Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ευεξία 13.04.2020

Μικρά παιδιά, δημιουργικά και ευτυχισμένα στο σπίτι

Δείτε πώς μπορείτε να δώσετε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα, να χαρούν, να παραμείνουν δημιουργικά και ευτυχισμένα αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Μικρά παιδιά δημιουργικά και ευτυχισμένα στο σπίτι
Οι γονείς παιδιών από 3 ως 6 ετών γνωρίζετε ήδη τις δυσκολίες αυτής της περιόδου. Ενώ η καθημερινή ρουτίνα των παιδιών στο διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι είναι σημαντικό να διατηρείται σταθερή, η πράξη απέχει από τη θεωρεία.

Αυτό το άρθρο θα επιδιώξει να σας υποστηρίξει και να σας εμπνεύσει. 👇

Ας δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα, να χαρούν, να παραμείνουν δημιουργικά και ευτυχισμένα. Μην ξεχνάτε πως είναι μία από τις σπάνιες ευκαιρίες να περάσετε μαζί τόσο χρόνο. Ακόμα κι αν αυτή την εποχή δεν βλέπουν πολλούς ανθρώπους που αγαπούν ή έχουν συνηθίσει και αν «χάνουν» τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, έχετε τη μοναδική ευκαιρία να περάσετε πραγματικά ποιοτικό χρόνο μαζί! Ειδικά τις ημέρες του Πάσχα, που θα έχετε περισσότερο χρόνο μαζί, μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί περισσότερα.

Οργανωθείτε «κανονικά» στο δωμάτιο!

Τα παιδιά αγαπούν την τάξη στο περιβάλλον τους αλλά και στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Όπως έχουμε ξαναπεί σχετικά με την οργάνωση του παιδικού δωματίου καλό είναι τα παιχνίδια να είναι λίγα ώστε το παιδί να τα μαζεύει μόνο του με ευκολία.

Κάθε πρωί υπενθυμίζουμε στο παιδί να ξεκινήσει με τη φροντίδα της προσωπικής του υγιεινής. Στη συνέχεια εμπλέκεται στην προετοιμασία του πρωινού γεύματος. Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα σκεύη στο νεροχύτη και να τα πλύνει. Τότε είναι μια καλή στιγμή για να οργανώσουμε το ημερολόγιο όπως κάνουμε και στην τάξη.

  • Λέμε τη μέρα και την ημερομηνία.
  • Το μήνα και την εποχή που βρισκόμαστε.
  • Μετά κοιτάμε έξω από το παράθυρο τον καιρό.


1. Κατασκευάστε ένα πραγματικό ημερολόγιο

Ποια υλικά θα χρειαστείτε: χαρτιά, ψαλίδι και χρωματιστά μολύβια:

Βοηθήστε το παιδί να σχεδιάσει ένα ημερολόγιο με τις μέρες του μήνα. Το παιδί ανάλογα με την ηλικία του μπορεί να κόψει τα χαρτιά, να γράψει μέρες και αριθμούς, να στολίσει με ζωγραφιές το ημερολόγιο. Κάθε μέρα μπορείτε να το παροτρύνεται να ζωγραφίσει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (βροχή, ήλιος, συννεφιά κ.α.). Ειδικά για τις ημέρες του Πάσχα, θα έχετε την ευκαιρία να του μιλήσετε για την κάθε γιορτή και τη σημασία της. Με αφορμή αυτό μπορείτε να ψάξετε για κάλαντα ου θα τους μάθετε ή πασχαλινές ιστορίες που θα τους διηγηθείτε. Βοηθήστε τα να θυμηθούν πως περάσετε το περασμένο Πάσχα.


2. Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό!

Ακόμα και ένα παιδί 4+ ετών που δεν γνωρίζει να διαβάζει μπορεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στον προγραμματισμό, παίζοντας. Στο code.org θα βρείτε μαθήματα – παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά 6+ ετών, παιδιά 8+ και παιδιά 10+. Τα παιδιά μπορούν ακόμα να φτιάξουν το δικό τους πάρτι χορού με «καλεσμένους» την Katy Perry, τον Ed Sheeran, τη Lady Gaga και τους Imagine Dragons ή να γράψουν κώδικα βοηθώντας την Έλσα και την Άννα να φτάσουν στους στόχους τους!


3. Κάνοντας παιχνίδι το άπλωμα, το μάζεμα και το δίπλωμα των ρούχων

Όση περισσότερη ζωντάνια στο σπίτι… τόση περισσότερη η ακαταστασία. Για να διευκολύνετε τη θέση σας και να εξασκήσετε τα παιδιά στην οργάνωση του σπιτιού, κάντε παιχνίδι τα άπλωμα, το μάζεμα και το δίπλωμα των ρούχων.

Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν στο πως να χειρίζονται τα μανταλάκια. Ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να μαζεύουν τα ρούχα τους, να τα διπλώνουν και να τα τακτοποιούν σε συρτάρια και ράφια.


4. Τα πρώτα βήματα στα αγγλικά, με έγκυρα apps

Η οθόνη είναι αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητας. Ας το κάνουμε ωφέλιμο! Υπάρχουν πολλά applications που μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά στα πρώτα βήματά τους στα αγγλικά. Τα πιο έγκυρα είναι αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Lingokids) και αυτό του Βρετανικού Συμβουλίου – μπορείτε να τα βρείτε όλα στο playstore ψάχνοντας τους αντίστοιχους φορείς μαζί με τη λέξη «kids». Μέρος των δραστηριοτήτων τους προσφέρονται δωρεάν, σε θεματικά κεφάλαια, αφιερωμένα στα χρώματα, τα ζώα, τα γράμματα, τους αριθμούς, τη φύση κ.α. Περιλαμβάνουν διαδραστικά παιχνίδια, τραγούδια και μαθήματα σε video από δασκάλους και το καλό είναι ότι ένα παιδί 5 ετών και άνω, μπορεί να περιηγηθεί και να δραστηριοποιηθεί μόνο του! Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επαναλαμβάνουν δυνατά αυτά που ακούνε. Καλό μάθημα!


5. “Παίζω το παιχνίδι με τα χρώματα”

Αυτό το απλό παιχνίδι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού και σε μία μοναδική εμπειρία ζωγραφικής. Ξεκινήστε καλώντας το παιδί να εξερευνήσει το χώρο και να βρει αντικείμενα:

  • από τα τρία βασικά χρώματα ( για παιδί 2,5 ετών)
  • από τα δευτερεύοντα χρώματα ( για παιδί 3 ως 4 ετών)
  • από τις αποχρώσεις ( για παιδί 4 ως 6)

π.χ. Μπορείς να βρεις ένα πράσινο αντικείμενο στο σαλόνι;

Μια προέκταση αυτού του παιχνιδιού είναι ο πειραματισμός με τέμπερες: Ανακατεύουμε βασικά χρώματα και φτιάχνουμε δευτερεύοντα. Για παράδειγμα ρωτάμε το παιδί τι πιστεύει πως θα βγει αν ανακατέψουμε κόκκινο με κίτρινο. Έπειτα, αφήστε τα να ζωγραφίσουν!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}