Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 04.03.2022

Γυναίκα & Υγεία: Ευ ζην και πρόληψη, προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή

Γνωρίζετε τους κορυφαίους κινδύνους για την υγεία των γυναικών; Σε κάθε στάδιο της ζωής μας, οι ανησυχίες μας αλλά και οι ανάγκες της υγείας μας, αλλάζουν.

Από την ομάδα ιατρών της Αθηναϊκής Mediclinic

Γνωρίζετε ποιοι είναι οι συνήθεις κίνδυνοι για την υγεία των γυναικών; Σε κάθε στάδιο της ζωής της, οι ανησυχίες αλλά και οι ανάγκες της υγείας της, αλλάζουν.

Για ορισμένες γυναίκες, η υγεία του μαστού είναι από τα βασικά θέματα υγείας που τις απασχολούν. Η πρόληψη και αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων είναι ένα ακόμη ζήτημα που αγγίζει κάθε γυναίκα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες και για άλλα θέματα υγείας που σχετίζονται με τον έντονο τρόπο ζωής. Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη σώζει ζωές. Ξεκινά από έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και επεκτείνεται στην πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας!

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε:

  • Ποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής κάνουν τη διαφορά για την υγεία
  • Ποιες εξετάσεις ενδείκνυνται για κάθε ηλικία
  • Τι μπορούν να σας προσφέρουν οι ιδιόκτητες υποδομές υγείας της INTERAMERICAN: η Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST
  • Ποιες επιπλέον εξετάσεις δεν πρέπει να αμελείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

7 σημαντικά βήματα για την καλή υγεία κάθε γυναίκας

1. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας και κάντε τακτικά check-ups

Υπάρχουν πολλά βήματα για να επιτύχετε και να διατηρήσετε την καλή σας υγεία. Το πρώτο είναι να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας, ώστε να ξέρετε ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του οργανισμού σας. Επισκεφτείτε λοιπόν το γιατρό σας και ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση. Μάθετε πού βρίσκονται τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα σας.

O προληπτικός έλεγχος, το γνωστό σε όλους μας check-up, γίνεται όχι μόνο για την πρώιμη διάγνωση παθήσεων, αλλά και για τον έγκαιρο εντοπισμό παθολογικών καταστάσεων που αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Στην Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα πολυϊατρεία MΕDIFIRST, τις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της INTERAMERICAN, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης check-up, σχεδιασμένων ειδικά για τις γυναίκες, με βάση τις εξατομικευμένες τους ανάγκες και την ηλικία τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τρία πακέτα γυναικολογικών check-ups είναι διαθέσιμα για εσάς, στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας, την Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST, σε προνομιακή τιμή.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

Για να προγραμματίσετε τις εξετάσεις σας, στο πλαίσιο της προσφοράς, καλέστε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Οι εξετάσεις σας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 31 Μάϊου 2022.

2. Φροντίστε τη διατροφή σας

Αν ακολουθούσαμε όλοι το είδος της διατροφής που ενδείκνυται για τα άτομα με διαβήτη, ο κόσμος μας θα απολάμβανε περισσότερη υγεία. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Καταναλώστε μικρότερες μερίδες και προτιμήστε περισσότερα γεύματα που απλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε για την καθημερινή διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, περιορίστε το λίπος, τους υδατάνθρακες και το αλάτι. Αποφύγετε το αλκοόλ. Το σώμα σας είναι το «σπίτι» σας και πρέπει να προσέξετε σε ποιους επιτρέπετε την είσοδο.

3. Βάλτε την κίνηση στην ζωή σας

Η καθιστική ζωή είναι μια πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους, σήμερα. Βάζοντας στη ζωή μας, τουλάχιστον 150 λεπτά, μέτριας έντασης, άσκηση την εβδομάδα, η φυσική κατάστασή μας μπορεί να βελτιωθεί αισθητά και μαζί να ενισχυθεί η καλή ψυχολογία και διάθεσή μας. Βάζοντας την άσκηση στη ζωή μας αισθανόμαστε καλύτερα, έχουμε περισσότερη ενέργεια και κοιμόμαστε καλύτερα.

4. Μείνετε συνεπείς στις γυναικολογικές σας εξετάσεις

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά. Ωστόσο πρόκειται για μια νόσο που αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πλήρους ίασης είναι εξαιρετικά υψηλό. H πρόληψη εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη θεραπεία!

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα μέσω των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, μαγνητική τομογραφία μαστών) και των επεμβατικών διαδερμικών βιοψιών μαστού, χωρίς χειρουργείο, να γίνει η έγκαιρη διάγνωση.

Ο ειδικός Χειρουργός Μαστού είναι εκείνος που συντονίζει και κατευθύνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αναλόγως του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού της κάθε γυναίκας, από την πρόληψη μέχρι τη θεραπεία.

Κλινική εξέταση:

Η τακτική εξέταση των μαστών από ειδικούς, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού. Ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 8-12% των καρκίνων του μαστού, δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν άμεσα ή έμμεσα κλινικά σημεία διάγνωσης που γίνονται αντιληπτά μόνο με την κλινική εξέταση.

Μαστογραφία:

Παραμένει η πιο σημαντική απεικονιστική μέθοδος διάγνωσης και συστήνεται να ακολουθείται από τα 40 έτη και μετά ως προληπτική εξέταση σε ετήσια βάση.

