Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ασφάλεια Υγείας 05.02.2019

H ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι πια υπόθεση για όλους

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας. Κάποιοι όμως πλησιάζουν τα 50. Κάποιοι ίσως να έχουν λίγη πίεση. Κάποιοι ίσως φοβούνται πως δεν γίνεται να ασφαλιστούν. Ορισμένες σκέψεις αποτρέπουν κάποιους ανθρώπους από το να αναζητήσουν και να αποκτήσουν τη δική τους ασφάλιση υγείας.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας. Κάποιοι όμως πλησιάζουν τα 50. Κάποιοι ίσως να έχουν λίγη πίεση. Κάποιοι ίσως φοβούνται πως δεν γίνεται να ασφαλιστούν. Ορισμένες σκέψεις αποτρέπουν κάποιους ανθρώπους από το να αναζητήσουν και να αποκτήσουν τη δική τους ασφάλιση υγείας.

Υπάρχει τρόπος να ασφαλιστείτε σε κάθε ηλικία, εφόσον το θέλετε. Τουλάχιστον μέχρι τα 65 έτη της ζωής σας. Μάλιστα σε ορισμένα προγράμματα, μπορείτε να ασφαλιστείτε για ορισμένες βέβαια περιπτώσεις, ακόμα και αν έχετε ήδη κάποια θέματα υγείας.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε:

  • Τι είναι ο προασφαλιστικός έλεγχος και ποιους αφορά
  • Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να κάνετε ασφάλιση υγείας
  • Γιατί η ηλικία επηρεάζει το ύψος του ασφαλίστρου
  • Πώς ασφαλίζεστε αν έχετε περάσει τα 55
  • Ποια προγράμματα υγείας δεν απαιτούν καθόλου ιατρικές εξετάσεις για να ασφαλιστείτε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας

Πρέπει να κάνω εξετάσεις για να ασφαλιστώ;

Το πιθανότερο είναι πως όχι οπότε το μόνο που θα ζητηθεί είναι απλά η συμπλήρωση ενός ιατρικού ερωτηματολογίου. Ωστόσο αν κατά τη στιγμή που αποφασίσετε να ασφαλιστείτε η ηλικία σας ξεπερνά κάποιο όριο ή αν εκείνη τη στιγμή πάσχετε ήδη από κάποια νόσο μπορεί να σας προταθούν ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του λεγόμενου προασφαλιστικού ελέγχου. 

Για ποιο λόγο μία ασφαλιστική εταιρία πραγματοποιεί προασφαλιστικό έλεγχο;

Στην ασφαλιστική πρακτική και νομοθεσία, αναφέρεται συχνά η έννοια «κοινωνία ομοίων κινδύνων». Αναφέρεται σε μία ομοιογενή ομάδα ασφαλισμένων, που θα έχουν τις ίδιες πιθανότητες «κινδύνου», δηλαδή, να νοσήσουν, να νοσηλευτούν, να χρειαστούν διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση. 

Όταν ενδιαφέρεται για να ασφαλιστεί κανείς, απαντά σε ένα ιατρικό ερωτηματολόγιο ή αν χρειάζεται  κάνει ορισμένες ιατρικές εξετάσεις, ώστε να ξέρει η ασφαλιστική του σε ποια κοινωνία κινδύνου ανήκει. Αυτή η διαδικασία αποτελεί τον προασφαλιστικό έλεγχο.

Μετά και από αυτήν, καθορίζεται το ύψος του ασφαλίστρου που πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος ή διαμορφώνονται οι ειδικοί όροι ασφάλισης, τα οποία εφόσον γίνουν αποδεκτά από τον ασφαλισμένο ενεργοποιείται η ασφάλισή του και να μπορεί να αποζημιωθεί, σε περίπτωση που τη χρειαστεί. Από τα ασφάλιστρα όλων των ασφαλισμένων, η ασφαλιστική εταιρία δημιουργεί ένα κοινό «ταμείο». Έτσι, κάθε φορά που ένας ασφαλισμένος πρέπει να κάνει χρήση του συμβολαίου του, ένα ποσό από τα χρήματα αυτού του κοινού ταμείου, θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του ασφαλισμένου.  

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δηλώνει κανείς αληθή στοιχεία στο ιατρικό ερωτηματολόγιο υγείας για την ένταξή του στην ασφάλιση. Πρόκειται για ένα εύκολο και ξεκάθαρο ερωτηματολόγιο υγείας, το οποίο δεν αφήνει «γκρίζα» σημεία ανοιχτά σε ερμηνείες. Με βάση αυτές τις δηλώσεις η ασφαλιστική εταιρία εκτιμά την κάθε περίπτωση και ασφαλίζει με φυσιολογικούς όρους ή προϋποθέσεις ή σε κάποιες λίγες περιπτώσεις απορρίπτει μία αίτηση ασφάλισης. Η ειλικρινής και προσεκτική συμπλήρωση του ιατρικού ερωτηματολογίου, εξασφαλίζει στον ασφαλισμένο ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αποζημίωσή του στο μέλλον, εφόσον τη χρειαστεί. Αν πρέπει να κάνει χρήση του προγράμματός του και η εταιρία  ανακαλύψει πως αυτές του οι απαντήσεις ήταν ψευδείς ή ελλιπείς, τότε έχει δικαίωμα να καταγγείλει την ασφάλιση και τελικά ο ασφαλισμένος να μείνει ανασφάλιστος. Και μάλιστα τη στιγμή που θα το χρειάζεται περισσότερο. 

