Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 23.01.2019

Γονείς χωρίς άγχος: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις ασθένειες του χειμώνα

Το να κρατήσουμε τα παιδιά μας υγιή κάθε χειμώνα μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου που έχει αμφίβολο αποτέλεσμα. Αυτή την εποχή συναντάμε τον παιδίατρό μας πιο συχνά απ’ ότι θα περιμέναμε και κρατάμε το παιδί μακριά από το σχολείο και το παιχνίδι του ακόμα περισσότερο.

Το να κρατήσουμε τα παιδιά μας υγιή κάθε χειμώνα μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου που έχει αμφίβολο αποτέλεσμα. Αυτή την εποχή συναντάμε τον παιδίατρό μας πιο συχνά απ’ ότι θα περιμέναμε και κρατάμε το παιδί μακριά από το σχολείο και το παιχνίδι του ακόμα περισσότερο.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε ποιες είναι οι πιο συχνές ασθένειες για τα παιδιά το χειμώνα, ποια είναι τα συμπτώματά τους, τι πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο ώστε να το προσέξουμε εγκαίρως και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τις προλάβουμε.  

1. Κοινό κρυολόγημα

Τα παιδιά είναι κακοδιάθετα και μπουκωμένα, βήχουν, πονάνε, νιώθουν κουρασμένα. Ποιος δεν αντιπαθεί το κρυολόγημα; Κι όμως τα κρυολογήματα είναι πραγματικά συνηθισμένα, αποτρέπονται δύσκολα και μάλιστα τα παιδιά ενδέχεται να περάσουν περισσότερα από 10 μέσα σε μία χρονιά!

Το κρύωμα είναι ένας ιός με συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή ή η ρινική συμφόρηση, ο πονόλαιμος, ο βήχας ή ο πονοκέφαλος και «περνάει» μόνο του. Τα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν πυρετό νωρίς στην ασθένεια, ο οποίος είναι συνήθως χαμηλός. 

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό;

Σε κάθε περίπτωση, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων πρέπει να μιλήσετε τουλάχιστον στο τηλέφωνο. Σε γενικές γραμμές, τα κρυολογήματα επιδεινώνονται σε διάστημα 3-5 ημερών και στη συνέχεια αρχίζουν να βελτιώνονται, με πλήρη εξασθένιση των συμπτωμάτων σε περίπου 7 με 10 ημέρες. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε το γιατρό.

Πως θα προστατεύσετε τα παιδιά;

Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης στο παιδί σας, ακόμη και αν είναι κρυωμένο αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν έχει εκδηλωθεί πυρετός. Αν εσείς έχετε κρυώσει πρέπει πάντα να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη όταν φτερνίζετε ή βήχετε, με ένα χαρτομάντηλο ή με τον αγκώνα σας. Επίσης θα πρέπει να μείνετε μερικές μέρες μακριά από το παιδί ώστε να μην μεταδώσετε τον ιό.

Δείτε εδώ τα προγράμματα «bewell» της INTERAMERICAN για επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις για παιδιά

2. Βρογχιολίτιδα / RSV

Η βρογχιολίτιδα είναι μια κοινή ιογενής αναπνευστική λοίμωξη σε μικρά παιδιά, η οποία συχνά παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη ρινική συμφόρηση, τον βήχα, τον χαμηλό πυρετό και τα «ακροαστικά». Η κοινή αιτία βρογχιολίτιδας είναι ο ιός RSV αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί που μπορεί να την προκαλέσουν. Όπως και στο κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται κατά τις πρώτες ημέρες και αργότερα αρχίζουν να βελτιώνονται. Τα περισσότερα παιδιά γίνονται καλά στο σπίτι, αλλά κάποια παιδιά θα πρέπει να νοσηλευτούν εξαιτίας προβλημάτων αναπνοής ή αφυδάτωσης. Ο βήχας μετά από αυτή την ασθένεια μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή περισσότερο.

