Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Αυτοκίνητο 26.07.2018

Ετοιμάστε το αυτοκίνητό σας πριν τις διακοπές

Ετοιμάστε το αυτοκίνητό σας πριν τις διακοπές

Ετοιμάστε το αυτοκίνητο σας πριν τις διακοπές
Οι διακοπές μας είναι προ των πυλών. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια σας, των αγαπημένων σας και άλλων οδηγών στο δρόμο;

Το καλοκαίρι έχει ήδη φτάσει και οι περισσότεροι έχετε ίσως ήδη σχεδιάσει τις διακοπές σας. Ωστόσο, υπάρχει ένα μέρος του ταξιδιού που υποτιμάται πολύ συχνά. Για να απολαύσετε το ταξίδι σας με ασφάλεια κι ευκολία, μην παραλείψετε πριν τις διακοπές σας να κάνετε ένα σέρβις στο αυτοκίνητο. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως τα φρένα, τα αμορτισέρ, η μπαταρία, οι ιμάντες, το σύστημα ψύξης και το σύστημα εξάτμισης, μεταξύ άλλων, είναι σε άψογη κατάσταση.

Ανεξάρτητα από το αν έχετε περάσει από σέρβις πρόσφατα, υπάρχουν 10 πράγματα που πρέπει να κοιτάξετε ξανά, προτού να ξεκινήσετε. Η ασφάλειά σας δεν είναι υπερβολή.

Θα σας διευκολύνει να ξεκινήσετε τους ελέγχους τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν τις διακοπές, ώστε να προλάβετε να αποκαταστήσετε πιθανά προβλήματα.

1. Προνοήστε για τη θερμοκρασία του κινητήρα

Το ψυκτικό ή το αντιψυκτικό προστατεύει τον κινητήρα από ακραίες θερμοκρασίες το χειμώνα και το καλοκαίρι. Ειδικά το καλοκαίρι ο υπερθερμασμένος κινητήρας μπορεί να επιφέρει βλάβες, ειδικά αν βρίσκεστε ακινητοποιημένοι με ενεργοποιημένο τον κλιματισμό. Για να ελέγξετε τη στάθμη του ψυκτικού μέσου, εντοπίστε τη δοχείο νερού κάτω από το καπό και βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο ψυκτικού είναι μεταξύ των γραμμών min και max. Αν δεν γνωρίζετε πως, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του οχήματός σας ή ζητήστε στο βενζινάδικο να το κάνουν για σας. Εάν χρειάζεται να συμπληρώσετε υγρό, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό για το αυτοκίνητό σας.

2. Σε περίπτωση που χρειαστεί ν’ αλλάξετε λάστιχο

Μην ξεκινήσετε για τις διακοπές σας χωρίς να έχετε στο πορτ μπαγκάζ γρύλο, μπουλονόκλειδο και ρεζέρβα. Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί ν’ αλλάξετε λάστιχο στο ταξίδι σας, ο μόνος τρόπος για να το κάνετε χωρίς βοήθεια είναι με τα κατάλληλα εργαλεία. Γρύλο, για να σηκώσετε τ’ αυτοκίνητο και το κλειδί των παξιμαδιών για να βγάλετε το προβληματικό λάστιχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η οδική βοήθεια θα χρειαστεί το κλειδί ασφαλείας ( αν υπάρχει), διαφορετικά θα μπορέσει απλά να σας ρυμουλκήσει σ’ ένα κοντινό γκαράζ. Αυτό θα σήμαινε περισσότερη καθυστέρηση στο ταξίδι σας.

3. Ελέγξτε τα λάδια

Τα λάδια είναι η ψυχή της μηχανής σας. Παρέχει λίπανση για τα κινούμενα μέρη στο εσωτερικό του κινητήρα ενώ παράλληλα ψύχει και καθαρίζει αυτά τα εξαρτήματα, έτσι ώστε το αυτοκίνητό σας να συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά. Χωρίς λάδια, ο κινητήρας σας θα σας φέρει αντιμέτωπους μ’ έναν βαρύ λογαριασμό επισκευής για ανταλλακτικά. Για να ελέγξετε το λάδι του κινητήρα, εντοπίστε τη ράβδο μέτρησης κάτω από το καπό και βεβαιωθείτε ότι η στάθμη του λαδιού βρίσκεται μεταξύ των δύο σημείων min και max στο άκρο του δείκτη στάθμης λαδιού. Το εγχειρίδιο του οχήματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το δείκτη στάθμης, αλλά είναι συνήθως αρκετά εύκολο να το εντοπίσετε και μόνοι σας από το κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα της λαβής. Αν χρειαστεί ν’ αλλάξετε ή να συμπληρώσετε λάδια είναι καλύτερα ν’ απευθυνθείτε σε κάποιο συνεργείο για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε το σωστό τύπο λαδιού.

4. Γεμίστε το δοχείο υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες

Παραβλέπεται εύκολα, ωστόσο πριν από μεγάλο ταξίδι, καλό είναι να γεμίζετε τη δεξαμενή για τους υαλοκαθαριστήρες. Είναι απαραίτητο, για την απομάκρυνση των ρύπων, του μούχλας και των σκασμένων εντόμων από το παρμπρίζ και σ ένα μακρινό ταξίδι μπορεί να εξαντληθεί. Μην τη γεμίσετε απλά με καθαρό νερό αλλά με το ειδικό καθαριστικό υγρό. Μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι μία δελεαστική και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργική λύση, αλλά δεν ενδείκνυται μακροπρόθεσμα. Ειδικό καθαριστικό θα βρείτε σε πολύ χαμηλή τιμή σε κάθε βενζινάδικο.

