Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 07.12.2022

All I want for Christmas: Οδηγός αισιοδοξίας και ψυχικής ηρεμίας την περίοδο των γιορτών

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι η πιο γιορτινή περίοδος του χρόνου, αλλά όπως σίγουρα γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία, συνοδεύονται συχνά από άγχος, που μπορεί ακόμη και να ρίξει τη διάθεση. Συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να φροντίσετε τόσο εσάς όσο και την οικογένειάς σας στις γιορτές, αποκτώντας ψυχική ηρεμία και αισιοδοξία.

Γράφει η Μάρω Σενετάκη

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι η πιο γιορτινή περίοδος του χρόνου, αλλά όπως σίγουρα γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία, συνοδεύονται συχνά από άγχος, που μπορεί ακόμη και να ρίξει τη διάθεση. Συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να φροντίσετε τόσο εσάς όσο και την οικογένειάς σας στις γιορτές, αποκτώντας ψυχική ηρεμία και αισιοδοξία.

Η εορταστική περίοδος συνήθως να είναι ιδιαίτερη διασκεδαστική, δίνοντας σας την ευκαιρία να ταξιδέψετε σε διαφορετικούς προορισμούς και να χαλαρώσετε μακριά από την καθημερινότητα, σε μία χρονική στιγμή που όλοι γύρω σας φαίνεται να αναζητούν το ίδιο -την διασκέδαση. Από την άλλη, ακόμη και αν μείνετε σπίτι, έχετε τώρα την ευκαιρία να συναντήσετε αγαπημένα πρόσωπα, να διοργανώσετε ή να παρευρεθείτε σε γιορτινά τραπέζια και χριστουγεννιάτικα πάρτι. Οι γονείς μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά και να νοιώσουν και οι ίδιοι ξανά παιδιά, παρακολουθώντας δεκάδες διαφορετικές γιορτινές εκδηλώσεις και φυσικά, τι καλύτερο από την ανταλλαγή των δώρων;

Την ίδια στιγμή βέβαια, για πολλούς μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχώδης, ακριβώς επειδή θα ακολουθήσουν όλες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω δραστηριότητες, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που τα Χριστούγεννα κατακλύζονται περισσότερο από συναισθήματα μελαγχολίας και μοναξιάς παρά χαράς και αισιοδοξίας. Όταν αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από τα «πρέπει» των γιορτών (πρέπει να είμαι συνέχεια χαμογελαστός, πρέπει να καλέσω κόσμο στο σπίτι, πρέπει να παρευρεθώ σε εκδηλώσεις, πρέπει να φάω και να πιω περισσότερο για να δείχνω ότι το απολαμβάνω κ.ο.κ), ξεχνάτε ότι αυτό που αξίζει κυρίως, είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας. Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές όμως, μπορείτε εσείς και η οικογένειά σας να ξεπεράσετε τη μελαγχολία των γιορτών και να φτάσετε στο κατόφλι της νέας χρονιάς με αισιοδοξία.

Μπείτε σε γιορτινούς ρυθμούς

Η καλή ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με το πόσο δραστήριος είναι κάποιος, κοινωνικά και πνευματικά. Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να μπείτε στο πνεύμα των ημερών στολίζοντας το σπίτι, φορώντας κάτι γιορτινό ή ακούγωντας χριστουγεννιάτικα μουσική και «εμπλέκοντας» και άλλους στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, τυλίξτε τα δώρα μαζί με τους αγαπημένους σας, στολίστε το σπίτι ή να φτιάξτε γλυκά με τα παιδιά. Επίσης, αναζητήστε εκδηλώσεις που σας φτιάχνουν τη διάθεση και οργανώστε χαλαρές βραδιές για παιχνίδι στο σπίτι, με την οικογένεια και τους φίλους. Αν το μαγείρεμα δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχει πάντα η λύση των ρεφενέ τραπεζιών, όπου ο καθένας φέρνει κάτι δικό του και έτσι, συμμετέχουν όλοι και παράλληλα, δεν επομίζεται ένας την ευθύνη για τα πάντα.

Φροντίστε πρώτα τον εαυτό σας και μετά όλους τους άλλους

Ακόμη και αν απολαμβάνετε τον ρόλο του οικοδεσπότη ή πρωταρχικός στόχος είναι να περνάει καλά η οικογένεια, τίποτα δεν είναι εφικτό αν δεν έχετε φροντίσει αρχικά τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, να γυμνάζεστε, να τρώτε καλά και σωστά, να ενυδατώνεστε και να κάνετε δραστηριότητες που απολαμβάνετε. Με αυτό τον τρόπο φροντίζετε μόνο σώμα σας και αισθάνεστε καλά.

Για να καταφέρετε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, φροντίστε επίσης να ενημερώσετε εγκαίρως και τους γύρω σας για το ποια γιορτινή «δουλειά» μπορεί να αναλάβει ο καθένας. Θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, αρκεί να γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζεστε.

