Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ασφάλεια Υγείας 19.11.2018

Για να κερδίζετε περισσότερο: 5 ασφαλιστικές έννοιες που πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε

Περίπου 1.000.000 Έλληνες σήμερα έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Όμως, όπως πολλά πράγματα στη ζωή, η ασφάλιση υγείας μπορεί να φανεί εξαιρετικά περίπλοκη είτε είστε για χρόνια ασφαλισμένος, είτε σκέφτεστε τώρα να ξεκινήσετε. 

Η καλή κατανόηση του συμβολαίου που θέλετε να αποκτήσετε ή ήδη έχετε, είναι σημαντική για την υγεία σας αλλά και για το πορτοφόλι σας. Γι’ αυτό γράφτηκε αυτό το άρθρο! Διαβάζοντάς το, θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη επιλογή ή και στην αξιοποίηση ενός συμβολαίου ασφάλειας υγείας. 

#1. Τι είναι το ασφάλιστρο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς αφού αγοράσει ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι… να παραμένει συνεπής στην πληρωμή του ασφαλίστρου του. Το ασφάλιστρο είναι το χρηματικό ποσό που πληρώνει ο ασφαλισμένος σε κάθε ασφαλιστική, για να έχει πρόσβαση στις καλύψεις που θέλει και να είναι ενεργό το συμβόλαιό του όταν το χρειαστεί.

Γιατί όμως να πληρώνετε ασφάλιστρο ενώ είστε υγιής; Σκεφτείτε το σαν έναν κοινό κουμπαρά για την υγεία. Ο ασφαλισμένος - όπως και όλοι οι ασφαλισμένοι σε ένα πρόγραμμα- βάζει κάτι στην άκρη, ώστε τα χρήματα να είναι εκεί για τη στιγμή που θα τα χρειαστεί οποιοσδήποτε από τους ασφαλισμένους του προγράμματος. Αν είστε ασφαλισμένος, με λίγα χρήματα, αποκτάτε δικαίωμα στα πολλά που μπορεί να χρειαστείτε. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε ασφαλισμένος στο πρώτο σας έτος, έχοντας πληρώσει συνολικά 700 ευρώ και να χρειαστείτε μία νοσηλεία κόστους 40.000 ευρώ. Τα χρήματα παρέχονται για εσάς από αυτόν τον κοινό «κουμπαρά» που διαχειρίζεται η ασφαλιστική σας. 

Αν ασφαλίζεστε εσείς ο ίδιος, η πληρωμή του ασφαλίστρου σας είναι δική σας αρμοδιότητα και μπαίνει στη δική σας οικονομική ρουτίνα. Αν είστε ασφαλισμένος από την δουλειά σας, μαζί με τους συναδέλφους σας, τότε ο εργοδότης σας πληρώνει το ασφάλιστρό σας.

Ασφάλιστρο, με μία φράση, σημαίνει τα χρήματα που πληρώνει ο ασφαλισμένος για να έχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας. 

#2. Τι είναι το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο;

Μόλις αποκτήσετε την ασφαλιστική σας κάρτα έχετε λόγους να την κρατάτε πάντα στο πορτοφόλι σας. Στη ζωή, μπορεί να συμβούν διάφορα απρόοπτα. Ένα απ’ αυτά είναι η ανάγκη για νοσηλεία και τότε το πρόγραμμά σας θα σας είναι πραγματικά ανεκτίμητο. 