Πως καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται για κοινό κρυολόγημα;

Η βρογχιολίτιδα αρχίζει συχνά με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος και στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει, εμφανίζοντας «ακροαστικά», δυσκολία στην αναπνοή και αφυδάτωση, την οποία θα καταλάβετε από την έντονη δίψα και το ξηρό στόμα του παιδιού. 

3. Γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης εξελίσσονται συνήθως γρήγορα και αυτά είναι ο υψηλός πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η κεφαλαλγία και οι μυϊκοί πόνοι. Ο πυρετός διαρκεί συχνά έως 5 ημέρες. Φυσικά, υπάρχουν αντιικά φάρμακα διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γρίπης. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες  συντομεύουν μόνο τη διάρκεια της ασθένειας κατά 1-2 ημέρες και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να είναι χρήσιμες. Γενικά, αυτές οι θεραπείες συνιστώνται μόνο σε παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρές επιπλοκές ή νοσηλεία από τη γρίπη. 

Γιατί η γρίπη είναι πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά;

Συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, κάποιες φορές όμως συμβαίνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα και άλλες, όλες σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις που απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Πως την προλαμβάνετε για τα παιδιά;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτήν την ασθένεια είναι να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης.

4. Κοκκύτης

Συχνά ο κοκκύτης εκδηλώνεται ξαφνικά και ενδέχεται να ξυπνήσετε καθώς το παιδί σας βήχει δυνατά. Ο βήχας του κοκκύτη περιγράφεται ως "γαύγισμα". Το παιδί μπορεί επίσης να κάνει θόρυβο κατά την αναπνοή. Ο κοκκύτης έχει ήδη ξεκινήσει νωρίτερα με καταρροή και ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, ήπιο βήχα και πιθανόν πυρετό. Χρειάζονται 1 με 2 εβδομάδες μέχρι να εκδηλωθεί ο χαρακτηριστικός, έντονος βήχας. Τα παιδιά με ήπιο και μέτριο βήχα συχνά παραμένουν και φροντίζονται στο σπίτι. Καθώς τα συμπτώματα του κοκκύτη βελτιώνονται με την έκθεση σε δροσερό ξηρό αέρα, ενδέχεται ο γιατρός σας να σας συστήσει να ντύσετε το παιδί ζεστά και να βγείτε έξω.

Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Ο παρατεταμένος βήχας για 2 και περισσότερες εβδομάδες πιθανόν οφείλεται σε κοκκύτη. Αν τον παρατηρήσετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας πως δυστυχώς το εμβόλιο κατά του κοκίτη αρχίζει να εξασθενεί περίπου 10 χρόνια μετά την τελευταία χορήγησή του. Ενώ λοιπόν από τον κοκκύτη κινδυνεύουν κυρίως τα παιδιά κάτω του ενός έτους, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα σε εφήβους και νέους ενήλικες. 

Ο κοκίτης απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι πολλές, είναι συχνότερες στα βρέφη και τα παιδιά με εξασθενημένο οργανισμό και αφορούν κυρίως το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα, με την πιθανότητα να αφήσουν πολύ σοβαρές, αμετάκλητες διαταραχές.

Πόσο κρατάει η θεραπεία; 

Ο κοκκύτης διαρκεί συνολικά σχεδόν δυο μήνες και τα έντονα συμπτώματα ταλαιπωρούν το παιδί για 3 με 4 εβδομάδες.

5. Πνευμονία

H πνευμονία συχνά προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και θεραπεύεται με αντιβίωση, τις περισσότερες φορές, χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία. Μερικές φορές ξεκινάει σαν ένα κρυολόγημα που συνεχίζει να επιδεινώνεται, άλλες φορές θα φανεί ότι η κατάσταση του παιδιού βελτιώθηκε αλλά ξαφνικά θα επιδεινωθεί ξανά. 

