Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Παιδί 07.10.2022

Με ένα νέο μωρό στο σπίτι: διατροφή, ύπνος και άλλα θέματα για τη φροντίδα του

Η άφιξη ενός νέου μωρού στο σπίτι αποτελεί μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωής των νέων γονέων. Όμως, πολλές φορές συνδυάζεται με άγχος για την καινούρια καθημερινότητα με το νέο μέλος της οικογένειας.

Την ανάπτυξη του παρόντος κειμένου ανέλαβε η ομάδα Ιατρών του Ινστιτούτου Prolepsis, Σοφία Τζιρίτα και Ελένη Παπαδημητρίου, και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Ινστιτούτου, Ντίνα Ζώτα, Ψυχολόγος - Ειδικός Προαγωγής Υγείας και Αφροδίτη Βελουδάκη, Ειδικός Επικοινωνίας της Υγείας.

Η άφιξη ενός νέου μωρού στο σπίτι αποτελεί μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωής των νέων γονέων. Όμως, πολλές φορές συνδυάζεται με άγχος για την καινούρια καθημερινότητα με το νέο μέλος της οικογένειας. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε ορισμένες βασικές οδηγίες και βήματα σχετικά με συνήθη ζητήματα που μπορεί να μας απασχολήσουν, όπως η διατροφή του μωρού, οι συνήθειες ύπνου και άλλα θέματα που αφορούν στην καθημερινή του φροντίδα. Έτσι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας καθημερινότητας και θα μπορούμε να απολαύσουμε κάθε λεπτό με το παιδί μας με περισσότερη ηρεμία.

Διατροφή του μωρού

Μητρικός Θηλασμός

Η διατροφή του μωρού είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές των πρώτων επαφών μαζί του. Είναι μια στιγμή που ερχόμαστε πολύ κοντά κι αρχίζουμε να καλλιεργούμε ένα από τα πρώτα είδη επικοινωνίας μαζί του. Με βάση τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού της χώρας μας, που περιληπτικά παρουσιάζεται και στον Οδηγό Διατροφής για όλη την οικογένεια που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Prolepsis σε συνεργασία με την Interamerican, ο μητρικός θηλασμός είναι ο ιδανικός τρόπος διατροφής για τα βρέφη. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το μωρό ώστε να έχει την βέλτιστη ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού, δηλαδή μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση (όταν είναι δυνατό), είναι η ενδεδειγμένη. Έπειτα, τα βρέφη καλό θα είναι να θηλάζουν αποκλειστικά (να τρέφονται δηλαδή μόνο με μητρικό γάλα) κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Γενικά, το μητρικό γάλα συνεχίζει να είναι σημαντική πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών σε παιδιά ηλικίας 6-24 μηνών. Μάλιστα, μπορεί να καλύπτει τις μισές ή περισσότερες ενεργειακές ανάγκες ενός παιδιού μεταξύ 6 και 12 μηνών και το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών μεταξύ 12 και 24 μηνών. Το μητρικό γάλα είναι επίσης μια κρίσιμη πηγή ενέργειας, θρεπτικών συστατικών, αλλά και αντισωμάτων κατά τη διάρκεια ασθένειας.

Είναι γεγονός, ότι το μητρικό γάλα υπερέχει από το βρεφικό γάλα σε σκόνη (γάλα formula) που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατό του. Έχει την ιδανική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, τα οποία θρέφουν, υποστηρίζουν και προστατεύουν το παιδί. Αυτά τα συστατικά μεταβάλλονται καθώς αναπτύσσεται το παιδί, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του. Ακόμη, περιέχει προστατευτικούς παράγοντες (όπως αντισώματα) τα οποία ενισχύουν την άμυνα και προστατεύουν από ασθένειες και λοιμώξεις. Επίσης, το μητρικό γάλα μεταφέρει αρώματα και γεύσεις από τη διατροφή της μητέρας. Έτσι, το παιδί εξοικειώνεται με μεγαλύτερη ευκολία με τις τροφές που εισάγονται σταδιακά στη διατροφή του. Επιπλέον, το παιδί έχει μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές που καταναλώνει η μητέρα, αφού σιγά σιγά αποκτά ανοχή σε αυτές. Τέλος, το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για το παιδί ανά πάσα στιγμή το χρειαστεί και στη σωστή θερμοκρασία. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι μέσω του θηλασμού χτίζεται ένας πολύ ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και βρέφους, ο οποίος είναι αναντικατάστατος!

