Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Παιδί 06.05.2021

Για κάθε μητέρα, στη νέα εποχή της τηλεργασίας

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι καριέρα και μητρότητα μπορούν άνετα να συμβαδίσουν. Στη νέα εποχή της τηλεργασίας αντιμετωπίσαμε ήδη μία νέα πρόκληση, καθώς οι δύο αυτές ιδιότητες βρέθηκαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Ζητούμενο τώρα είναι να τεθούν οι βάσεις για ισορροπία σε όλα τα επίπεδα.

Για κάθε μητέρα στην εποχή της τηλεργασίας
Γράφει η Μάρω Σενετάκη, Content Author για την INTERAMERICAN

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι καριέρα και μητρότητα μπορούν άνετα να συμβαδίσουν. Στη νέα εποχή της τηλεργασίας αντιμετωπίσαμε ήδη μία νέα πρόκληση, καθώς οι δύο αυτές ιδιότητες βρέθηκαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Ζητούμενο τώρα είναι να τεθούν οι βάσεις για ισορροπία σε όλα τα επίπεδα.

Η πανδημία, η τηλεργασία και οι γυναίκες

Η τηλεργασία μπορεί να άνθισε από την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, πηγές, αλλά και πρακτικές δεν θα σταματήσει σύντομα. Ακόμη και μετά τη λήξη των lockdowns, προβλέπεται ότι έστω και εν μέρει, σε συνδυασμό με παρουσία στον φυσικό εργασιακό χώρο, η τηλεργασία θα συνεχιστεί. Αυτό το νέο, υβριδικό μοντέλο εργασίας έχει αρκετές θετικές επιπτώσεις καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να επιλέξουν το χώρο από τον οποίο θα εργαστούν, απολαμβάνοντας περισσότερη ελευθερία και ευελιξία στη ζωή τους. Ωστόσο η νέα εργασιακή πραγματικότητα δεν θα πρέπει να τονίσει τις ανισότητες στο χώρο εργασίας, ειδικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Πριν το 2020, για παράδειγμα, από την έρευνα «Women in the Workplace» της McKinsey προέκυπτε ότι γυναίκες και άνδρες εγκαταλείπουν τις εταιρείες σε ίσα ποσοστά. Οι προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού όμως, οδηγεί περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες να σκέφτονται να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ. Συνεπώς, τα επόμενα χρόνια πολύ λιγότερες γυναίκες αναμένεται να κινούνται προς ή να καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις. Δίπλα σε αυτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στοιχεία της Eurostast, που δείχνουν ότι γυναίκες που κατέχουν ανώτερες διευθυντικές θέσεις αμείβονται λιγότερο, σε σύγκριση με τους άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις. Ανάμεσα στις αιτίες του μισθολογικού χάσματος, είναι και το γεγονός ότι οι γυναίκες απορροφούνται από τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας, ενώ οι επαγγελματικές τους επιλογές συχνά καθορίζονται από τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να συνεχίσουν να επιδιώκουν την καριέρα ενώ παράλληλα έχουν ως προτεραιότητα και την οικογένεια. Άλλωστε, όταν και τα δύο συνυπάρχουν, δύσκολα μπορείς να παρακάμψεις κάποιο. Η λύση, μάλλον, βρίσκεται κάπου στη μέση.

Μητρότητα και εργασία -δύο σε ένα (σπίτι)

Πόσες φορές από την αρχή της πανδημίας και της τηλεργασίας δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να προσπαθεί να συνδυάσει την εργαζόμενη με τη μητέρα; Από το να πρέπει να ετοιμάσετε φαγητό ενώ παράλληλα στέλνετε emails ή να ρυθμίζετε το διάλειμμα σας σύμφωνα με τις ώρες της τηλεκπαίδευσης, μέχρι να οργανώνετε το χρόνο και τη δουλειά σας έτσι ώστε και τα deadlines να εξυπηρετούνται και στα παιδιά να αφιερώνετε χρόνο. Για να μην πούμε για όλες εκείνες τις φορές που σε meetings μέσω zoom βλέπουμε χαριτωμένα μικρά κεφαλάκια να εμφανίζονται πίσω μας, ψάχνοντας το παιχνίδι τους ή θέλοντας απλά να δουν τι κάνει η μαμά μπροστά στον υπολογιστή.