Το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο είναι το ποσό για το οποίο καλύπτεσθε σε περίπτωση νοσηλείας. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα της INTERAMERICAN "bewell" «Νοσηλεία από Ασθένεια & Ατύχημα»  μπορείτε να διαλέξετε κάλυψη νοσηλείας με ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ανάμεσα στις εξής επιλογές:

  • ως 20.000 ευρώ ανά ασφαλιστικό έτος ή ανά περιστατικό
  • ως 50.000 ευρώ ανά ασφαλιστικό έτος ή ανά περιστατικό
  • ως 100.000 ευρώ ανά ασφαλιστικό έτος ή ανά περιστατικό
  • ως 1.000.000 ευρώ ανά ασφαλιστικό έτος ή ανά περιστατικό

Σας ωφελεί να θυμόσαστε, πως, όσο χαμηλότερο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο επιλέγετε, τόσο χαμηλότερο είναι το ασφάλιστρό σας. Όμως, επιλέγοντας χαμηλό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο δε σημαίνει πως μένετε εκτεθειμένος σε περίπτωση νοσηλείας, καθώς το 95% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Οι περισσότεροι άνθρωποι, λοιπόν, που επιλέγουν υψηλότερο όριο είναι επειδή θέλουν να είναι καλυμμένοι για μία έστω και σπάνια περίπτωση νοσηλείας, η οποία μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά, πχ 250.000, 500.000 ευρώ κ.λπ.

#3. Τι είναι η αποζημίωση;

Ανάλογα με τις επιλογές σας στο ασφαλιστικό σας πρόγραμμα, καθορίζεται και το ύψος των χρημάτων που πληρώνει για εσάς η ασφαλιστική σας για σας, όταν το χρειαστείτε. Αυτό το ποσό λέγεται αποζημίωση. Επί δεκαετίες, κάθε στιγμή που μία αποζημίωση αποδίδεται σε έναν από τους εκατομμύρια ασφαλισμένους στην Ελλάδα, είναι μία στιγμή πολύ μεγάλης ανακούφισης. 

Στα προγράμματα ασφάλισης υγείας, η αποζημίωση πληρώνεται κατευθείαν στο νοσοκομείο για εσάς ή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως νοσηλείας στο εξωτερικό, το ποσό καταβάλλεται σ’ εσάς, απολογιστικά.

#4. Τι είναι η συμμετοχή ή το λεγόμενο απαλλασσόμενο;

Αποφασίζοντας να αγοράσετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας, έχετε πάντα τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα πρόγραμμα χωρίς καθόλου δική σας συμμετοχή. Τότε, η ασφαλιστική σας πληρώνει αποκλειστικά όλα τα έξοδά σας από το πρώτο ευρώ, μέχρι το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που έχετε επιλέξει. Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα με δική σας συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας.

Η συμμετοχή είναι το ποσό ή το ποσοστό, με το οποίο ο ασφαλισμένος συμμετέχει στα έξοδα των επισκέψεων στον γιατρό, στις διαγνωστικές εξετάσεις, τις ιατρικές πράξεις ή τη νοσηλεία, ανάλογα με το τι περιλαμβάνει το κάθε πρόγραμμα.

Για κάποιον λόγο, στην ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει επικρατήσει αυτό το ποσό να λέγεται «συμμετοχή» για τον ασφαλισμένο και… «απαλλασσόμενο» για την ασφαλιστική εταιρία. Είναι γεγονός πως ορισμένες περίεργες συνήθειες αλλάζουν δύσκολα. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο έννοιες αναφέρονται στο τι συνεισφέρει από την τσέπη του ο ασφαλισμένος.

Σε κάθε περίπτωση όμως η συμμετοχή είναι μία πρακτική φιλική για τον ασφαλισμένο, γιατί του εξασφαλίζει χαμηλότερο ασφάλιστρο. Στα προγράμματα της INTERAMERICAN "bewell" έχετε τρόπους για να μειώνετε τη συμμετοχή σας, ενώ το ασφάλιστρό σας παραμένει το επιθυμητό. Δείτε εδώ περισσότερα. 

#5. Τι είναι το δίκτυο υγείας;

Μέχρι τώρα έχετε διαβάσει όσα αφορούν τις οικονομικές πτυχές ενός συμβολαίου ασφάλισης υγείας. Αλλά θυμηθείτε, αυτά τα ποσά επηρεάζονται από το δίκτυο των συνεργαζόμενων παρόχων υγείας που επιλέγετε στο ασφαλιστικό σας πρόγραμμα. Αυτοί απαρτίζουν το δίκτυο υγείας και είναι επιλεγμένα νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και γιατροί, που συνεργάζονται με την ασφαλιστική σας εταιρία. 