Επιπλέον, υπάρχουν και μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα που θηλάζει.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το βρέφος

Τα οφέλη αυτά συνοδεύουν το βρέφος μέχρι και την ενηλικίωση. Αρχικά, ο θηλασμός προάγει την νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη τα οποία θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν:

  • Άσθμα
  • Αλλεργικά νοσήματα
  • Παχυσαρκία
  • Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1
  • Λοιμώξεις του γαστρεντερικού (διάρροιες, εμέτους) και του αναπνευστικού συστήματος και οξεία μέση ωτίτιδα
  • Χρόνια νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος (όπως Νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα και κοιλιοκάκη)
  • Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
  • Νεκρωτική εντεροκολίτιδα (επιπλοκή σε πρόωρα νεογνά)
  • Συγκεκριμένες μορφές παιδικού καρκίνου

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα

Αρχικά, προσφέρει έναν πιο εύκολο και πρακτικό τρόπο διατροφής του παιδιού, απαλλάσσοντας τη μητέρα από την διαδικασία της αποστείρωσης και προετοιμασίας του γάλακτος. Επίσης, μετά τον τοκετό μειώνει την απώλεια αίματος και συμβάλλει στην ταχύτερη επαναφορά της μήτρας.

Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν έχουν αναλογικά μικρότερο κίνδυνο από τις μητέρες που δεν θηλάζουν, να εμφανίσουν στο μέλλον:
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Παχυσαρκία
  • Οστεοπόρωση
  • Καρκίνο των ωοθηκών
  • Καρκίνο του μαστού

Όπως αναφέρει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC), «ο μητρικός θηλασμός είναι μια επένδυση στην υγεία, κι όχι απλά μια διατροφική απόφαση».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι οποιαδήποτε ποσότητα μητρικού γάλακτος και οποιαδήποτε διάρκεια θηλασμού έχει μόνο θετικά οφέλη και είναι ευεργετική για το μωρό.

Σε περίπτωση που ένα μωρό δεν θηλάζει αποκλειστικά ή δεν θηλάζει καθόλου, τότε προτείνεται η χρήση του γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής. Η χρήση του γάλακτος αυτού θα πρέπει πάντα να βασίζεται στις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Συμπληρωματικές Τροφές

Μετά τον 6ο μήνα της ζωής, οι ανάγκες του βρέφους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι μεγαλύτερες από αυτές που προσφέρει αποκλειστικά το μητρικό γάλα. Γι’ αυτό το λόγο, ξεκινάει η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, δηλαδή ειδικά προετοιμασμένων (πολτοποιημένων ή ψιλοκομμένων) στερεών τροφών, ξεκινώντας με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ελεύθερα γλουτένης (π.χ. ρύζι, κινόα, κλπ.) και συνεχίζοντας σταδιακά με την εισαγωγή νέων τροφών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει η μετάβαση από το στάδιο που το μωρό τρέφεται μόνο με γάλα, στο στάδιο που θα μπορεί να τρώει ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια (περίπου στον 1ο χρόνο ζωής). Εάν δεν εισαχθούν συμπληρωματικές τροφές στην ηλικία των έξι μηνών ή αν χορηγηθούν ακατάλληλα, μπορεί να καθυστερήσει η ανάπτυξη του βρέφους. Βασικές αρχές συμπληρωματικής σίτισης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για βρέφη, παιδιά και εφήβους, είναι οι εξής:

  • Συνεχίζετε τον συχνό μητρικό θηλασμό κατ' απαίτηση του βρέφους, μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή και περισσότερο.
  • Εξασκηθείτε στην “ανταποκρινόμενη σίτιση”. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σήματα που σας δίνει το βρέφος σας όταν πεινάει και να το ταΐζετε άμεσα. Ταΐστε το αργά και υπομονετικά, ενθαρρύνετέ το να τρώει, αλλά μην το πιέζετε και τέλος, μιλήστε του και διατηρήστε οπτική επαφή κατά τη διάρκεια της σίτισης.
  • Εφαρμόστε καλή υγιεινή και σωστό χειρισμό των τροφίμων.
  • Ξεκινήστε στους 6 μήνες με μικρές ποσότητες φαγητού και αυξήστε σταδιακά καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.
  • Αυξήστε σταδιακά την ποικιλία των τροφίμων.
  • Αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του: 2–3 γεύματα την ημέρα για βρέφη 6–8 μηνών και 3–4 γεύματα την ημέρα για βρέφη 9–23 μηνών, με 1–2 επιπλέον σνακ εάν χρειάζεται. Σημειώνεται ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το γάλα (μητρικός θηλασμός ή άλλο γάλα).
  • Σε περίπτωση ασθένειας, αυξήστε την πρόσληψη υγρών (συμπεριλαμβανομένου και του θηλασμού) και προσφέρετε μαλακά και αγαπημένα φαγητά στο παιδί σας.

Για περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για την ποσότητα, τη συχνότητα, την υφή αλλά και τη σειρά εισαγωγής των διαφόρων τροφίμων, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον/την παιδίατρό σας.

Συνήθειες ύπνου

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι συνήθειες ύπνου είναι πιθανό να διαφέρουν αρκετά από μωρό σε μωρό. Κάποια βρέφη κοιμούνται περισσότερο από άλλα. Κάποια κοιμούνται συνεχόμενα, ενώ άλλα κάνουν διακοπτόμενο ύπνο. Κάποια κοιμούνται το βράδυ, ενώ άλλα αργούν πολύ να συνηθίσουν τον βραδινό ύπνο. Κάθε ένα έχει τις δικές τους συνήθειες, οι οποίες συχνά δεν συμβαδίζουν με τις συνήθειες άλλων μωρών ή/και με τις συνήθειες των γονέων.

Τα περισσότερα νεογέννητα φαίνεται να κοιμούνται περισσότερες ώρες από όσες είναι ξύπνια. Οι συνολικές ώρες ύπνου τους ποικίλλουν και μπορεί να είναι από 8 έως και 18 ώρες! Επίσης, τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται για διαστήματα των 2-3 ωρών. Κι αυτό διότι το γαστρεντερικό τους σύστημα είναι μικρό, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τροφή πολύ συχνά και να ξυπνάνε έτοιμα για φαγητό! Μετά την ηλικία των 3 μηνών αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερο το βράδυ και συνήθως γύρω στους 6 μήνες ή και αργότερα, μπορεί να κοιμούνται ακόμη και για 6-7 ώρες συνεχόμενα γιατί παύει να τα ξυπνάει η βραδινή πείνα. Μεγαλώνοντας, θα χρειάζονται όλο και λιγότερες ώρες ύπνου. Στα πρώτα τους γενέθλια κοιμούνται περίπου 12-15 ώρες συνολικά, ενώ στα δεύτερα γενέθλια 11 με 12 ώρες.

