Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Εξυπηρέτηση 18.09.2023 4 λεπτά

Οι εθελοντές μας στο πλευρό των ανθρώπων: με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση

Εκεί όπου η ενσυναίσθηση συναντά τη δράση, βρίσκονται οι εθελοντές μας. Με την επιθυμία να συμβάλλουν στην ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας από την κακοκαιρία Daniel, συνέδραμαν το έργο του Humanity Greece, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο δεν γνωρίζει χωρικούς περιορισμούς. Η Interamerican ευχαριστεί θερμά τους Εύα Μούντριχα, Βίκυ Νταφοπούλου και Κλαίρη Ανταλουδάκη, που εμπνέουν καθώς μοιράζονται την εμπειρία τους.

«Ο εθελοντισμός με βοήθησε να συνέλθω από τη μεγάλη θλίψη μου για ό,τι συμβαίνει.»

“Το ταξίδι ξεκίνησε ήδη από τη στιγμή που προσφερθήκαμε ως εθελοντές, με τις πρώτες μας συνεννοήσεις και πριν ακόμα βρεθούμε στο χώρο του Humanity, όπου συσκευάσαμε πράγματα. Σε πρώτη φάση, είχα τη μεγάλη χαρά να δω μία αγαπημένη παλιά συνάδελφο, την Κλαίρη και να γνωρίσω μία νέα, τη Βίκυ. Με καταγωγή από την Καρδίτσα και εμπειρία στο εθελοντικό έργο, η Βίκυ μας είπε περισσότερα για τον φορέα που, αποδεδειγμένα, συνδράμει στις πληγείσες περιοχές. Η ίδια βοηθούσε το έργο της συσκευασίας εξ αρχής, από το Σάββατο 9/9. Έτσι βεβαιώθηκα ότι η προσφορά μου θα έχει αντίκρισμα και επιπλέον ένιωσα περισσότερη αισιοδοξία δουλεύοντας με έναν άνθρωπο που πιστεύει πολύ σε αυτό που κάνει.

Κατεβήκαμε στο Μεταξουργείο, στο χώρο του Humanity. Η κίνηση ήταν φοβερή. Δεν σταματούσαν να καταφθάνουν άνθρωποι με προμήθειες και φορτηγά που μετέφεραν κυρίως νερά αλλά και είδη που δώριζε ο κόσμος με online παραγγελίες στα σούπερ μάρκετ. Ο χώρος ήταν χαρούμενος, όπως και όλη η γειτονιά που συμμετείχε στο έργο, χωρίς καμία δυσαρέσκεια από τη «φασαρία» των φορτηγών. Γείτονες μας πρόσφεραν τραπέζια για να βοηθήσουν τη διαλογή και περαστικοί επικροτούσαν τη δουλειά.

Ο εθελοντισμός μας απομακρύνει από την απαισιόδοξη οπτική μίας πραγματικότητας χωρίς συνεργασία και αλληλεγγύη. Σε μεταφέρει σε ένα «μελίσσι» όμορφων ανθρώπων, απίστευτα ήρεμων, συνεργατικών, ικανών και ακούραστων. Όλοι τους δούλευαν με τάξη και θέληση, χωρίς να υπάρχει και χωρίς να χρειάζεται η καθοδήγηση. Περισσότερο νέοι άνθρωποι και κυρίως γυναίκες.

Η διαδικασία ήταν πολύ σωστά οργανωμένη. Πέρναμε τα υλικά, συσκευάζαμε, καταγράφαμε, κωδικοποιούσαμε και βάζαμε ετικέτες. Υπήρχαν περιπτώσεις που βρήκαμε ρούχα ακατάλληλα για τις περιστάσεις – αυτό θα πρέπει να το προσέχουμε όλοι, όταν προσφέρουμε αγαθά – αλλά κυρίως επικρατούσε η νοικοκυροσύνη, με ρούχα πλυμένα, σιδερωμένα και όμορφα διπλωμένα.

Ο εθελοντισμός με βοήθησε να συνέλθω από τη μεγάλη θλίψη μου για ό,τι συμβαίνει.» Εύα Μούντριχα


Ο εθελοντισμός είναι ό,τι πρέπει να κάνει ο κάθε άνθρωπος, που διαθέτει ενσυναίθηση και μία κάποια εμπειρία από τη ζωή.

