Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 11.10.2021

Για τα μάτια σας μόνο: ενημέρωση και προνομιακός προληπτικός έλεγχος

Όραση. Ίσως η πιο πολύτιμη από τις 5 αισθήσεις μας. Από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε ως και την προσχολική ηλικία, η όραση μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας.

Γράφει η Δρ Νεκταρία Τσιλιμπώκου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Συνεργάτης στο Πολυϊατρείο Medifirst Αλίμου της Interamerican

Όραση. Ίσως η πιο πολύτιμη από τις 5 αισθήσεις μας. Από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε ως και την προσχολική ηλικία, η όραση μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας. Σε όλη μας τη ζωή συνεχίζουμε, μέσω αυτής, να αντιλαμβανόμαστε το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και αναπτυσσόμαστε.

Κι όμως, στο μικρό μεγάλο μας πλανήτη, με τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης εκτιμάται ότι είναι 285 εκατομμύρια, ενώ είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι κάθε 5 λεπτά ένας συνάνθρωπός μας χάνει την όραση του παγκοσμίως. Για αυτό θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, μια μέρα συνειδητοποίησης που εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στα προβλήματα όρασης, στην τύφλωση και στην αποκατάσταση ατόμων με προβλήματα όρασης. Και βέβαια στην πράξη, για αυτό είναι αναγκαία η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε και σε ποια ηλικία;

 • ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κατά τη γέννηση, καθώς και στις ηλικίες 2-4,5 και 6 ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργικότητα του οπτικού συστήματος και να αντιμετωπισθούν πιθανές υπάρχουσες παθήσεις που εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης.
 • Από την ηλικία των 6 ετών μέχρι την ενηλικίωση συστήνεται η οφθαλμολογική εξέταση ανά διετία, με εξαίρεση τη διάγνωση παθήσεων που καθιστούν αναγκαίο τον οφθαλμολογικό έλεγχο σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του ατόμου.
 • Στην ενήλικη ζωή, ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και σε χρονικά διαστήματα που προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνυπάρχουσες παθήσεις και το οικογενειακό ιστορικό. Υπάρχουν διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις, αναστρέψιμες ή μη, υπεύθυνες για τη θόλωση της όρασης με σημαντικότερες τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και τον καταρράκτη, ενώ συχνά μέσα από την οφθαλμολογική εξέταση μπορούν να διαγνωστούν παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) που μπορεί να ήταν αδιάγνωστες!

Περισσότερα για τη φροντίδα των ματιών σας, τώρα!

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης πλησιάζει και αποτελεί μία καλή ευκαιρία να φροντίσετε περισσότερο για τα μάτια σας!

Η Αθηναϊκή Κλινική και τα πολυιατεία Medifirst Αμαρουσίου και Αλίμου σας προσφέρουν οφθαλμολογικό έλεγχο, στην προνομιακή τιμή των 30€. Ισχύει για κάθε ραντεβού που κλείνετε από τις 14/10 έως τις 12/11/ 2021 και ανεξάρτητα από το αν είστε πελάτης της Interamerican ή όχι.

 • Έλεγχο Οπτικής Οξύτητας
 • Έλεγχος Σχισμοειδής Λυχνίας
 • Έλεγχος Διάθλασης
 • Έλεγχος χρωματικής αντίληψης
 • Τονομέτρηση
 • Κλινική εξέταση από τον Οφθαλμίατρο
 • Συνταγογράφηση φαρμάκων ή γυαλιών μυωπίας

Μαθαίνοντας περισσότερα για τις σοβαρές ασθένειες

Δεν είναι απαραίτητο να νοσήσει κανείς για να ενημερωθεί και να γνωρίζει ποιες είναι ο σοβαρές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν την όραση. Εξάλλου, η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτές βοηθά την πρόληψη για εμάς, αλλά και τους ανθρώπους κοντά μας που με τη γνώμη και τις γνώσεις μας μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά στη ζωή τους. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα!

 • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες σε ασθενείς ηλικίας 20-65 ετών. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ετήσια οφθαλμολογική εξέταση των διαβητικών ασθενών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν έγκαιρα ενδεχόμενες υποτροπές της νόσου.
 • Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ατροφία του οπτικού νεύρου και μη αναστρέψιμη απώλεια της περιφερικής όρασης αν δε διαγνωστεί έγκαιρα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της πάθησης και του γεγονότος ότι στην έναρξή του δεν προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή θεωρείται απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος.
 • Ο καταρράκτης είναι η συχνότερη αιτία αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 60 ετών. Η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, στην παρακολούθησή του καθώς και στην ιδανική χρονικά παρέμβαση του οφθαλμιάτρου για τη χειρουργική αντιμετώπισή του.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν εμφανή την αναγκαιότητα του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου. Άλλωστε, τα μάτια μας είναι «καθρέφτης της ψυχής μας». Ας τα φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε!

👉Φροντίστε ακόμη περισσότερο για την υγεία σας!

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας, καλέστε από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στα τηλέφωνα:

Με ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας «bewell” από την INTERAMERICAN, απολαμβάνετε μοναδικά προνόμια στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της INTERAMERICAN. Ζητήστε σήμερα προτάσεις για ένα πρόγραμμα που ταιριάζει αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες.

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την υγεία των ματιών σας; Διαβάστε περισσότερα εδώ

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}