5. Ελέγξτε τα λάστιχά σας

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς ελέγχους που όχι μόνο παρατείνει τη ζωή των ελαστικών, αλλά σας βεβαιώνει ότι και εσείς και η οικογένειά σας είστε ασφαλείς στο δρόμο. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας κάθε μήνα ή ούτως ή άλλως, αλλά ειδικά πριν τις διακοπές δεν πρέπει να το παραλείψετε. Αν δεν έχουν αρκετό αέρα και ταξιδεύετε με μεγάλη ταχύτητα η πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος είναι μεγαλύτερη. Μπορείτε να κάνετε τον έλεγχο σε οποιοδήποτε βενζινάδικο ή συνεργείο. Αν τα ελαστικά σας είναι φθαρμένα, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα αλλάξετε σε οποιοδήποτε βουλκανιζατέρ της προτίμησής σας. Ίσως νομίζετε ότι τα φρένα σας βοηθούν να σταματήσετε όταν φρενάρετε, όμως τα λάστιχα είναι το μόνο μέρος του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με το δρόμο. Τα περισσότερα ελαστικά έχουν δείκτες φθοράς του πέλματος που έχουν διαμορφωθεί σαν αυλάκι στο πέλμα. Όταν το υπόλοιπο του πέλματος φτάσει στο ίδιο επίπεδο με το δείκτη, σημαίνει ότι έχετε φτάσει στο νόμιμο όριο πέλματος. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε και τα εφεδρικά. Όλα τα ελαστικά φθείρονται και χάνουν αέρα με την πάροδο του χρόνου ανεξάρτητα από το αν έχουν χρησιμοποιηθεί ή όχι.

6. Ρυθμίστε τα φώτα σας

Πριν τις διακοπές δοκιμάστε όλα τα φώτα του οχήματός σας για να βεβαιωθείτε πως λειτουργούν. Έτσι θα μπορείτε να δηλώσετε στους άλλους οδηγούς ξεκάθαρα τις προθέσεις σας. Μην παραλείψετε να βεβαιωθείτε πως η ένταση είναι τέτοια ώστε να μπορείτε να βλέπετε καθαρά κάθε ώρα από το σούρουπο και μετά. Επίσης σιγουρέψτε ότι οι προβολείς έχουν ρυθμιστεί σωστά ώστε να σας επιτρέπουν να βλέπετε καλά, χωρίς να τείνουν υπερβολικά προς τα πάνω, προκαλώντας προβλήματα ορατότητας στους άλλους οδηγούς.

7. Ελέγξτε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων

Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τον καιρό, ειδικά όταν ταξιδεύετε σε κάποια περιοχή που δεν γνωρίζετε. Οι υαλοκαθαριστήρες είναι πολύτιμοι, σε περίπτωση βροχής αλλά και αν οδηγήσετε σε χωματόδρομο. Καθώς είναι από τα λιγότερο ανθεκτικά μέρη του αυτοκινήτου είναι αναπόφευκτο να καταστραφούν με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να τους αντικαταστήσετε σε οποιοδήποτε βενζινάδικο.

8. Σχάρες οροφής, βάσεις και αξεσουάρ: είναι σωστά ασφαλισμένα;

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα πλαίσια, τα στηρίγματα και τα εξαρτήματα του αμαξώματος - συμπεριλαμβανομένων των ράβδων ρυμούλκησης, των ρυμουλκούμενων και της θέσης για τα ποδήλατα κλπ. που είναι προσαρτημένα σε αυτά, είναι καλά στερεωμένα και ασφαλισμένα. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε φορτίο μπορεί να μεταφέρει το όχημά σας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μην υπερφορτώσετε το όχημά σας.

9. Προμηθευτείτε προειδοποιητικό εξοπλισμό ασφαλείας

Φορτώστε στο πορτ μπαγκάζ σας τουλάχιστον ένα ανακλαστικό τρίγωνο ή φακό για να προειδοποιήσετε τους οδηγούς σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας υποστεί βλάβη καθ’ οδόν. Από το ταξίδι σας δεν πρέπει να λείπει ένα ανανεωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο.

10. Συγκεντρώστε οργανωμένα στο ντουλάπι σας τα απαραίτητα έγγραφα

Φροντίστε να έχετε πρόχειρα κοντά σας την άδεια οδήγησης, το δίπλωμά σας, τα χαρτιά του ΚΤΕΟ και φυσικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.

Οποιαδήποτε στιγμή παρουσιαστεί πρόβλημα στο αυτοκίνητό σας, είτε από βλάβη είτε από ατύχημα ή ακόμα και αν χάσετε τα κλειδιά σας ή πάθετε λάστιχο, καλέστε στο 1158 και η Οδική Βοήθεια της INTERAMERICAN βρίσκεται άμεσα κοντά σας.

Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, η INTERAMERICAN σας έχει ήδη προμηθεύσει τη λεγόμενη πράσινη κάρτα, δηλαδή την ασφάλισή σας για οποιαδήποτε ξένη χώρα, με την παραλαβή του συμβολαίου σας.

Καλό σας ταξίδι!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}