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας και βρείτε που θέλετε να εστιάσετε

Τα πρότυπα που έχουμε ή προβάλλονται από τα ΜΜΕ για τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνουν ευτυχισμένες οικογένειες, φίλους που συναντιώνται συχνά, πολλά δώρα και γενικά ανθρώπους μονίμως χαμογελαστούς. Ξέρετε όμως καλά, ότι για κάποιους μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος, ίσως γιατί έχουν βιώσει κάποια απώλεια ή επειδή νιώθουν μοναξιά. Προσπαθήστε λοιπόν, να μην περιμένετε πολλά από όλους. Το να περάσετε «τέλεια» Χριστούγεννα ή να θέλετε όλοι να είναι «άψογοι» δεν είναι ρεαλιστικό.

Αντιθέτως, είναι πιο εύκολο να σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς κατά τη διάρκεια των διακοπών, ώστε να επιλέξετε ακριβώς με ποιους θα θέλατε να περάσετε χρόνο και τι θα θέλατε να κάνετε. Με άλλα λόγια, βρείτε τι είναι αυτό που δίνει νόημα στις γιορτές και εστιάστε εκεί.

Η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης

Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η περίοδος των εορτών μπορεί να είναι αγχωτική ή δύσκολη, η ενσυνειδητότητα (mindfulness) μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ψυχική ηρεμία. Πώς θα το καταφέρετε; Δώστε προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις σας, ώστε να αναγνωρίσετε πότε ξεπερνάτε τα όρια σας. Για να βρείτε τι σας ηρεμεί και σας κάνει ευτυχισμένους, δοκιμάστε διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα, τρέξιμο, ακούστε μουσική και γενικά κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

Ας μιλήσουμε για τις οικογενειακές συγκρούσεις

Όταν μαζεύεται πολύς κόσμος γύρω από ένα τραπέζι, δεν είναι δυνατόν να περιμένετε από όλους να έχουν ίδια διάθεση και κοινές απόψεις. Με άλλα λόγια, συγκρούσεις μπορεί να υπάρξουν. Θα πρέπει να τις περιμένετε και να είσαστε προετοιμασμένοι να τις λύσετε όσο πιο ήρεμα γίνεται.

Για την περίπτωση των διαζευγμένων ζευγαριών με παιδιά, καλό θα είναι να έχετε συζητήσει έγκαιρα να έχετε φτιάξει ένα δίκαιο πλάνο, για το πώς θα μοιράσουν τα παιδιά τον χρόνο τους σε κάθε σπίτι, ώστε μικροί και μεγάλοι να είναι ευχαριστημένοι και ήρεμοι.

Περιορίστε το αλκοόλ και το φαγητό

Πίνοντας με μέτρο κατά τη διάρκεια των γιορτινών συγκεντρώσεων, δεν θα αποφύγετε μόνο το ενοχλητικό hangover, αλλά κάνετε καλό και στην ψυχική σας υγεία. Εάν αισθάνεστε άγχος ή έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Όσον αφορά στο φαγητό, προσπαθείστε να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και γλυκών, που σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι και νυσταγμένοι. Η λύση εδώ, είναι να είσαστε επιλεκτικοί: βάλτε στο πιάτο ό,τι θα σας χορτάσει χωρίς να σας βαρύνει και προσπαθήστε όσο γίνεται να μείνετε μακριά από κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Διαχειριστείτε τα έξοδά σας

Είναι εύκολο να υποκύψετε σε περιττά έξοδα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Για να μην σας πιάσει όμως άγχος πως θα ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας μετά τις γιορτές, ορίστε εκ των προτέρων το ποσό που μπορείτε και θέλετε να δαπανήσετε σε δώρα, στολίδια, γιορτινά τραπέζια κλπ και φροντίστε να προγραμματίσετε ανάλογα το γιορτινό πρόγραμμα, ώστε να μην ξεφύγετε από τους στόχους σας.

Κάντε διακοπές από τις διακοπές…

Τα Χριστούγεννα είναι μία πολυάσχολη περίοδο, με συνεχείς συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους και γι αυτό, είναι σημαντικό να κάνετε μικρά διαλείμματα από όλους και από όλα, για να χαλαρώνετε. Προσπαθείστε να ακούτε τα συναισθήματά σας και να αντιλαμβάνεστε τα όριά σας. Για να κάνετε «διακοπές» από τις διακοπές λοιπόν, μάθετε να λέτε «όχι» χωρίς να αισθάνεστε ενοχές, κάντε μια βόλτα ή να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε μουσική, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε διαλογισμό.

Οι παραπάνω συμβουλές, αναμφίβολα μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε τις ημέρες των γιορτών με περισσότερη ψυχική ηρεμία και βλέποντας τα πάντα με μία πιο αισιόδοξη ματιά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν όλα δεν είναι ακριβώς όπως θα θέλατε, με το πέρας των εορτών κρατήστε τι πήγε καλά και σκεφτείτε τις βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε την επόμενη χρονιά.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}