Οι περισσότεροι τύποι πνευμονίας προκαλούν πυρετό, βήχα με φλέματα, δύσπνοια και κόπωση. Στην ιογενή πνευμονία, ένας ξηρός βήχας χωρίς φλέμμα είναι πιο συνηθισμένος. 

Πότε θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε τον γιατρό;

Ένα απλό κρυολόγημα ή μία βρογχίτιδα που προκαλείται από έναν ιό μπορεί να μοιράζεται πολλά κοινά συμπτώματα με την πνευμονία. Η πνευμονία είναι μία πολύ δυνατή υπόθεση όταν ο βήχας παράγει φλέματα με πράσινο ή καφέ χρώμα, το παιδί έχει ρίγη ή έχει δυσκολία στην αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας για επείγουσα αξιολόγηση.

Επίσης, αν το παιδί έχει διαγνωστεί με κρυολόγημα ή βρογχίτιδα και τα συμπτώματα χειροτερεύουν ή επιμένουν μετά από μια εβδομάδα, θα πρέπει επίσης να τηλεφωνήσετε στον παιδίατρό σας. 

Εάν το παιδί σας έχει κρυώσει για αρκετές ημέρες και ξαφνικά εμφανίζει υψηλό πυρετό και επιδείνωση του βήχα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι πνευμονίας και θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε τον παιδίατρό σας. 

6. Στρεπτόκοκκος 

Ο στρεπτόκοκκος δεν είναι η συχνότερη από τις ασθένειες που ταλαιπωρούν τα μεγαλύτερα παιδιά - καθώς τα εμβόλια που γίνονται αρκετά νωρίς, τα προστατεύουν – ωστόσο μπορεί να τα προσβάλλει. Πρόκειται για μία βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί έντονο πονόλαιμο, που εκδηλώνεται ξαφνικά και ιδιαίτερα κατά την κατάποση. Ανάμεσα στα υπόλοιπα συμπτώματα συγκαταλέγονται οι ερεθισμένες αμυγδαλές, ορισμένες φορές με πύον, το πρήξιμο των λεμφαδένων στον λαιμό, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ναυτία ή ο εμετός ειδικά στα μικρά παιδιά και οι πόνοι στο σώμα. Αν τα συμπτώματα συνοδεύονται από εξάνθημα στο δέρμα, τότε ίσως  το παιδί έχει οστρακιά, η οποία σχετίζεται με τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. 

Πως θα ξεχωρίσετε το στρεπτόκοκκο από το κρυολόγημα;

Τα παραπάνω συμπτώματα στο λαιμό και τους λεμφαδένες είναι χαρακτηριστικά της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο. Αν ωστόσο το παιδί έχει πόνο στο λαιμό, χωρίς καθόλου πυρετό – ούτε υψηλό αλλά ούτε και χαμηλό- δεν έχει στρεπτόκοκκο. Επίσης, ο στρεπτόκοκκος δεν εμφανίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως η ρινική καταρροή και συμφόρηση, η φαγούρα στον λαιμό με απώλεια της φωνής και βήχα. 

Γιατί ο στρεπτόκοκκος είναι επικίνδυνος για τα παιδιά;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως φλεγμονή των νεφρών ή ρευματικό πυρετό. Ο στρεπτόκοκκος συνήθως θεραπεύεται με την αντιβίωση, την οποία ο παιδίατρός σας θα αποφασίσει αν πρέπει να δώσει στο παιδί ή όχι.

Το να προστατεύσετε τα παιδιά από τις συχνότερες ασθένειες του χειμώνα είναι συχνά ακατόρθωτο. Όμως, με τη σωστή πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να αρρωστήσουν και να εξασφαλίσετε την καλή τους υγεία σε βάθος χρόνου και για την ενήλικη ζωή τους. Μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα υγείας  «bewell» της INTERAMERICAN που περιλαμβάνουν καλύψεις για επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις για παιδιά

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}