Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Αγροτικές Ασφάλειες 21.01.2016

Ιδιωτική Ασφάλιση: ένα σύγχρονο «οικονομικό εργαλείο» για κάθε αγρότη

Αγροτικές Ασφάλειες
Περισσότερο από κάθε άλλο επάγγελμα η αγροτική εργασία απαιτεί τη συστηματική και αποτελεσματική διαχείριση πολλαπλών φυσικών και επιχειρηματικών κινδύνων σε καθημερινή σχεδόν βάση. Συγκεκριμένα o αγρότης καλείται να αντιμετωπίσει:

  • τις ακραίες καιρικές συνθήκες
  • τους βιολογικούς κινδύνους όπως τα ζιζάνια και τις φυτικές ασθένειες
  • το οικονομικό ρίσκο αγορών όπως η μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα του, πολύ χαμηλές τιμές ή περιορισμένη
  • πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού
  • τον κίνδυνο της  χαμηλής ποιότητας παραγωγής
  • την έλλειψη τεχνικών γνώσεων
  • το ρίσκο σπατάλης πόρων όπως είναι το νερό 
  • το πολιτικό ρίσκο με απρόσμενες αυξήσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 
  • τον ταμειακό κίνδυνο λόγω καθυστερήσεων σε αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις
  • τους προσωπικούς κινδύνους όπως ασθένειες και ατυχήματα
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών όπως το χαλάζι, ο παγετός, το χιόνι, τις πλημμύρες, τους καύσωνες κ.λπ. αυτά πρόκειται να ενταθούν στις επόμενες δεκαετίες λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Στη χώρα μας περιμένουμε αύξηση θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης και της ροής των ποταμών, μείωση της βιοποικιλότητας, αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης, αύξηση των δασικών πυρκαγιών και μείωση της φυτικής παραγωγής.

Είναι προφανές ότι σε αυτό το ολοένα και πιο σύνθετο περιβάλλον ο κάθε αγρότης θα πρέπει να αναζητήσει και να υιοθετήσει νέες, σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης κινδύνων. Οι κίνδυνοι όμως είναι τόσο πολλοί και περίπλοκοι που ο αγρότης χρειάζεται ένα εξειδικευμένο οπλοστάσιο εργαλείων, καθώς και την καθοδήγηση ειδικών όπως ο γεωπόνος, ο λογιστής και ο ασφαλιστής του.

Ο έλληνας αγρότης έχει όμως στη διάθεσή του σύγχρονους τρόπους για τη διαχείριση των κινδύνων παραγωγής όπως η διασπορά καλλιεργειών, η γεωργία ακριβείας και η χρήση  μέτρων πρόληψης  για παράδειγμα τα  δίχτυα χαλαζιού ή βροχόπτωσης. Για τη διαχείριση των οικονομικών κινδύνων υπάρχουν εργαλεία όπως η συγκέντρωση της παραγωγής και αγορά εφοδίων μέσω συνεταιρισμών, η συμβολαιακή γεωργία καθώς και η ασφάλιση.
Η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει στον κάθε αγρότη την απαραίτητη ρευστότητα τη στιγμή που την χρειάζεται περισσότερο. Μια σοβαρή ζημιά που μπορεί να συμβεί στην φυτική παραγωγή, τα μηχανήματα ή τα κτίρια του μπορεί εύκολα να φτάσει σε πολλές δεκάδες ή ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφήνοντας την αγροτική επιχείρηση σε δύσκολη ταμειακή θέση, αν όχι σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ειδικά στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον όπου ο τραπεζικός δανεισμός είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, η ιδιωτική ασφάλιση της αγροτικής μονάδας αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Η INTERAMERICAN σήμερα είναι η πρώτη σε μέγεθος ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και 2η στο σύνολο της ελληνικής αγοράς. Διαθέτει περισσότερα από 45 χρόνια ηγετικής παρουσίας στην ελληνική αγορά και δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς ασφάλισης και προσφέρει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι μέλος του Ομίλου ACHMEA, ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού ομίλου, με αμιγώς αγροτικές ρίζες και εμπειρία που ξεπερνάει τα 200 χρόνια.

