Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 08.11.2021

Μητρικός Θηλασμός, ένα δώρο της φύσης

Παγκόσμια ημέρα του θηλασμού σήμερα και σκεφτήκαμε να γράψουμε γι’ αυτό το δώρο της φύσης σε εσάς και το μωρό σας. Ο μητρικός θηλασμός, με την έκκριση οκυτοκίνης που προκαλεί, μας δίνει την αίσθηση της πληρότητας, της γαλήνης, της χαράς και της ευτυχίας.

Γράφει η Δρ. Κατερίνα Γεωργαντοπούλου, Fellow of the Royal College of Obstetricians Gynaecologists, Mαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικολογίας στην Αθηναϊκή Κλινική, της INTERAMERICAN.

Παγκόσμια ημέρα του  θηλασμού σήμερα και σκεφτήκαμε να γράψουμε γι’ αυτό το δώρο της φύσης σε εσάς και το μωρό σας.

Ο μητρικός θηλασμός, με την έκκριση οκυτοκίνης που προκαλεί, μας δίνει την αίσθηση της πληρότητας, της γαλήνης, της χαράς και της ευτυχίας.

Έχει τόσα πολλά οφέλη τόσο για το μωρό και για την θηλάζουσα μαμά!

Το μητρικό γάλα είναι πλήρης τροφή. Χορταίνει και ξεδιψάει το μωρό με φυσικό τρόπο. Του δίνει τις κατάλληλες πρωτεΐνες, αντισώματα , λίπη, βιταμίνες, υδατάνθρακες.

Επιπλέον, πολλές γεύσεις των φαγητών που τρώμε εμείς περνούν στο μητρικό γάλα. Έτσι το μωρό μαθαίνει να τρώει μια ποικίλη διατροφή. Το μητρικό γάλα αλλάζει όσο το μωρό μας μεγαλώνει και προσαρμόζεται στις διατροφικές ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Προφυλάσσει τα μωρά μας από την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, το άσθμα και τις αλλεργίες, τις κολίτιδες, τις βρογχοπνευμονίες και τις ωτίτιδες. Επίσης, ο θηλασμός προστατεύει από παιδικούς καρκίνους πχ λεμφώματα και λευχαιμίες,καθώς και από την τερηδόνα και τα ορθοδοντικά προβλήματα.

Με τον θηλασμό είναι μεγαλύτερη και συχνότερη η επαφή του μωρού με την μητέρα του και αυτό δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς, εμπιστοσύνης και ισορροπίας στο βρέφος με θετικό αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή του.

Γενικά, τα παιδιά που έχουν θηλάσει για ικανό διάστημα παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας στην εφηβική και ενήλικη ζωή τους πχ έχουν λιγότερα ποσοστά ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σκληρύνσεως κατά πλάκας, ερυθηματώδους λύκου και καρδιοπαθειών. Βασικά, θα έχετε ένα υγιέστερο παιδί!

Όμως ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη και για την μητέρα. Αμέσως μετά τον τοκετό ο θηλασμός βοηθά στη σύσπαση της μήτρας και στην μείωση της αιμορραγίας. Πιο μακροπρόθεσμα, βοηθά να ξαναγυρίσει η μήτρα στο φυσιολογικό μέγεθος και να μειωθεί η όποια αναιμία. Με τον θηλασμό χάνουμε εύκολα τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν μικρότερα ποσοστά ενδομητρίωσης, σακχαρώδους διαβήτη, υπερτάσεως, καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

Ακόμη ο θηλασμός είναι ένας φυσιολογικός τρόπος αντισύλληψης: εάν θηλάζετε αποκλειστικά από το στήθος - χωρίς να δίνετε και μπουκάλι - ο κύκλος σας θα αργήσει τουλάχιστο για 3-6 μήνες, ίσως και περισσότερο. Αυτό το διάστημα - που δεν θα έχετε περίοδο - δεν είστε γόνιμη. Έτσι, η φύση φροντίζει να ξεκουραστεί το σώμα σας από το στρες της εγκυμοσύνης και να ανανήψει πλήρως πριν ξαναπροσπαθήσετε.

Τέλος, ο μητρικός θηλασμός είναι πιο εύκολος (δεν χρειάζεται να αποστειρώνετε μπουκάλια κλπ) και πιο οικονομικός.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και διότι ο μητρικός θηλασμός μας δίνει μεγάλη χαρά και γαλήνη, τον προτείνουμε σε όλες τις μέλλουσες μητέρες. Και μπορείτε να θηλάζετε για όσο καιρό θέλετε!  ΤHE BREAST IS THE BEST!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τη γυναίκα:

Όλα για τις γυναικείες ορμόνες, σε κάθε στάδιο της ζωής

Για την υγεία της γυναίκας: τα κατάλληλα check up και ο σωστός τρόπος ζωής

Όταν η ασφάλιση υγείας γίνεται γυναικεία υπόθεση

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}