Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 10.07.2017

Ιατρική: Θεαματικές οι εξελίξεις αλλά και το κόστος τους

Οι ανακαλύψεις στην ιατρική διαδέχονται η μία την άλλη.  Επιστήμη και τεχνολογία συνεργάζονται, με αποτέλεσμα η εξέλιξη στους τομείς της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας να είναι ραγδαία, σε ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Mόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο, εφαρμόστηκαν πειραματικά σημαντικές καινοτομίες που προσφέρουν ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους:

  • Ένα μεγάλο βήμα στην εξάλειψη της μετάδοσης του ιού HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο νεογνό έγινε με κατάλληλη αντιρετροϊκή αγωγήστην Κούβα, που κέρδισε παγκόσμια πρωτιά στον τομέα αυτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  • Προσθετικά μέλη με δυνατότητα να μετατρέπουν ηλεκτρικά σήματα από τους μυς σε κίνηση, επιτρέπουν κινήσεις με πρωτόγνωρη ακρίβειασε περιπτώσεις ακρωτηριασμών.
  • Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη έγινε πραγματικότητα τον Οκτώβριο του 2014, στην Αυστραλία.
  • Χειρουργοί στην Ολλανδία χρησιμοποίησαν με επιτυχία πλαστικό μόσχευμα που εκτυπώθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή σε μεταμόσχευση για ανάπλαση κρανίου.
  • Βιονικό μάτι,που χρησιμοποιεί εμφύτευση τσιπ, ειδικά γυαλιάκαι κάμερα, φέρνει ελπίδα και φως σε ασθενείς που έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την όρασή τους.
  • Επιστήμονες στο Βέλγιο πέτυχαν να διατηρήσουν πνεύμονες από δωρητές οργάνων για 11 ώρες, έξω από το σώμα του δωρητή.
  • Οπτικοί νανοαισθητήρες, από ταινίες αλουμινίου με πάχος μόλις 100nm, μπορούν να προσκολληθούν στο δέρμα και να καταγράφουν όλους τους δείκτες υγείας ενός ατόμου, όπως η θερμοκρασία του σώματος, ο καρδιακός ρυθμός και η σωματική δραστηριότητα.

Νέες θεραπείες, νέα φάρμακα αλλά και μεγαλύτερο κόστος.

Σήμερα, μετά από δυόμισι δεκαετίες πειραματισμών και απογοητεύσεων, η πρώτη γονιδιακή θεραπεία εγκρίνεται στο δυτικό κόσμο και είναι σχεδόν έτοιμη για χρήση. Ονομάζεται Glybera και αφορά μια σπάνια κληρονομική διαταραχή, που εμποδίζει τη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Το κόστος, όμως της θεραπείας ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ ανά ασθενή.

Στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου, οι νέες στοχευμένες θεραπείες που «χτυπούν» μόνο τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφουν τα υγιή, αποτελούν τη μεγαλύτερη ελπίδα. Το κόστος όμως για ένα και μόνο χαπάκι για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στήθους μπορεί να φτάσει τα $200 και η ασθενής χρειάζεται ένα την ημέρα!

Για τον καρκίνο του προστάτη, οι νεότερες ανοσοθεραπείες μπορούν να φτάσουν τα $100.000, ενώ οι πρωτοποριακές ακτινοβολίες με δέσμες πρωτονίων έχουν διπλάσιο κόστος,ακόμα και από την πιο σύγχρονη ακτινοβολία με ακτίνες Χ. Το μέλλον είναι εδώ,αλλά για πολλούς λόγους το κόστος είναι τεράστιο. Γιατί;

Το κόστος για την ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας στις ΗΠΑ το 2012 έφτασε τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η έρευνα για νέα φάρμακα μπορεί να φτάσει σε αστρονομικά ύψη. Αν σκεφτούμε ότι το ποσοστό αποτυχίας στην πειραματικές μελέτες φτάνει το  95%, μια φαρμακευτική εταιρία που προγραμματίζει δέκα φάρμακα, θα προχωρήσει μόνο το ένα στην παραγωγή. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος για να μπει ένα φάρμακο στην αγορά φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι φαρμακευτικές εταιρίες ισχυρίζονται ότι το κόστος της επιστημονικής δημιουργικότηταςείναι υψηλό γιατί πρέπει να καλυφθούν οι δαπάνες της ανάπτυξης, της παρασκευής, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η μελλοντική έρευνα.

Όταν οι νέες θεραπείες πετύχουν και εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα και αυτό συνδυαστεί με ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά συστήματα δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, αναμένεται σταδιακά να μειωθεί η τιμή τους, καθώς θα απευθύνονται σε πολύ περισσότερους ασθενείς.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση της τεχνολογίας στη διαχείριση των ασθενών και των ασθενειών τους, μπορεί να φανεί πολύ αποτελεσματική στη μείωση των δαπανών υγείας. Η ηλεκτρονική διαχείριση των δεδομένων στα νοσοκομεία,με την εφαρμογή προτύπων στις διαδικασίες και στην επιλογή θεραπείας, είναι πολύ σημαντική. Η χρήση εφαρμογών και εξαρτημάτων από τους ίδιους τους ασθενείς, χωρίς να χρειάζεται πάντα η παρουσία γιατρού, μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος. Η δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου με το προσωπικό ιατρικόιστορικό για κάθε ασθενή και η πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του κάθε φορά από το γιατρό αποτελεί ένα κομβικό σημείο. Επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του ασθενή, χωρίς λάθη, επαναληπτικές εξετάσεις και περιττά έξοδα.

Έτσι, το στοίχημα είναι να κάνουμε την ιατρική τεχνολογία πιο προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ώστε να αποδώσει τα οφέλη εκείνα που υπόσχεται στην ανθρωπότητα.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}