Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Καινοτομία 24.10.2022

Ένα καλό μέλλον ανήκει στους πολίτες silver age

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός όσων ανήκουν στην τρίτη ηλικία (μία περίοδος της ζωής που από κάποιους αποκαλείται silver age) αυξάνεται σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντάδα των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός όσων ανήκουν στην τρίτη ηλικία (μία περίοδος της ζωής που από κάποιους αποκαλείται silver age) αυξάνεται σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντάδα των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, έχει η Ιαπωνία (28,2%), ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 22,8%, η Φινλανδία με 21,9% και η Πορτογαλία με 21,8% - όσο έχει και η χώρα μας. Επιπρόσθετα, σε αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαβάζουμε ότι ο πληθυσμός ηλικίας 60 ετών και άνω θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια κατά τουλάχιστον 3% ετησίως. Καθώς εκτιμάται ότι, το 2050, το 80% των ηλικιωμένων θα ζει σε περιοχές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις ώστε να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγείας αλλά και αυτά των κοινωνικών παροχών είναι έτοιμα γι’ αυτή τη δημογραφική μεταβολή.

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον μιας και καθένας από εμάς ελπίζει πως θα απολαύσει ήρεμα και ευχάριστα αυτόν τον κύκλο ζωής.

Μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε πρόγραμμα από τώρα;

Η τρίτη ηλικία είναι μία περίοδος που για ορισμένους ανθρώπους παρουσιάζει περισσότερες απολαύσεις απ’ ότι δυσκολίες. Οι δυσκολίες συνίστανται κυρίως σε έναν συνδυασμό προβλημάτων υγείας ή περιορισμού της αίσθησης ευεξίας, με την αλλαγή της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας με αφορμή τη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, από τα 60 και μετά ξεκινά μία περίοδος ξεκούρασης. Εφόσον υπάρχει η υγεία και η πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες αλλά και μία οικονομική ευημερία, μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει όλα όσα ευχόταν στο παρελθόν, αλλά δεν είχε χρόνο.

Φτάνοντας στην ηλικία της ωριμότητας μπορούμε να ζήσουμε όσο πιο όμορφα γίνεται. Είτε με αξιοπρέπεια και διευκολύνσεις σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποια ασθένεια, είτε με απόλυτη ελευθερία, απαλλαγμένοι από τη ρουτίνα της δουλειάς και κάποιων καθημερινών υποχρεώσεων.

  • Τα προγράμματα υγείας παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων, που τυχόν θα προκύψουν και στην τρίτη ηλικία, ενώ εστιάζουν και στην πρόληψη δεκαετίες πριν από αυτή. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει κάποιος στις ηλικίες μετά τα 60. Στην Interamerican φροντίζουμε ώστε να διατηρείται η ισορροπία μεταξύ της πρόσβασης, της ποιότητας και του κόστους, επενδύοντας σε ιδιόκτητες υποδομές υγείας και δίνοντας μεγαλύτερη αξία και ανταποδοτικότητα. Όλα τα προγράμματα ασφάλισης υγείας στην αγορά καθίστανται ακριβότερα για τις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, τα προγράμματα bewell είναι τα μοναδικά στην αγορά που παρέχουν τη δυνατότητα προσαρμογής καλύψεων καθώς κάποιος μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει το πρόγραμμά του, προσαρμόζοντας το ασφάλιστρο στις οικονομικές του δυνατότητες.
  • Επιπλέον, με τα αποταμιευτικά προγράμματα, μπορεί κάποιος ξεκινώντας ακόμα και από μικρή ηλικία, να συσσωρεύσει ένα κεφάλαιο για αυτή την ηλικία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους στόχους του ή ένα όνειρο, όπως μια σειρά ταξιδιών ή τις ανάγκες του, όπως το τυχόν χρηματικό κενό που προκύπτει κατά τη φάση της συνταξιοδότησης.

Ο καλός προγραμματισμός από μικρότερη ηλικία μπορεί να βοηθήσει για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να παραλείπουμε σε βάθος χρόνου:
  • το σχεδιασμό της πρόσβασής μας σε υπηρεσίες υγείας
  • την οικονομική μας εξασφάλιση
  • την προσπάθεια για καθημερινή ευεξία
  • την παροχή φροντίδας και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς κατοικίας, αλλά και των συνθηκών μετακίνησης και προσβασιμότητας
  • την κοινωνικοποίηση

Αναζητώντας λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία

Το υψηλό κόστος των ιδρυμάτων που προσφέρουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο φροντίδας, των υπηρεσιών παροχής πιστοποιημένης και νόμιμης βοήθειας στο σπίτι, αλλά και της άμεσης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, θέτουν εμπόδια στην εξασφάλιση ποιότητας ζωής στη τρίτη ηλικία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο το 12,3% των ατόμων με ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες δεν προχώρησε σε αυτές για διάφορους λόγους (π.χ. οικονομική δυνατότητα, λίστες αναμονής, μεγάλη απόσταση από δομές υγείας κ.ά.), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2021. Έχουμε ανάγκη για πρόσβαση στην υγεία. Πέρα όμως από αυτά, οι άνθρωποι επιθυμούμε γενικότερα μια ομαλή συνέχεια στη ζωή μας - χωρίς αναγκαστικά να αφήσουμε το σπίτι μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τα παιδιά μας, χωρίς να νιώθουμε μοναξιά και φόβο, και χωρίς να παραιτηθούμε οριστικά από τα όνειρά μας. Ήδη γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με ορισμένες ιδέες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, για εμάς στην Interamerican.