«Συμμετέχω σταθερά σε ανθρωπιστικές δράσεις και είμαι εθελοντής αιμοδότης. Ειδικά σε τόσο μεγάλες καταστροφές, θέλω να προσφέρω, όπως πιστεύω ότι πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος που έχει την παραμικρή ενσυναίθηση και μία κάποια εμπειρία από τη ζωή.

Ήδη από το Σάββατο 9/9 συμμετείχα στη δράση του Humanity, για έναν επιπλέον λόγο. Η Καρδίτσα είναι ο τόπος μου και ένιωσα μεγαλύτερη την ανάγκη να βοηθήσω. Μόλις έμαθα ότι οι άνθρωποι της Interamerican καλούμαστε να συνδράμουμε, δήλωσα αμέσως συμμετοχή για να προσφέρω μαζί με τους συναδέλφους και να βοηθήσουμε σαν ομάδα.

Ζω στην Αθήνα και δεν έχω βιώσει τη δραματική καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί, όμως από συγγενείς και φίλους λαμβάνω την εικόνα. Οι άνθρωποι ζουν σε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Οι περιοχές είναι κυρίως αγροτικές και όλες οι υποδομές και οι περιουσίες έχουν καταστραφεί. Κι εμένα οι δικοί μου είναι αγρότες και καταλαβαίνω πολύ καλά τη στήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται οι άνθρωποι, οπότε κάνω αυτό που αναλογεί. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι εθελοντές σκέφτονται έτσι. Επιπλέον ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος να νιώσω καλύτερα μέσα μου και να μπορέσω να διαχειριστώ ψυχολογικά τις ακραίες καταστάσεις. Επίσης πιστεύω ότι όλοι οι εθελοντές έχουμε αυτή την ανάγκη. Εκτιμώ ότι όλη η Ελλάδα πενθεί. Η κατάσταση μας επηρεάζει όλους ανεξάρτητα από την εγγύτητα.

Καθώς βρισκόμουν ήδη στο Humanity, πήρα μεγάλη χαρά όταν την Τρίτη είδα τα οχήματα της Interamerican να βοηθούν στα logistics. Και έπειτα ήρθαν οι συνάδελφοί μου. Είχα την ευκαιρία να ζήσω την ομαδικότητα σε ένα ωραίο, δεμένο κλίμα, όπου απλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να βοηθήσουν από το υστέρημά τους. Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς. Αν συνεχίσουμε τις προσπάθειες θα βελτιώσουμε την κατάσταση». Βίκυ Νταφοπούλου, Junior Software Engineer1

«Όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα!»

«Η συμμετοχή μου στο Humanity Greece μου έδωσε την ευκαιρία να αισθανθώ ότι προσφέρω και εγώ με τον τρόπο μου ενεργά στο να ανακάμψουμε από αυτή την μεγάλη κρίση. Έχω προσωπικούς φίλους που κατάγονται από τις περιοχές που δοκιμάζονται και οι εικόνες που μου έδειξαν από τα πατρικά τους σπίτια , εξαφανισμένα μέσα σε λίγες ώρες, ήταν συγκλονιστικές. Όταν έλαβα την πρόσκληση για συμμετοχή από την Interamerican, δεν δίστασα ούτε λεπτό. Όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα!

Η αλληλεγγύη μεταξύ των συνανθρώπων μας που έρχονται καθημερινά για να προσφέρουν λίγες ώρες από τον χρόνο τους για το κοινό καλό είναι συγκλονιστική. Η εμπειρία μου από την οργάνωση της Humanity Greece ήταν τόσο θετική, όπου, ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου των παιδιών μου, πρότεινα στην συνέχεια να εμπιστευτούμε σε εκείνους την βοήθεια που συγκεντρώσαμε ως σχολείο. Πράγματι, την Παρασκευή, 15/9 μεταφέραμε μία σημαντική ποσότητα από νερά, τρόφιμα και καθαριστικά στην Humanity Greece για να βρουν, γρήγορα και σίγουρα, τον δρόμο τους προς αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη». Κλαίρη Ανταλουδάκη

Η κουλτούρα της ενσυναίσθησης χαρακτήρίζει καθέναν από τους ανθρώπους μας στην Interamerican. Διαβάστε περισσότερα:

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}