Δωμάτιο του μωρού

Για τους πρώτους 6 μήνες με 1 έτος, το μωρό κοιμάται συνήθως στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του. Για να μπορεί το μωρό σας να κοιμάται με ασφάλεια πρέπει:

  • Να ξαπλώνει στην πλάτη του (ανάσκελα), πάνω σε σταθερό και σκληρό στρώμα.
  • Να μην τοποθετείτε μαλακά αντικείμενα μέσα στην κούνια, όπως μαξιλάρια, παιχνίδια, λούτρινα αρκουδάκια και κουβερτάκια ή αντικείμενα με κορδόνια. Το βρεφικό κρεβάτι πρέπει να παραμένει άδειο.
  • Να χρησιμοποιείτε υπνόσακο για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό και όχι σκεπάσματα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση των γονιών να προτιμούν τη συγκοίμηση (δηλαδή, να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους). Το θέμα αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης στον επιστημονικό χώρο και η εν λόγω πρακτική είναι αμφιλεγόμενη, έχοντας δημιουργήσει διαφωνίες, με τους υποστηρικτές της να υπερτονίζουν τα οφέλη και τους πολέμιους να αναφέρουν ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Αρχές δημόσιας υγείας όπως η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, αποθαρρύνουν τους γονείς από το να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους, λόγω των κινδύνων που αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ασφυξία και Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Η πρακτική αυτή ωστόσο χρησιμοποιείται πολλά χρόνια σε διάφορους πληθυσμούς, χωρίς αυτό να συσχετίζεται, σύμφωνα με μελέτες, με αυξημένα ποσοστά βρεφικών θανάτων. Οι γονείς που προτιμούν τη συγκοίμιση, το κάνουν γιατί έτσι ενθαρρύνεται ο θηλασμός (αφού γίνεται πιο εύκολος κυρίως ο νυκτερινός θηλασμός και αυξάνονται οι μήνες που θηλάζει μια μητέρα το μωρό της), βοηθάει το μωρό και τη μητέρα να κοιμούνται πιο εύκολα κυρίως το βράδυ και επιτρέπει στη μαμά να περνάει περισσότερη ώρα με το παιδί της.

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα πρόωρα μωρά και στα βρέφη που είχαν χαμηλό βάρος γέννησης, οπότε και θα πρέπει να αποφεύγετε η χρήση κοινού κρεβατιού!

Στην περίπτωση που ως γονείς επιλέξετε να εφαρμόσετε αυτή την πρακτική, θα πρέπει να πάρετε συγκεκριμένες προφυλάξεις για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια:

  • Τοποθετείτε πάντα το μωρό ανάσκελα για ύπνο.
  • Ντύστε το μωρό σας με ελάχιστα ρούχα για να αποφύγετε την υπερθέρμανση.
  • Μην βάζετε το μωρό να κοιμάται μόνο του σε ένα κρεβάτι ενηλίκων.
  • Μην τοποθετείτε το μωρό σε μαλακή επιφάνεια για ύπνο, όπως μαλακό στρώμα, καναπές ή κρεβάτι νερού. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα του κρεβατιού σας είναι σταθερό.
  • Βεβαιωθείτε ότι το κεφαλάρι και ο σκελετός του κρεβατιού σας δεν έχουν ανοίγματα ή εγκοπές που θα μπορούσαν να παγιδεύσουν το κεφάλι του μωρού σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας εφαρμόζει άνετα στο πλαίσιο του κρεβατιού, έτσι ώστε το μωρό σας να μην παγιδευτεί ανάμεσα στο πλαίσιο και το στρώμα.
  • Μην καλύπτετε το κεφάλι του παιδιού σας ενώ κοιμάται.
  • Μην έχετε μαξιλάρια, παπλώματα και άλλα μαλακά αντικείμενα στο κρεβάτι. Μπορείτε να ντύσετε το μωρό σας με έναν υπνόσακο ή κατάλληλο ρουχισμό για ύπνο αντί να χρησιμοποιείτε κουβέρτες.
  • Μην τοποθετείτε το κρεβάτι σας κοντά σε κουρτίνες ή περσίδες όπου το παιδί σας μπορεί να πιαστεί και να τραυματιστεί/πνιγεί από τα κορδόνια.
  • Μην αποκοιμηθείτε με το μωρό στο στήθος σας.
  • Μην κοιμάστε σε καναπέδες ή ξαπλώστρες με το μωρό.
  • Επίσης, μην καπνίζετε, μην πίνετε αλκοόλ ή/και μην χρησιμοποιείτε φάρμακα που μπορεί να σας κάνουν να έχετε λιγότερη εγρήγορση ή να σας εμποδίσουν να ξυπνήσετε.