Στην αρχή όλο αυτό μοιάζει κάπως χαώδες και δύσκολο να πετύχει, δεν είναι όμως και αδύνατο. Έχοντας προσωπική εμπειρία επί του θέματος, μπορούμε να πούμε ότι ναι, μητρότητα και τηλεργασία συνδυάζονται και μάλιστα, μπορούν να έχουν και θετική επίδραση στη σχέση μας με τα παιδιά. Ας δούμε λοιπόν, πώς θα εξισορροπήσουμε μητρότητα και εργασία στον ίδιο χώρο, χρήσιμες συμβουλές για εργαζόμενες μαμάδες στο σπίτι καθώς και συμβουλές για το πώς μπορούμε να δεθούμε και να επικοινωνούμε καλύτερα με τα παιδιά σε αυτή τη συγκυρία.

6 συμβουλές για τηλεργαζόμενες μητέρες

1. Να είστε σαφείς σχετικά με τις προσδοκίες εργοδοτών και οικογένειας. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο τηλεργασίας, ο εργοδότης σας γνωρίζει ότι μπορεί να υπάρχουν «περισπασμοί» την ώρα της δουλειάς. Αν μπαίνετε τώρα σε αυτή τη φάση, φροντίστε να το επικοινωνήσετε με σαφήνεια και παράλληλα, εξηγήστε στην οικογένειά σας ότι η παρουσία σας στο σπίτι δεν σημαίνει ότι είσαστε συνεχώς διαθέσιμη, σαν να είναι Σαββατοκύριακο.

2. Βρείτε δραστηριότητες για τα παιδιά που απαιτούν ελάχιστη επίβλεψη. Ανάλογα με το πρόγραμμα και την ηλικία των παιδιών, απασχολείστε τα με δραστηριότητες (π.χ. παιχνίδια, παζλ, εκπαιδευτικές εφαρμογές στο κινητό ή το tablet) που απαιτούν ελάχιστη επίβλεψη ενηλίκων. Προγραμματίστε τις πιο συναρπαστικές δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να κάνουν μόνα τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας που πρέπει να είστε πιο παραγωγικές.

3. Προγραμματίστε τα γεύματα από την προηγούμενη. Όταν έχετε όλη την οικογένεια στο σπίτι, είναι δελεαστικό να ετοιμάζετε ωραία γεύματα για όλους. Όταν εργάζεστε όμως, δεν γίνεται να περνάτε όλη την ημέρα στην κουζίνα, γι αυτό ξεκινήστε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.

4. Μοιραστείτε τις ευθύνες. Ο σύντροφος σας έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά και στο σπίτι με εσάς. Μοιραστείτε τις ευθύνες του σπιτιού και κάντε βάρδιες στην επίβλεψη των παιδιών. Αυτό εξασφαλίζει λίγες ώρες που μπορεί ο καθένας σας να αφιερώσει χρόνο αποκλειστικά στην εργασία του.

5. Δημιουργήστε ένα χώρο εργασίας. Προσπαθήστε να βρείτε ένα χώρο στο σπίτι με πόρτα που μπορεί να κλείσει, για να εργάζεστε. Η δημιουργία φυσικών ορίων είναι σημαντική όταν εργάζεστε στο σπίτι.

6. Κάντε μικρά διαλείμματα, από τη δουλειά για να αφιερώσετε χρόνο στα παιδιά. Αυτό βέβαια, μπορεί να σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να δουλέψετε και αφού έχουν κοιμηθεί ή πολύ νωρίς το πρωί, πριν ξυπνήσουν. Με άλλα λόγια, φροντίζετε να αξιοποιείτε στο έπακρο τις ώρες που τα παιδιά κοιμούνται.

Μην παραλείπετε να φροντίζετε τον εαυτό σας!

Η συνεχής παραμονή στο σπίτι, η αλλαγή στον τρόπο εργασίας και η ανάγκη να φροντίζετε την οικογένειά σας όσο καλύτερα γίνεται, δημιουργεί πίεση και άγχος. Για να είσαστε υγιείς και χαρούμενες, αλλά και τα παιδιά ευτυχισμένα στο σπίτι, είναι σημαντικό να μην παραλείπετε να φροντίζετε και τις δικές σας ανάγκες.

Για αρχή, είναι πολύ βασικό, κυρίως για την ψυχική σας υγεία, να συνειδητοποιήσετε πως όταν εργάζεστε από το σπίτι μαζί με τα παιδιά, δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύετε ότι μπορείτε να επιτύχετε τους ίδιους εργασιακούς στόχους καθημερινά και ότι τα παιδιά θα συμμορφώνονται απόλυτα με το δικό σας πρόγραμμα.

Παράλληλα, φροντίστε να γυμνάζεστε συχνά για να αποβάλλετε το άγχος, ακόμη και αν αυτό μεταφράζεται απλά σε περιπάτους στην γειτονιά ή βόλτες με το ποδήλατο – μάλιστα είναι ζητούμενο να βρίσκετε το χρόνο να βγαίνετε λίγο έξω μετά από μία μέρα τηλεργασίας, ακινησίας και … παιδικών απαιτήσεων.

Χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο, ζωγραφίζοντας ή κάνοντας διαλογισμό. «Κακομάθετε» και εσάς με μικρές απολαύσεις, όπως ζεστά αφρόλουτρα. Βρείτε χρόνο να βλέπετε τους φίλους σας, ακόμη και μέσω βιντεοκλήσεων – μην ξεχνάτε να μιλάτε περισσότερο με αισιόδοξους ανθρώπους, που καταλαβαίνουν τον σημερινό ρυθμό της ζωής σας και μπορούν να σας στηρίξουν ή ακόμα και να σας συμβουλεύσουν. Κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να ξεδώσετε -πότε χορέψατε για τελευταία φορά στο σαλόνι σας; Το καλύτερο; Σε πολλά από τα παραπάνω μπορεί να συμμετέχει και η οικογένειά σας.

Ευκαιρία να δεθείτε περισσότερο με τα παιδιά

Μιλήσαμε για τις προκλήσεις της τηλεργασίας για τις εργαζόμενες μητέρες και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε. Ας δούμε τώρα και μία από τις πλέον θετικές επιδράσεις που έχει στην καθημερινότητα και δεν είναι άλλη, από την ευκαιρία να δεθείτε περισσότερο με τα παιδιά. Δεν χρειάζεται κόπο ή μεγάλη προσπάθεια, απλά μικρά tips που κάνουν γονείς και παιδιά ευτυχισμένους:

  • Βρείτε χρόνο για οικογενειακές συζητήσεις. Μπορεί οι εξωτερικές δραστηριότητες να είναι περιορισμένες, αλλά σίγουρα υπάρχουν θέματα που απασχολούν τα παιδιά. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία τους δε, τόσο περισσότερα τα θέματα συζήτησης.
  • Κάνετε δραστηριότητες μέσα στο σπίτι. Από ομαδικά παιχνίδια μέχρι μαγείρεμα και καθάρισμα στο σπίτι, κάθε δραστηριότητα που τη μοιράζεστε με τα παιδιά είναι μια ευκαιρία για να περάσετε χρόνο μαζί.
  • Βρείτε ένα χόμπι για όλους. Αν στόχος σας είναι να μεγαλώσετε ισορροπημένα παιδιά, με μια ευρεία γκάμα γνώσεων, η εκπαίδευση του σχολείου δεν αρκεί. Ανακαλύψτε ένα χόμπι που τους αρέσει πολύ (π.χ. ζωγραφική ή κάποιο σπορ) και αναπτύξτε το, συμμετέχοντας ενεργά και εσείς σε αυτό.

Τέλος, εάν στο σπίτι έχετε βρέφος και πάλι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σας φέρουν κοντά. Δοκιμάστε να μετατρέψετε την ώρα του φαγητού σε ποιοτικό χρόνο, όπου θα μιλάτε στο παιδί ή θα του διηγήστε ιστορίες, δημιουργήστε μια όμορφη και χαλαρωτική ρουτίνα για την ώρα του καθημερινού μπάνιου, φροντίστε να βρείτε μία στιγμή μέσα στην ημέρα που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο παιχνίδι και μην παραλείπετε τις αγκαλιές, που κάνουν το μωρό σας να αισθάνεται ασφάλεια και αγάπη!

Στην INTERAMERICAN φροντίζουμε η ενσωμάτωση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε διάφορους τομείς του οργανισμού να διασφαλίζεται από ένα περιβάλλον εργασίας όπου υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα, με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Σύμφωνα με τη Δροσιά Καρδάση, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Interamerican, σε πρόσφατή συνέντευξή της στην έκδοση «Ηγέτιδες» της Καθημερινής, « Oι γυναίκες που βρισκόμαστε σήμερα σε θέσεις ευθύνης και κέντρα επιρροής μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα άλλες γυναίκες, στην επαγγελματική και τη δημόσια ζωή. Οι γυναίκες, λόγω των ρόλων που αναλαμβάνουν πέραν της εργασίας, όπως η φροντίδα των παιδιών ή άλλων ατόμων στην οικογένεια, αναπτύσσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική. Αυτό είναι ένα στοιχείο που επιζητούμε ιδιαίτερα στην Interamerican. Φροντίζουμε να έχουμε μεικτές ομάδες που εργάζονται στην ανάπτυξη προϊόντων για τους πελάτες μας, όπου η γυναικεία αντίληψη, κρίση και μεθοδικότητα προσθέτει διαφορετική αξία. Η γυναικεία αντίληψη, κρίση και μεθοδικότητα προσθέτει διαφορετική αξία»

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}