Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 17.02.2021

Ο ιατρός και καθηγητής Marc Wijnen μιλά για τον παιδικό καρκίνο

Ο μήνας του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί δύο πολύ ειδικές ημέρες στα ημερολόγια σε όλο τον κόσμο: 4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και 15 Φεβρουαρίου, Διεθνής Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας.

Content contributors: Best Doctors

Ο μήνας του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί δύο πολύ ειδικές ημέρες στα ημερολόγια σε όλο τον κόσμο: 4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και 15 Φεβρουαρίου, Διεθνής Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας. Αυτές στις μέρες, οργανισμοί, ιδρύματα, γιατροί και οικογένειες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να ευαισθητοποιήσουν το κοινωνικό σύνολο εκ μέρους αυτών που πολεμούν καθημερινά ενάντια στην πιο συχνή και σκληρή ίσως ασθένεια.

Προς τιμήν αυτών των πολύ σημαντικών περιστάσεων, οι Best Doctors παρουσιάζουν μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Καθηγητή Marc Wijnen, Διευθυντή Χειρουργικής στο πρόσφατα εγκαινιασμένο Κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογίας του Prinses Máxima στην Ουτρέχτη, της Ολλανδίας.

Ως επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας σε αυτό το νέο κέντρο αριστείας, ο Δρ Wijnen διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη γενική και παιδιατρική χειρουργική. Ο ίδιος ειδικεύεται στη χειρουργική θεραπεία συμπαγών όγκων της κοιλιάς και του στήθους.

Με ποιους τρόπους διαφέρει ο καρκίνος στα παιδιά από τους ενήλικες;

Γενικά, οι καρκίνοι στην παιδική ηλικία προχωρούν γρήγορα και συχνά αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία πριν από την επέμβαση. Η χημειοθεραπεία είναι συχνά πολύ αποτελεσματική και ο τοπικός έλεγχος μετά τη χημειοθεραπεία επιτυγχάνεται με επέμβαση, ακτινοβολία ή και τα δύο.

Εάν χωρίσουμε τον καρκίνο σε αυτούς που επηρεάζουν τα σωματικά υγρά (αίμα και μυελός των οστών) και στους συμπαγείς όγκους, ποιοι είναι οι τύποι που εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά;

Περίπου το 50% όλων των περιπτώσεων είναι οι λεγόμενοι καρκίνοι που επηρεάζουν τα υγρά όπως η λευχαιμία και τα λεμφώματα. Περίπου το 20% είναι όγκοι του εγκεφάλου και το 30% είναι συμπαγείς όγκοι (όπως αυτοί που προέρχονται από τα νεφρά, το ήπαρ, τους νευρικούς ιστούς, τους μαλακούς ιστούς του κορμού και των άκρων και τα αναπαραγωγικά όργανα).

Τι είναι γνωστό για τις αιτίες εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά;

Δυστυχώς πολύ λίγα. Γνωρίζουμε ότι οι περιβαλλοντικές αιτίες, όπως το κάπνισμα και η διατροφή, δεν παίζουν ρόλο. Οι κληρονομικοί και αναπτυξιακοί παράγοντες παίζουν ρόλο, ωστόσο η ακριβής φύση αυτού παραμένει το αντικείμενο της συνεχιζόμενης έρευνας.

Υπάρχει κάτι που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ή που ερευνάται όσον αφορά στην πρόληψη ή μείωση του παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στην παιδική ηλικία;

Δεν υπάρχει κάτι γνωστό. Οι ιατρικές εξετάσεις που έχουν εφαρμοστεί για ορισμένους όγκους, όπως το νευροβλάστωμα (ένας τύπος συμπαγούς όγκου που σχηματίζεται στον νευρικό ιστό) δεν έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Ποιο είναι μέχρι σήμερα το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη θεραπεία του καρκίνου και τη χειρουργική επέμβαση στα παιδιά;

Ο στόχος της παιδιατρικής έρευνας για τον καρκίνο ήταν κυρίως να προσδιορίσει τον σωστό συνδυασμό χημειοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης για κάθε τύπο καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες της θεραπείας στον ασθενή.

