Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ευεξία 26.07.2018

Γυμναστική για το μυαλό: 10 ιδέες

Γυμναστική για το μυαλό: 10 ιδέες

Τις περισσότερες φορές την εκγύμναση του εαυτού μας την ταυτίζουμε με συγκεκριμένα μέρη και όργανα του σώματός μας, ξεχνώντας ίσως ένα από τα σημαντικότερα. Τον εγκέφαλό μας! 
  • Ποιοι είναι οι τρόποι για να τον κρατήσουμε σε φόρμα.
  • Τι κάνουμε για να βελτιώσουμε τις γνωστικές μας δεξιότητες σε βάθος χρόνου; 
Κι όμως! Όσο μεγαλώνουμε, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα χάρη στη διαδικασία που ονομάζεται πλαστικότητα του εγκεφάλου. Για να το πετύχουμε, πρέπει απλώς να τον εκπαιδεύουμε σε τακτική βάση.

"Με το πέρασμα του χρόνου, οι γνωστικές δεξιότητες εξασθενούν, ενώ η σκέψη και η μνήμη δυσκολεύεται.", λέει ο Δρ John N. Morris, διευθυντής έρευνας για την κοινωνική πολιτική και την πολιτική υγείας στο Ινστιτούτο Γήρανσης του Harvard. "Μία νέα δραστηριότητα που σας αναγκάζει να σκέφτεστε και να μαθαίνετε, ενώ παράλληλα απαιτεί από σας συνεχόμενη πρακτική εξάσκηση, μπορεί να αποδειχθεί ένας καλός τρόπος τρόπους για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή".

Μια μελέτη του 2014 στο επιστημονικό περιοδικό «Gerontologist» εξέτασε συνολικά 31 μελέτες που επικεντρώθηκαν στο πώς αυτές οι προσπάθειες επηρεάζουν τις ψυχικές ικανότητες των ηλικιωμένων. Όλοι διαπίστωσαν ότι βελτίωσαν πολλές πτυχές της μνήμης τους, όπως την ανάκληση οδηγιών και την ταχύτητα επεξεργασίας.

ΠΩΣ;

#1. Αφιερώστε τον χρόνο και την προσοχή σας σε μία μόνο επιπλέον δραστηριότητα. Έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να αποσπαστείτε από άλλα ενδιαφέροντα. Η συγκέντρωση πάντα μετράει και φέρνει αποτελέσματα!

#2. Όταν ξεκινάτε μία νέα δραστηριότητα, μην εστιάζετε στον χρόνο που θα χρειαστεί η κάθε εξάσκηση. Αντίθετα, φροντίστε να τηρείτε με συνέπεια το πρόγραμμα. Αφιερώστε μεν όσο χρόνο μπορείτε, μείνετε δε σταθεροί στη δέσμευσή σας. 

#3. Ανεξάρτητα από το ποια νέα δραστηριότητα επιλέγετε, βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί τρεις οδηγίες για να μεγιστοποιήσετε την εκπαίδευση του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Δρ John N. Morris, διευθυντή έρευνας για την κοινωνική πολιτική και την πολιτική υγείας στο Ινστιτούτο για τη Γήρανση που συνεργάζεται με το Harvard: « Ν’ αποτελεί πρόκληση, να έχει πολυπλοκότητα και να απαιτεί εξάσκηση».  

  • Πρόκληση: Είναι σημαντικό να προκαλείτε πάντα τον εγκέφαλό σας για να αναπτυχθεί. Διαλέξτε κάτι νέο, που «δεσμεύει» τον εγκέφαλό σας για να μάθει και μπορεί να βελτιωθεί. Ή ανεβάστε τον πήχη σε κάτι που ήδη εξασκείτε.
  • Πολυπλοκότητα: Ενήλικες από 60 ως 90 ετών που δοκίμασαν νέες και πολύπλοκες δραστηριότητες, όπως η ψηφιακή φωτογραφία ή το πλέξιμο, κατά μέσο όρο 16 ώρες την εβδομάδα για τρεις μήνες βαθμολογήθηκαν καλύτερα στα τεστ μακροχρόνιας μνήμης από εκείνους που έκαναν πιο οικείες δραστηριότητες.
  • Πρακτική: "Δεν μπορείτε να βελτιώσετε τη μνήμη σας εάν δεν εργάζεστε σταθερά σ’ αυτό", λέει ο Δρ Morris. " Η συνεχής επανάληψη της δουλειάς για βελτίωση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την πρωτιά στις επιδόσεις ", λέει ο Δρ Morris.
ΤΙ;

1. Δοκιμάστε την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών που έχετε
Φτιάξτε μία λίστα, πχ για το σούπερ μάρκετ, για πράγματα που έχετε να κάνετε στη δουλειά, το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας κλπ και απομνημονεύστε την. Μία ώρα μετά, δείτε πόσα κομμάτια της λίστας θυμάστε. Όσο πιο δύσκολη και ασυνήθιστη για σας είναι η λίστα, τόσο περισσότερη η εγκεφαλική διέγερση.

2. Ξεκινήστε μαθήματα μουσικής
H έρευνα βεβαιώνει ότι η εκμάθηση μίας νέας και σύνθετης δραστηριότητας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ιδανική για το νου που γερνάει.

3. Κάντε πράξεις στο μυαλό σας
Λύστε μαθηματικά προβλήματα χωρίς μολύβι και χαρτί ή κομπιουτεράκι. Next level challenge: Μπορείτε να το κάνετε ταυτόχρονα με τη γυμναστική σας.

4. Πιάστε τα μαθήματα μαγειρικής
Μάθετε πώς να μαγειρεύετε μια νέα κουζίνα. Το μαγείρεμα χρησιμοποιεί μια σειρά αισθήσεων: μυρωδιά, αφή, όραση και γεύση, που όλα αφορούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.

5. Επιστροφή στα θρανία για ξένη γλώσσα
Η ακρόαση και η ακοή που εμπλέκει τονώνει τον εγκέφαλο. Επιπλέον, ένα πλούσιο λεξιλόγιο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για γνωστική παρακμή. (πηγή Anales de psicología, Οκτώβριος 2014)

6. «Ζωγραφίστε» ένα παιχνίδι με τις λέξεις
Οπτικοποιήστε στο μυαλό σας την ορθογραφία μιας λέξης και στη συνέχεια προσπαθήστε να σκεφτείτε άλλες λέξεις που αρχίζουν (ή τελειώνουν) με τα ίδια δύο γράμματα.

7. Σχεδιάστε έναν χάρτη από μνήμης
Εκμεταλλευτείτε κάθε επίσκεψη σε κάποια περιοχή που δεν έχετε ξαναπάει. Μετά την επιστροφή στο σπίτι προσπαθήστε να σχεδιάσετε ένα χάρτη της περιοχής. 

8. Βάλτε μία πρόκληση για τους αισθητήρες της γεύση
Όταν τρώτε, προσπαθήστε να εντοπίσετε μεμονωμένα συστατικά στο γεύμα σας, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών βοτάνων και των μπαχαρικών.

9. Συνδυάστε δράση ματιών και χεριών
Πάρτε ένα νέο χόμπι που περιλαμβάνει λεπτές κινητικές δεξιότητες, όπως το πλέξιμο, το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη συναρμολόγηση ενός παζλ κ.λπ.

10. Διαλέξτε τη σωστή άσκηση
Ξεκινήστε να κάνετε μια αθλητική άσκηση που χρησιμοποιεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, όπως η γιόγκα, το γκολφ, το τένις, ο χορός.

Ξεκινάμε; Η ενδυνάμωση του μυαλού μας είναι στο χέρι μας! 

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}