Για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υγείας, οι ασφαλιστικές εταιρίες διαπραγματεύονται τα κόστη με αυτούς τους παρόχους υγείας ώστε να μπορούν να σας προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα στο καλύτερο κόστος. Χρησιμοποιώντας αυτό το δίκτυο, είστε σίγουρος πως η ασφαλιστική σας καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας που χρειάζεστε. Τι συμβαίνει όμως αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε γιατρούς ή νοσοκομεία που δεν περιλαμβάνονται στο δίκτυο που εσείς έχετε επιλέξει; 

Στο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης “bewell” από την INTERAMERICAN, «Γιατροί & Διαγνωστικές Εξετάσεις», μπορείτε φτιάξετε το πρόγραμμά σας ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αν επιλέξετε να φτιάξετε το πρόγραμμά σας με ένα πιο περιορισμένο δίκτυο, στο οποίο δεν υπάρχει η ειδικότητα που χρειάζεστε σε ένα περιστατικό που ίσως αντιμετωπίζετε, τότε σας καλύπτουμε για να πάτε σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό της επιλογής σας.

Αν είστε ασφαλισμένος στο πρόγραμμα “bewell” «Νοσηλεία από Ασθένεια & Ατύχημα» και θελήσετε να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο που δεν είναι στο δίκτυο νοσοκομείων που εσείς επιλέξατε, πρώτα πληρώνετε εσείς και έπειτα η ασφαλιστική σας, σας επιστρέφει ένα μέρος αυτού του ποσού, ανάλογα με το συμβόλαιό σας.

Για να προτιμήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να έχετε υπολογίσει πως, σε περίπτωση ανάγκης, διαθέτετε αυτά τα χρήματα στο χέρι καθώς θα σας επιστραφούν απολογιστικά. Η INTERAMERICAN, θέλοντας να σας βοηθήσει να χρησιμοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμβόλαιό σας, έχει δημιουργήσει τη Γραμμή Υγείας 1010. Με ένα τηλεφώνημα αναλαμβάνουμε εμείς τον συντονισμό της νοσηλείας κάθε ασφαλισμένου, κατόπιν συνεννόησης μαζί.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά πράγματα για να υπολογίσετε όταν κάνετε τις επιλογές σας πάνω στο ασφαλιστικό σας πρόγραμμα. Η κατανόηση και η επιλογή του κατάλληλου για σας προγράμματος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αλλά έχει πολλά οφέλη. Αν λοιπόν έχετε απορίες, μιλήστε με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο και ρωτήστε τα πάντα. 

Το να έχετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας, σας κάνει καλό. Ειδικά αν ξέρετε πως λειτουργεί. Με περισσότερη γνώση, θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ζήσετε ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα!

Συνοψίζοντας τους παραπάνω ασφαλιστικούς όρους...

  • Ασφάλιστρο: Το ποσό που καταβάλει ο ασφαλισμένος προκειμένου να έχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας και πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
  • Ασφαλιζόμενο κεφάλαιο: Το ανώτατο χρηματικό ποσό που καταβάλει η ασφαλιστική σας κάθε ασφαλιστική περίοδο για τα έξοδα νοσηλείας.
  • Αποζημίωση: Το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλει για σας η ασφαλιστική σας στον πάροχο υγείας ή απολογιστικά σε εσάς.
  • Συμμετοχή ή απαλλασσόμενο: Το ποσό ή ποσοστό, με το οποίο συμμετέχει ο ασφαλισμένος στα έξοδα μίας νοσηλείας.
  • Δίκτυο υγείας: Το δίκτυο με τους παρόχους υγείας που έχει δημιουργήσει η κάθε ασφαλιστική για να παρέχει στους ασφαλισμένους της ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}