Μετά την ηλικία των 6 μηνών, όταν θα νιώθετε κι εσείς έτοιμοι, μπορεί σιγά σιγά να μετακινηθεί το μωρό στο δικό του δωμάτιο. Δημιουργήστε έναν ασφαλή καινούριο χώρο για το παιδί σας που ταυτόχρονα όμως να είναι διασκεδαστικός και ελκυστικός. Καθιερώστε μια συγκεκριμένη βραδινή ρουτίνα, η οποία θα το βοηθήσει να συνηθίσει την καινούρια του καθημερινότητα. Έτσι, το παιδί σας θα μπορέσει πιο ομαλά να προσαρμοστεί στο καινούριο του δωμάτιο.

Καθαριότητα του μωρού

Μπάνιο

Αναφορικά με το μπανάκι, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι σε μερικά μωρά δεν αρέσει το μπάνιο. Για τον λόγο αυτό δεν είναι αναγκαίο το καθημερινό μπάνιο του μωρού. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες των παιδοδερματολόγων το μωρό μπορεί να κάνει μπάνιο 2-3 φορές την εβδομάδα. Για τα νεογνά ή και τα μωρά που δεν θέλουν καθόλου το μπάνιο, προκειμένου να τα καθαρίσετε χρειάζεστε μια μικρή λεκάνη με βρασμένο νερό (που το χρησιμοποιούμε όταν γίνει χλιαρό) και διάφορα κομμάτια βαμβάκι (χρησιμοποιούμε ξεχωριστό για κάθε περιοχή. Βουτάμε το βαμβάκι στο νερό, το στύβουμε ελαφρά και καθαρίζουμε από μέσα προς τα έξω τα μάτια του μωρού. Στη συνέχεια καθαρίζουμε την περιοχή πίσω από τα αυτιά (ποτέ μέσα στα αυτιά). Καθαρίζουμε τη μύτη χωρίς να βάλουμε μέσα το βαμβάκι. Στη συνέχεια τα μάγουλα και το μέτωπο, και μετά τον λαιμό και το υπόλοιπο σώμα.

Είναι σημαντικό να κόβουμε τα νύχια σε χέρια και πόδια όταν χρειάζεται. Προσοχή να χρησιμοποιούμε ειδικό ψαλιδάκι (με στρογγυλεμένες άκρες) και να τα κόβουμε με τη βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου ή όταν κοιμάται ώστε να μην το τραυματίσουμε.

Αφού ο γυναικολόγος κόψει τον ομφάλιο λώρο, παραμένει ένα μικρό κομματάκι που μέσα σε λίγες ώρες ξεραίνεται και μαυρίζει (κολόβωμα του ομφαλού), ενώ αργότερα (μέσα σε 1-3 εβδομάδες) πέφτει.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση του. Είναι σημαντικό, όταν επιστρέψετε στο σπίτι από το μαιευτήριο, να κρατάτε την περιοχή στεγνή και εκτεθειμένη στον αέρα. Για τον λόγο αυτό, όταν βάζετε την πάνα, θα πρέπει να την διπλώνετε κάτω από τον ομφαλό, ώστε να τον προστατεύετε από τα ούρα και να αφήνετε τον αέρα να μπαίνει κάτω από το μαύρο κολόβωμα (μαύρο τμήμα του ομφαλού). Δεν θα πρέπει να βρέχετε τον ομφαλό με νερό και θα πρέπει να βάζετε οινόπνευμα 2-4 φορές την ημέρα κάτω από το μαύρο κολόβωμα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε ρίχνοντας το οινόπνευμα με το μπουκάλι είτε χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι με οινόπνευμα και πιέζοντάς το για να στάξει, ανασηκώνοντας το μαύρο κολόβωμα. Θα πρέπει να ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, σε περίπτωση που γύρω από τον ομφαλό το δέρμα γίνει έντονα κόκκινο ή εάν ο ομφαλός μυρίζει άσχημα, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχει μολυνθεί.