Ποιες νέες εξελίξεις στην παιδιατρική χειρουργική επέμβαση καρκίνου έχετε δει και ποιες μελλοντικές εξελίξεις πιστεύετε ότι είναι οι πιο ελπιδοφόρες;

Στην παιδιατρική χειρουργική ογκολογία, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον εντοπισμένο έλεγχο του καρκίνου, πράγμα που σημαίνει ότι εστιάζουμε τη θεραπεία πολύ συγκεκριμένα σε έναν όγκο αντί γενικά στο σώμα. Η προσθήκη ακτινοθεραπείας σε ορισμένα πρωτόκολλα θεραπείας ήταν επίσης μια πολύ αποτελεσματική εξέλιξη.

Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, επί του παρόντος εργαζόμαστε για τη βελτίωση των χειρουργικών διαδικασιών και των αποτελεσμάτων για τα νευροβλαστώματα (συμπαγείς όγκοι που σχηματίζονται σε νευρικό ιστό) ίσως την πιο δύσκολη ομάδα όγκων όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για έρευνα που συνδυάζει βασικές βιολογικές και γενετικές γνώσεις με κλινικές και τεχνικές απεικόνισης.

Πιστεύετε ότι γίνονται αρκετά για να προωθηθεί η ανάπτυξη της παιδιατρικής ογκολογίας; Εάν όχι, ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί τομείς που χρειάζονται προσοχή;

Ο παιδιατρικός καρκίνος είναι σπάνιος και συνεπώς η εξειδίκευση είναι κάτι που, στις περισσότερες χώρες, αποκτάται αργά. Η συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων για συμμετοχή σε ερευνητικά πρωτόκολλα συμβάλλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διεθνή συνεργασία. Πολλά εξαιρετικά παραδείγματα αυτού υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να μας πείτε για μια συγκεκριμένη υπόθεση που είχε πραγματικό αντίκτυπο σε εσάς;

Το να θεραπεύω κάθε παιδί που είναι στην ίδια ηλικία με ένα από τα παιδιά μου, σίγουρα, κάθε φορά, αγγίζει μια πιο προσωπική χορδή.

Το Princes Máxima Center εγκαινιάστηκε πρόσφατα και είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε παιδιατρικούς ασθενείς με καρκίνο. Ως διευθυντής χειρουργικής του νοσοκομείου, τι σας ενθουσιάζει και ποιες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά σας;

Η προοπτική συνεργασίας με τόσους ειδικούς κάτω από μια στέγη είναι πολύ συναρπαστική. Αυτό αναμφίβολα θα βοηθήσει την κλινική εμπειρογνωμοσύνη, αλλά επίσης, και ίσως το πιο σημαντικό, θα διευκολύνει την έρευνα, συγκεντρώνοντας έναν τόσο μεγάλο αριθμό έργων σε ένα μέρος. Είμαστε πολύ μακριά από το ποσοστό θεραπείας 100% για τον παιδιατρικό καρκίνο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Ελπίζουμε να διαδραματίσουμε μεγαλύτερο και πιο ευεργετικό ρόλο στις Κάτω Χώρες, στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα συνολικά στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Όλοι απεύχονται ένα σοβαρό περιστατικό υγείας. Αν όμως συμβεί, η ασφάλιση υγείας από την INTERAMERICAN προστατεύει με κάθε τρόπο τους ανθρώπους. Η πρόσθετη ιατρική υπηρεσία Best Doctors, προσφέρει στους ασφαλισμένους της INTERAMERICAN τη δεύτερη ιατρική γνώμη από ένα δίκτυο άριστων ιατρών σε όλο τον κόσμο. Μάθετε περισσότερα:

Ενημερωθείτε από έναν ασφαλιστικό σύμβουλο της INTERAMERICAN

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}