Με σκοπό τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πρόταση αγροτικής ασφάλισης «360 μοιρών» που παρέχει λύσεις για κάθε ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα:

  • Ασφάλιση Αγροτικών Κτιρίων: Κάλυψη για τα αγροτικά κτίρια και το περιεχόμενό τους, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής κατοικίας, από μια μεγάλη γκάμα κινδύνων όπως πυρκαγιά, κλοπή, φυσικά φαινόμενα, σεισμό κλπ.
  • Ασφάλιση Θερμοκηπίου: Καλύπτει το κτίριο του θερμοκηπίου, των μηχανημάτων και του πάγιου εξοπλισμού (συστήματα θέρμανσης, ψύξης, άρδευσης κ.λπ.), με δυνατότητα επέκτασης της ασφάλισης στη φυτική παραγωγή εντός του θερμοκηπίου.
  • Ασφάλιση Αγροτικών Οχημάτων: Προγράμματα για την ασφάλιση των οχημάτων της αγροτικής μονάδας όπως τρακτέρ, φορτηγά, δίκυκλα και ΙΧ. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής από έτοιμα πακέτα ασφαλιστικών καλύψεων με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
  • Ασφάλιση Φυτικής Παραγωγής Υπαίθριας Καλλιέργειας: Πρόγραμμα που λειτουργεί συμπληρωματικά στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ, αυξάνοντας τη συνολική αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς. Αποζημιώνει άμεσα και παρέχει δύο επιπρόσθετες καλύψεις για πυρκαγιά και κατολίσθηση από σεισμό.
  • Ασφάλιση Υπαίθριων Μηχανημάτων: Κάλυψη για τα αγροτικά μηχανήματά τα οποία λειτουργούν «εν υπαίθρω» για ζημιές στα ίδια τα μηχανήματα, που θα οφείλονται ενδεικτικά σε αιτίες  όπως: λάθη χειρισμού, αδεξιότητα ή απροσεξία, πυρκαγιά, φυσικά φαινόμενα (νερό, υγρασία, πλημμύρα, χαλάζι, παγετός) ή κακόβουλη ενέργεια τρίτων, συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής.
  • Ασφάλιση Μηχανημάτων Παραγωγής – Συσκευασίας: Ασφάλιση για τα στεγασμένα μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας για οποιαδήποτε αιφνίδια και απρόοπτη ζημιά ή απώλεια προκληθεί στο μηχάνημα και θα οφείλεται ενδεικτικά σε αιτίες όπως αδεξιότητα, αμέλεια ή απροσεξία χειριστή, πλημμύρα, σεισμό κ.λπ. Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της κάλυψης των μηχανημάτων για απώλεια κερδών λόγω μηχανικής βλάβης. 
  • Ασφάλιση Γενικής Αστικής Ευθύνης: Καλύπτει τρίτους (επισκέπτες, προμηθευτές κ.λπ.) που βρίσκονται στο χώρο, για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές από ατύχημα. 
  • Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Εργοδότη: Πρόκειται για επέκταση της Ασφάλισης Γενικής Αστικής Ευθύνης που καλύπτει το προσωπικό της αγροτικής μονάδας σε περίπτωση σωματικών βλαβών συνέπεια εργατικού ατυχήματος.
  • Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Προϊόντος: Με το ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης Προϊόντος προστατεύεται ο αγρότης για αποζημιώσεις, που θα υποχρεωθεί να καταβάλει σε τρίτους για σωματικές βλάβες ή θάνατο ή/και υλικές ζημιές, που θα προκληθούν από τη χρήση ελαττωματικού προϊόντος.
  • Aσφάλιση Μεταφορών: Πρόγραμμα που καλύπτει αγροτικά προϊόντα (νωπά ή κατεψυγμένα) για τυχόν ζημιές κατά την μεταφορά τους στην Ελλάδα, Ευρώπη και άλλες χώρες του εξωτερικού. Υπάρχει δυνατότητα συμπληρωματικής κάλυψης για πόλεμο και για απεργίες.
Το πακέτο αγροτικών ασφαλίσεων που προσφέρει η INTERAMERICAN αποτελεί ένα σύγχρονο οικονομικό εργαλείο για κάθε αγροτική επιχείρηση προσφέροντας ένα μεγαλύτερο βαθμό σιγουριάς στον αγρότη στην αντιμετώπιση των πολλών καθημερινών κινδύνων. Είναι ο σύγχρονος και ενδεδειγμένος τρόπος για την αποτελεσματική προστασία των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και του αγροτικού εισοδήματος.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}