Αυτή η πράξη της ασφαλιστικής δεν συνιστά κάποια τιμωρία. Το αντίθετο. 

Είναι μία δικλείδα σεβασμού για το σύνολο των ασφαλισμένων της, με τους οποίους διατηρεί μία ειλικρινή σχέση, ώστε να βρίσκεται οικονομικά δυνατή κοντά τους, κάθε φορά που την χρειάζονται. 

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ασφαλιστεί κανείς;

Φυσικά μπορείτε να ασφαλιστείτε σε κάθε ηλικία μέχρι τα 65 εφόσον το θέλετε. Μη διστάσετε λοιπόν να μιλήσετε με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο απλά και μόνο επειδή περάσατε τα 45 ή τα 55 έτη (link για φόρμα). Είναι πολύ πιθανό να είστε ασφαλίσιμοι, ενώ πιστεύετε ότι δεν είστε! Απλά, από τα 55 έτη και μετά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να σας ζητηθούν ορισμένες ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.

Ωστόσο κάθε ασφαλιστική εταιρεία εξηγεί πως η σοφότερη επιλογή είναι κάθε άνθρωπος να ασφαλίζεται σε όσο το δυνατόν νεαρότερη ηλικία, καθώς ένας νέος σε ηλικία ασφαλισμένος πληρώνει συνήθως χαμηλότερο ασφάλιστρο. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας νέος αναμένεται να έχει λιγότερα ιατρικά έξοδα, επομένως η συμβολή του στο κοινό «ταμείο» της ασφάλισης είναι δίκαιο να είναι αναλογικά χαμηλότερη. Σε επόμενο στάδιο της ζωής του όμως, είναι πολύ πιθανό να έχει αυξημένες ανάγκες. Και τότε, η ασφαλιστική του πρέπει να μπορεί να τον καλύψει.

Φυσικά, αν από τις εξετάσεις προκύψει ότι ένας άνθρωπος δεν είναι ασφαλίσιμος, αυτό δε σημαίνει πως η υγεία του είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο κερδίζει την πολύτιμη γνώση της πραγματικής κατάστασης της υγείας του, για να μπορεί ν’ αναλάβει δράση αν πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις και να ακολουθήσει κάποια θεραπεία. 

Η υγεία είναι δικαίωμα για όλους. Μην αφήνετε λοιπόν το «φόβο για την άσπρη μπλούζα» να μετατραπεί σε φόβο για την ασφάλιση! Η ασφάλιση είναι η επιλογή που θα μειώσει το άγχος σας. Είναι σεβασμός για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, πρόνοια για το αύριο και ψυχική ηρεμία. Μην ξεχνάτε, πως φροντίζοντας τον εαυτό σας, φροντίζετε για την ευτυχία και την οικονομική υγεία και της οικογενείας σας. Στην INTERAMERICAN η ασφάλιση σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα ασφάλιστρο. Σημαίνει αγάπη και υπευθυνότητα.    

Ποια είναι η διαδικασία για να κάνετε τις εξετάσεις εφόσον χρειαστούν;

Ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος σας δίνει ένα παραπεμπτικό που θα δώσετε στον γιατρό ή το διαγνωστικό κέντρο του δικτύου της ασφαλιστικής σας, το οποίο σας εξυπηρετεί. Το κόστος των εξετάσεων επιβαρύνει την ασφαλιστική σας εταιρεία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας, τα παραλαμβάνει η ασφαλιστική σας εταιρία. Στη συνέχεια, ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος σας ενημερώνει για την πορεία της αίτησής σας.

Υπάρχουν προγράμματα που δεν χρειάζονται καθόλου ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, ανεξάρτητα με την ηλικία του ανθρώπου που θέλει να ασφαλιστεί;

Η απάντηση είναι ναι, όσον αφορά τα προγράμματα υγείας του συστήματος υγείας “bewell” της Interamerican. Προϋπόθεση είναι να μην προκύπτουν ερωτηματικά από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο υγείας. Αυτά είναι:

  • Το πρωτοποριακό πρόγραμμα δευτεροβάθμιας περίθαλψης «Νοσηλεία μόνο από ατύχημα», στο οποίο είστε καλυμμένοι 100% χωρίς να βγάλετε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη σας για νοσηλείες μόνο από ατύχημα και όχι από κάποια ασθένεια, που στοιχίζουν ως 20.000 ευρώ. Σε αυτό το πρόγραμμα, μπορούν να μετά από την αξιολόγηση του ιστορικού να ασφαλιστούν ακόμα και άνθρωποι με προϋπάρχουσες παθήσεις, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να ασφαλιστούν σε ένα πρόγραμμα νοσηλείας που καλύπτει και την ασθένεια.

  • Το πρόγραμμα «Επείγοντα περιστατικά», στο οποίο καλύπτεσθε για περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία και δεν χρειάζεται να παραμείνετε στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

  • Το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης «Γιατροί και Διαγνωστικές Εξετάσεις», στο οποίο μπορείτε να έχετε ακόμα και απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία δική σας συμμετοχή. 

  • Το πρόγραμμα «Φάρμακα». Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, που καλύπτει τη συμμετοχή σας σε ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον ΕΟΠΥ και το οποίο μπορεί να σας ελαφρύνει από πολύ σημαντικά ποσά.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}