμβάνονται με το πέρασμα του χρόνου, είναι η ίδια ζωτική ενέργεια που υπάρχει σε όλα τα όντα του πλανήτη. Η συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε μία σταγόνα στον ωκεανό αλλά είμαστε ο ίδιος ο ωκεανός, είναι ο υπέρτατος στόχος της yoga, και ένας ακόμα βασικός ο λόγος που η πρακτική της στη φύση ενδείκνυται. 

Αν το σκεφτείτε, αυτή η συνειδητοποίηση οδηγεί επίσης σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που ερμηνεύεται ως μία σειρά από mindful καθημερινές πράξεις - μικρές ή μεγάλες. Παίρνουμε το χρόνο μας και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παρατηρήσει. Όσο περισσότερο παρατηρούμε, τόσο πολύ γεμίζει η ζωή μας από συνειδητοποιήσεις και προθέσεις για ένα καλύτερο παρόν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το τρίπτυχο yoga, φύση και mindfulness μπορεί να μας διδάξει πώς να θεραπεύουμε τον εαυτό και τον κόσμο μας. 

Η άποψη της επιστήμης

Η αίσθηση της yoga στη φύση είναι χωρίς αμφιβολία ωραία και επιπλέον μία σειρά από έρευνες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο τεκμηριώνουν περαιτέρω το όφελος.
  • Σύμφωνα με Σουηδική έρευνα, η παρατήρηση της φύσης και ειδικότερα των φράκταλς - όπως για παράδειγμα τα οργανικά σχέδια που σχηματίζουν τα κλαδιά των δέντρων - αυξάνει την αφυπνιστική χαλάρωση και τη συγκέντρωση. Αυτά είναι τατυτόχρονα και δύο από τα βασικά πλεονεκτήματα της yoga, πέρα από την εκγύμναση. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες μορφές φυσικής άσκησης έξω με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως η πεζοπορία και το mountain biking, ωστόσο η πρακτική της yoga στη φύση μπορεί να μετατραπεί από μία «κλασική» ρουτίνα σε μία ανυψωτική εμπειρία
    (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov)
  • Ο χρόνος στη φύση μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια. Η εγρήγορση που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε στη φύση είναι ένα χαρακτηριστικό που οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε «κληρονομήσει» από τον αρχαίο άνθρωπο, κυνηγό και συλλέκτη, ο οποίος την χρειαζόταν προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες του να επιβιώσει σε ένα φυσικό περιβάλλον συχνά εχθρικό. Μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Enviromental Research and Public Health έχει δείξει πως όταν βρισκόμαστε σε ένα δάσος, αυξάνονται τα συναισθήματα ζωηρότητας και ζωτικότητας. Άρα όσοι είναι λάτρεις δυναμικών πρατικών, όπως vinyasa yoga, αυτό πρέπει να το “εκμεταλλευτούν”
    (Πηγή: https://www.mdpi.com)
  • Τα φυσικά τοπία μπορούν να αφυπνίσουν τη συνειδητότητά μας. Όταν βγαίνουμε από τους τέσσερις τοίχους του yoga studio, όλες οι αισθήσεις μας ξυπνούν. Μέρη του εγκεφάλου μας ενεργοποιούνται κάνοντας μας να είμαστε παρόντες. Ο καθαρός αέρας μας κάνει να βιώνουμε την αναπνοή μας, να αναπνέουμε συνειδητά. Νιώθουμε το οξυγόνο να ρέει μέσα μας και οξυγονώνεται ο εγκέφαλός μας. Κάτι ακόμα που βρήκαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια είναι ότι όταν κοιτάμε ένα όμορφο τοπίο απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι λεγόμενες ορμόνες της χαράς. Το να αγγίζουμε το γρασίδι, την άμμο διεγείρει τις αισθήσεις μας, ενώ το ελαφρώς ανώμαλο έδαφος μας κάνει και πιο δυνατούς μας και ενεργοποιεί τους μύες του κορμού .(Πήγη:https://www.academia.edu)
  • Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι διαλογίζονται σε καθημερινή βάση έχουν μικρότερη αμυγδαλή - μια ομάδα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου, που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος και σχετίζεται με τα συναισθήματα και ειδικά με το φόβο και τις αντιδράσεις σε αυτά. Συμπτωματικά, επιπλέον μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο Enviromental Health and Preventative Medicine, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ένα φυσικό περιβάλλον έχουν μικρότερη συγκέντρωση κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Αν το σκεφτείτε και ο Βούδας δεν διαλογιζόντας σε ειδικο κλειστό χώρο, αλλά στη φύση. (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov)  

Μπορεί η πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε να κάνετε yoga εξω να σας φανεί ελαφρώς περίεργη, γιατί έχετε μάθει να κάνετε την πρακτική σας σε έναν συγκεκριμένο χώρο, αλλά αυτή η αλλαγή πιστέψτε με θα είναι απελευθερωτική. Βγαίνουμε από το comfort zone μας. Και αποκτάμε αυτοπεποίθηση.  Φανταστείτε να χαιρετάτε τον ήλιο και να βλέπετε τη θάλασσα αντί για έναν τοίχο. Το σώμα σας εκείνη τη στιγμή λειτουργεί σαν ένα ανιχνευτικό όργανο και το μόνο που πρέπει εσύ να κάνετε είναι να μάθετε να το χρησιμοποιείτε.

Καλή σας αρχή ☺  

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}