Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Εξυπηρέτηση 10.02.2021

Καινοτομία για την προστασία της Ελλάδας στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής

Για την INTERAMERICAN, η διαχείριση των φυσικών καταστροφών είναι σημαντική για πολλούς λόγους.

Καινοτομία για την προστασία της Ελλάδας στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής
Content Contributor Ιωάννα Μεσσήνη, Actuarial Analyst και Project Manager του έργου ΥΑΝΤΑΣ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 27/04/2020

Τα τελευταία χρόνια οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη προκαλούν την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, και στην Ελλάδα, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι ανεμοστρόβιλοι και άλλα φυσικά φαινόμενα εμφανίζονται πολύ συχνότερα και μεγαλύτερη ένταση. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο στο 2020 καταγράφηκαν 25 ζημιογόνα καιρικά γεγονότα, από τα οποία τα 9 είχαν σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανασκόπηση από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν συνολικά 14 ανθρώπινες απώλειες, εκ των οποίων οι 12 οφείλονται σε πλημμύρες που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο επεισοδίων, της "Θάλειας" και του "Ιανού", ενώ τα άλλα δύο ήταν θύματα κεραυνών στη Μαγνησία και στη Λάρισα.

Για την INTERAMERICAN, η διαχείριση των φυσικών καταστροφών είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Αφενός δεσμευόμαστε στην αποστολή μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα, υποστηρίζοντας τους στο στάδιο της πρόληψης. Αφ’ ετέρου βρισκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας, εφόσον πληγούν, με άμεσες αποζημιώσεις, ώστε να μπορούν να επανέλθουν γρήγορα στη φυσιολογική ροή της ζωής τους, στο σπίτι, τις επιχειρήσεις και τις μετακινήσεις τους.

Για να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες και αυξημένες ανάγκες της νέας εποχής, στην INTERAMERICAN υλοποιούμε το ερευνητικό έργο με τίτλο “ ΠρότΥπο σύστημΑ εκτίμησης και χαρτογράφησης της ευπάθειας και του καταστροφικού κινδύνου λόγω έΝτονων καιρικών φΑινομένων στην Ελλάδα ”, σε συνεργασία με την GEOSPATIAL ENABLING TECHNOLOGIES (GET), μια εταιρία διαχείρισης και αξιοποίησης της χωρικής πληροφορίας και σημαντική συμβολή της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το έργο ΥΑΝΤΑΣ

Το ερευνητικό έργο ΥΑΝΤΑΣ, έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στη διάθεσή μας επαρκή στοιχεία για την ευπάθεια γεωγραφικών ζωνών σε καταστροφικά καιρικά φαινόμενα και στην επικινδυνότητα αυτών των φαινομένων σε τοπικό επίπεδο. Εν τω μεταξύ, οι συνολικές ασφαλιστικές ζημίες για καιρικά φαινόμενα άγγιξαν το 0,1% του ΑΕΠ το 2018, ενώ περίπου διπλάσιες είναι οι συνολικές οικονομικές ζημίες.

Το έργο ΥΑΝΤΑΣ θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα πρότυπο σύστημα εκτίμησης και χαρτογράφησης σε πολύ υψηλή χωρική ανάλυση (σε επίπεδο Ταχυδρομικού Κώδικα) της ευπάθειας και του κινδύνου λόγων έντονων καιρικών φαινομένων (σύστημα ΥΑΝΤΑΣ). Οι πληροφορίες που θα παρέχονται από το σύστημα θα στηρίζονται στην ένταση και στη συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με τις συνεπαγόμενες οικονομικές απώλειες, και σε συνάρτηση με δημογραφικές και κοινωνικo-οικονομικές παραμέτρους (πληθυσμός, αστικοποίηση, πλούτος κ.α.).

Γι’ αυτό και το έργο με κωδικό T2ΕΔΚ-01108 εντάχθηκε στο πλαίσιο του Β κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Τα βήματα ανάπτυξης του συστήματος ΥΑΝΤΑΣ περιλαμβάνουν:

(1) Την ανάπτυξη μιας βάσης μετεωρολογικών, οικονομικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων για τα καιρικά επεισόδια τα οποία προκάλεσαν ζημιές την περίοδο 2001-2019.

(2) Την επεξεργασία των δεδομένων, με σκοπό σε κάθε γεωγραφική ζώνη (α) να υπολογιστεί η συχνότητα εμφάνισης ζημιών, το μέγεθος ευπάθειας σε κάθε καιρικό κίνδυνο και η χρονική τάση των παραπάνω μεγεθών, και (β) να εκτιμηθεί η πιθανότητα εμφάνισης κινδύνου (Loss Occurrence-LO), οι πιθανές συνεπαγόμενες αρνητικές συνέπειες (Loss Danger-LD) και η επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων (Loss Risk-LR).

(3) Την ανάπτυξη λογισμικού διαχείρισης, ανάλυσης και χαρτογράφησης των δεδομένων του συστήματος.

Η αξιοποίηση του έργου

Στην INTERAMERICAN θα αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα του συστήματος ΥΑΝΤΑΣ, έτσι ώστε:

  • Να πραγματοποιήσουμε ανάλυση έκθεσης κινδύνου της INTERAMERICAN σε οικονομικούς κινδύνους σε σχέση με τη χωρική κατανομή του καιρικού κινδύνου στην Ελλάδα, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη μας και η προσαρμογή μας στις σημερινές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών μεταβολών.
  • Να δημιουργήσουμε κατάλληλους δείκτες ευπάθειας και επικινδυνότητας με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση νέας τιμολογιακής πολιτικής στα ασφάλιστρα και τα ύψη αποζημιώσεων για τις καιρικές καταστροφές ανάλογα με την ευπάθεια των περιοχών και την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο.
  • Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διάχυση και διάθεση των δεδομένων του συστήματος ΥΑΝΤΑΣ μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου, αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων και την ευπάθεια συγκεκριμένων περιοχών.
  • Ακόμη, η διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην επιστημονική κοινότητα θα συμβάλλει σημαντικά στην μελέτη των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα και στη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για περαιτέρω έρευνα στο πεδίο του σχεδιασμού μέτρων πολιτικής προστασίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Απαντάμε στις προκλήσεις του αύριο, με περισσότερη ασφάλεια

Ο απώτερος σκοπός και στόχος μας στην INTERAMERICAN σαφώς δεν είναι άλλος από την διασφάλιση του ίδιου του πελάτη μας. Μέσα από το σύστημα ΥΑΝΤΑΣ η εταιρία μας αποσκοπεί: 1) στον σχεδιασμό προγραμμάτων και προϊόντων στα οποία έχει συμπεριληφθεί με ακρίβεια η έκθεση στον κίνδυνο 2) στην ορθότερη δυνατή τιμολόγηση από άποψη ασφαλίστρων 3) στην κατάλληλη αποθεματοποίηση ώστε να είναι σε θέση η εταιρία να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τους συγκεκριμένους κινδύνους αλλά και 4) στον υπολογισμό του απαιτούμενου κεφαλαίου φερεγγυότητας.



Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}