Υπάρχουν πλέον εφαρμογές και συσκευές που παρακολουθούν ασθενείς στο σπίτι, αξιολογώντας την κατάστασή τους και παρέχοντας δεδομένα, ώστε σε περίπτωση που χρειάζεται να δεχθούν ιατρική βοήθεια. Πρόσφατα, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ μία πρωτοποριακή, ασύρματη συσκευή που μπορεί να καταγράψει την πορεία ασθενών με Πάρκινσον στο σπίτι, αξιολογώντας τις κινήσεις τους, ώστε να ενημερώσει σε περίπτωση επιδείνωσης για την ανάγκη ιατρικής επίσκεψης. Ακόμη, τα τελευταία χρόνια, έξυπνα ρολόγια ή άλλες φορετές συσκευές μπορούν να ειδοποιήσουν τον κάτοχό τους για μία ασυνήθιστη καρδιακή μεταβολή, ώστε να επισκεφθεί έναν γιατρό ή μπορούν να καλέσουν αυτόματα έναν αριθμό.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σε αυτό το κομμάτι είναι άπειρες και συνεχώς διαβάζουμε για λύσεις που μπορούν να καλύψουν πολλές ιατρικές ανάγκες, ειδικότερα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Το μέλλον θα μπορούσε να φέρει ακόμα περισσότερα καλά νέα και εξελίξεις, όπως παραδόσεις στην πόρτα μέσα σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, και τηλεδιασκέψεις με θεράποντες ιατρούς - και το σημαντικό είναι πως θα είμαστε έτοιμοι να τα υποδεχτούμε και ικανοί να τα αξιοποιήσουμε, όταν χρειαστεί.

Είστε μια νεοσύστατη εταιρεία, ένα πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην καινοτομία ή μια μεγάλη επιχείρηση. Αν έχετε ένα ψηφιακό working solution, που σχετίζεται με τo silver age θα χαρούμε να μας το παρουσιάσετε!

Μάθετε περισσότερα για το Interamerican Innovation Hub και το πώς μπορεί να ενισχύσει συνέργειες και ιδέες.


Καθώς αυξάνεται η εξοικείωση μας με τα ψηφιακά εργαλεία και τη χρήση τους βαδίζουμε προς την ωριμότητα με αυξημένες δυνατότητες χρήσης και αξιοποίησης των τεχνολογιών. Στην Ελλάδα ήδη το 32% πραγματοποιεί αγορές online, στην ηλικιακή κατηγορία 65-74! Ας δημιουργήσουμε ένα μέλλον, συμπεριληπτικό και αισιόδοξο για όλους, με ανεξαρτησία και τους ελάχιστους συμβιβασμούς.

Οι συνταξιούχοι ως «νέοι» πολίτες τρίτων χωρών

Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους να φτάσουν στα ώριμα χρόνια τους με υγεία, αλλά και όσο το δυνατόν καλύτερες παροχές. Ποιος είναι, ο ιδανικός τρόπος για να περάσει κάποιος τη ζωή του μετά τη συνταξιοδότηση; Ένα σχετικό στατιστικό αναδεικνύεται από έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ως πιο δημοφιλείς προορισμοί συνταξιοδότησης αποδεικνύονται μέρη που διαθέτουν καλό καιρό, επαγγελματικές παροχές υγειονομικής περίθαλψης, απλή πρόσβαση, αλλά και προσιτές τιμές. (έρευνα International Living). Υπάρχουν ακόμη νέες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία κοινοτήτων με κατοικίες και χώρους μεικτών χρήσεων στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Αυτές οι κοινότητες παρέχουν κατοικία και δραστηριότητες σε ηλικιωμένους, αλλά και νεότερους ανθρώπους με οικονομικά κίνητρα, όπως επίσης και σε φροντιστές νοσοκόμους και εξειδικευμένο προσωπικό υγείας. Είναι μία νέα φιλοσοφία συμπεριληπτικής διαβίωσης.



Στην Interamerican η Άμεση Ιατρική Βοήθεια αγκαλιάζει αυτούς τους νέους κοσμοπολίτες, αλλά και τους ταξιδιώτες, παρέχοντας, μεταξύ άλλων ιατρικές συμβουλές και υγειονομική μεταφορά με ασθενοφόρα ή και εναέρια μέσα, έχοντας συνάψει συμφωνίες με 19 διεθνείς εταιρείες Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας.

Ο σίγουρο είναι ότι μία ασφαλιστική εταιρεία με τις παροχές της μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε μία ώριμη ζωή με περισσότερη αισιόδοξη και ευκολίες.

Ας δημιουργήσουμε μαζί την επόμενη καινοτομία για τη silver age: μάθετε περισσότερα για το Interamerican Innovation Hub και το πώς μπορεί να ενισχύσει συνέργειες και ιδέες.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}