Καθαρισμός γεννητικών οργάνων

Προσοχή πρέπει επίσης να δώσετε στον τοπικό καθαρισμό του μωρού σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στα κορίτσια δεν πρέπει να καθαρίζετε του εσωτερικού του αιδοίου, μην ανοίγετε τα χείλη για να τα καθαρίσετε εσωτερικά, δεν χρειάζεται. θα πρέπει απλώς, να το πλένετε εξωτερικά. Στα αγόρια δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να ανοίξετε το πουλάκι (δηλαδή να τραβήξετε το πετσάκι). Δεν το πειράζουμε τουλάχιστον μέχρι να βγάλει την πάνα και πάντα συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό μας. Καθαρίζετε το πουλάκι του προς τα πάνω και μετά γύρω από τους όρχεις. Δεν έχει σημασία αν βάζετε το πουλάκι του δεξιά ή αριστερά κλείνοντας την πάνα.

Θερμοκρασία δωματίου και ντύσιμο του μωρού

Η θερμοκρασία του δωματίου για ένα τελειόμηνο νεογνό πρέπει να είναι ίδια με τη θερμοκρασία της δική σας κρεβατοκάμαρας. Μόνο όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας ή το έχετε γυμνό θα πρέπει να ανεβάσετε τη θερμοκρασία, εάν φυσικά είναι πολύ χαμηλή.

Το ντύσιμο του μωρού σας θα πρέπει επίσης να είναι το ίδιο με το δικό σας. Για παράδειγμα, εάν η δεδομένη περίοδο εσείς φοράτε κοντομάνικο, το ίδιο ντύσιμο θα πρέπει να κάνετε και στο μωρό σας. Εάν κάνει κρύο και φοράτε ζακέτα, τότε βάλτε ένα ζακετάκι και στο μωρό. Τα μωρά είναι εξίσου ανθεκτικά στο κρύο και στη ζέστη με εμάς τους μεγάλους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν ντύνεται βαριά με πολλά ρούχα ή το σκεπάζετε βαριά τη νύχτα, θα δυσκολεύεται ο ύπνος του ή θα ξυπνά και θα κλαίει.

Είναι αλήθεια, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κι έχει τις δικές του ανάγκες. Όμως, υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες οι οποίες εφαρμόζονται για την πλειονότητα των παιδιών κι έχουν ως στόχο την προστασία τους και την βέλτιστη ανάπτυξή τους! Ίσως κάποια από τα παραπάνω να σας φαίνονται δύσκολα να τα ακολουθήσετε, όμως είναι σημαντικό να τα έχετε στο μυαλό σας ως κατευθυντήριες οδηγίες σε περίπτωση που τα χρειαστείτε. Ένα νέο μωρό στο σπίτι αλλάζει σημαντικά την ζωή όπως την ξέρατε, γι' αυτό προετοιμαστείτε ανάλογα ώστε να μοιραστείτε την νέα εμπειρία με αγάπη και ηρεμία!

Για την δημιουργία του παρόντος άρθρου αξιοποιήθηκαν περισσότερες από 20 επιστημονικές πηγές, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι οι εξής: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, Αμερικάνικη Εταιρία Παιδιατρικής, Καναδική Παιδιατρική Εταιρία, Εθνικός Διατροφικός Οδηγός και άλλα επιστημονικά περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα, που αφορούν το παιδί, από το Ινστιτούτο Prolepsis και την Interamerican.


Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}