Η πρώτη μαστογραφία (μαστογραφία αναφοράς, όπως ονομάζεται) συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 35 – 40 ετών. Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό υψηλού κινδύνου ανάπτυξης, η μαστογραφία μπορεί να συστήνεται ακόμη και σε νεότερες ηλικίες.

Υπερηχογράφημα μαστών:

Το υπερηχογράφημα βοηθάει συμπληρωματικά τον γιατρό να ελέγξει τον μαστό και να καθορίσει τυχόν ευρήματα, επιτρέποντας τη διαφοροδιάγνωση αν πρόκειται για απλή κύστη ή συμπαγές ογκίδιο και οδηγώντας σε παρακολούθηση ή περαιτέρω έλεγχο.

Γιατί πλήρης εξέταση μαστών:

H πλήρης εξέταση μαστών (μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, κλινικός έλεγχος) έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τρία πακέτα γυναικολογικών check-ups είναι διαθέσιμα για εσάς, στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας, την Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST, σε προνομιακή τιμή.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

Για να προγραμματίσετε τις εξετάσεις σας, στο πλαίσιο της προσφοράς, καλέστε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Οι εξετάσεις σας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 31 Μάϊου 2022.

5. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας

Πολλοί από εμάς δεν απολαμβάνουμε έναν καλό, υγιεινό ύπνο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για να φροντίσουμε όποιους και ό,τι πρέπει, με πρώτο απ’ όλους τον εαυτό μας. Για την καλύτερη υγεία σας, προσπαθήστε να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

Δώστε σημασία στην αναγνώριση των πιο κοινών συμπτωμάτων του συνδρόμου άπνοιας ή υπόπνοιας κατά τον ύπνο, το οποίο εκδηλώνεται σε ποσοστό περίπου 2% – 3% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ενώ μετά την εμμηνόπαυση το ποσοστό αυξάνεται πιθανότατα λόγω της αύξησης του σωματικού τους βάρους και της ορμονικής αλλαγής. Τα πιο κοινά συμπτώματα του ΣΑΥ είναι:

  • Έντονο ροχαλητό, νυχτερινή εφίδρωση και νυκτερινή συχνουρία
  • Αίσθημα μη αποδοτικού ύπνου και ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Πονοκέφαλος, ειδικά στην πρωινή αφύπνιση
  • Ξαφνική αφύπνιση με αίσθηση λαχανιάσματος ή πνιγμού
  • Ξηροστομία ή πονόλαιμο μετά την αφύπνιση
  • Ημερήσια υπνηλία ή κόπωση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, προσοχής, απώλεια μνήμης ή ευερεθιστότητα

6. Μειώστε το άγχος

Όσο συχνά και εύκολα επαναλαμβάνεται αυτή η συμβουλή, τόσο δύσκολα πραγματοποιείται. Το γνωρίζουμε όλοι καλά. Μία μέθοδος για να μειώσετε το άγχος είναι να απαριθμήσετε 5 πράγματα που έχετε στη ζωή σας και για τα οποία αισθάνεστε τυχερή. Ή να ανατρέξετε σε κάτι ευχάριστο που έχετε προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον σας. Σε κάθε περίπτωση, για να προλάβετε καταστάσεις άγχους, θα πρέπει να μάθετε να θέτετε τα όριά σας και να λέτε "όχι", όπου και όποτε απαιτείται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ως άνθρωποι έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες και να επιλέγουμε τις πιο σημαντικές προτεραιότητες.

7. Δημιουργήστε μια λίστα για τις ιατρικές σας επισκέψεις

Εάν είστε ασφαλισμένη στην INTERAMERICAN, στα πολυϊατρεία MEDIFIRST και στην Αθηναϊκή MEDICLINIC μπορείτε να έχετε το δικό σας ιατρικό ιστορικό. Ανατρέχοντας σε αυτό, ο ιατρός σας μπορεί να κάνει την πλέον λεπτομερή και έγκυρη διάγνωση, παρακολουθώντας προσωποποιημένα τη δική σας υγεία.

Σε περίπτωση που δεν είστε ασφαλισμένη στην INTERAMERICAN ή δεν επιθυμείτε να επιλέξετε τις υποδομές της INTERAMERICAN είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας μια λίστα που συνοψίζει τι συμβαίνει στην υγεία σας. Θα βοηθήσει σημαντικά τον γιατρό σας.

Βάλτε σε προτεραιότητα την διατήρηση και την ενίσχυση της καλής σας υγείας. Και μην ξεχνάτε: Η καλή υγεία είναι βασική προϋπόθεση για να χαρείτε όλα τα όμορφα της ζωής, μαζί με τους αγαπημένους σας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τρία πακέτα γυναικολογικών check-ups είναι διαθέσιμα για εσάς, στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας, την Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST, σε προνομιακή τιμή.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

Για να προγραμματίσετε τις εξετάσεις σας, στο πλαίσιο της προσφοράς, καλέστε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Οι εξετάσεις σας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 31 Μάϊου 2022.

Ζητήστε προσφορά για ασφάλιση υγείας bewell

Με το bewell της INTERAMERICAN, έχετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα υγείας που προσαρμόζεται κάθε στιγμή στις ανάγκες σας.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}