Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ευεξία 22.07.2021

COVID-19 και καλοκαιρινές διακοπές

Κατά την περίοδο που διανύουμε, παρότι η πανδημία συνεχίζεται, με άλλες χώρες να μαστίζονται περισσότερο και άλλες λιγότερο, οι περιορισμοί μετακίνησης στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αρθεί, δίνοντας χώρο στις μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τουριστικής περιόδου.

covid 19 και καλοκαιρινές διακοπές
Την ανάπτυξη του κειμένου ανέλαβε η ομάδα Ιατρών του Ινστιτούτου Prolepsis, Ελένη Παπαδημητρίου, Αναστασία Πανταζοπούλου, και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Ινστιτούτου, Χρυσούλα Γρηγοροπούλου, Ψυχολόγος, Λίλα Ζιώγα, Βιοχημικός-Διατροφολόγος, Ντίνα Ζώτα, Ψυχολόγος-Ειδικός Προαγωγής Υγείας και Αφροδίτη Βελουδάκη, Ειδικός σε θέματα Επικοινωνίας της Υγείας, υπό την εποπτεία της Δρ. Αθηνάς Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Για τη δημιουργία του παρόντος αξιοποιήθηκαν 14 επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύσεις από επιστημονικούς φορείς.

Από την εμφάνιση της COVID-19 και την εφαρμογή των απαγορεύσεων μετακίνησης (lockdown) που ακολούθησαν για την προστασία των πολιτών, σημαντική ήταν η αρνητική επίδραση στον τουρισμό τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, οι διεθνείς αφίξεις παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 83% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Το ποσοστό αυτό μαρτυρά το σημαντικό πλήγμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ επιβεβαιώνει το μέγεθος του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών.

Κατά την περίοδο που διανύουμε, παρότι η πανδημία συνεχίζεται, με άλλες χώρες να μαστίζονται περισσότερο και άλλες λιγότερο, οι περιορισμοί μετακίνησης στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αρθεί, δίνοντας χώρο στις μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τουριστικής περιόδου. Σημαντική εξέλιξη ως προς την αντιμετώπισή της πανδημίας άλλωστε αποτελούν τα εμβόλια που βρίσκονται πλέον στη διάθεσή μας. Με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2020, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι ελπίδες για την αλλαγή της κατάστασης και επιστροφή στην κανονικότητα, γεγονός που περιλαμβάνει και τις διακοπές.

Η ψυχολογία της «απόδρασης» και η σημασία του ταξιδιού στη μετά – lockdown περίοδο

Η ανάγκη για κάποιο ταξίδι ή διακοπές είναι έντονη, ειδικά μετά από τα συνεχή και παρατεταμένα lockdowns και οι καλοκαιρινές διακοπές έρχονται να προσφέρουν ιδιαίτερη ανακούφιση στους φετινούς ταξιδιώτες, αφού η χρονιά που πέρασε δημιούργησε έντονα συναισθήματα άγχους, περιόρισε τις κοινωνικές επαφές και άλλαξε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας ριζικά. Άλλωστε, η «απόδραση» κατά τις διακοπές φαίνεται πως ενισχύει το αίσθημα της ποιότητας ζωής και της ευτυχίας, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ παράλληλα περιορίζει το στρες και την επαγγελματική εξουθένωση.

Ας δούμε λοιπόν πως μας βοηθούν οι «καλοκαιρινές αποδράσεις», χωρίς όμως να ξεχνάμε, ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε και να συνεχίσουμε και στις διακοπές μας να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Παιδιά και Έφηβοι

Η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Οι επιδράσεις αυτές είναι εμφανείς στην αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, στη μείωση της σωματικής άσκησης και των ευκαιριών για κίνηση και παιχνίδι, στην αύξηση του αισθήματος ανησυχίας και φόβου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και στην ακαδημαϊκή πίεση και στις αλλαγές του τρόπου εκπαίδευσης. Κατά την περίοδο του lockdown, τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες, αισθάνονταν έντονα πλήξη, ενώ παράλληλα είχαν λιγότερες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και εξάσκηση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας τους. Οι καλοκαιρινές διακοπές θα αποτελέσουν το «κουμπί επανεκκίνησης» που είναι πολύ πιο απαραίτητο για τα παιδιά και τους εφήβους τη χρονιά αυτή, σε σχέση με προηγούμενες. Μέσα από ενεργητικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βελτίωση της διατροφής και του ύπνου, αλλά και περιορισμό του χρόνου που καταναλώνουν μπροστά από την τηλεόραση, το κινητό ή τον υπολογιστή, τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπληρώσουν σε έναν βαθμό τις αρνητικές επιδράσεις που είχε το lockdown, αλλά και να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά.

Ενήλικες

Οι αλλαγές που επέβαλε το lockdown στη χώρα μας ήταν μεγάλες και πολλοί ήταν αυτοί που ήρθαν αντιμέτωποι με πολλαπλές και άμεσες ανακατατάξεις στη ζωής τους. Ο περιορισμός μετακίνησης, το κλείσιμο της εστίασης, αλλά και ο φόβος της ασθένειας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μοναξιά και την απομόνωση των ανθρώπων. Οι οικονομικές δυσκολίες και η επαγγελματική ανασφάλεια, συνέβαλαν αρνητικά στην ψυχική κατάσταση πολλών συνανθρώπων μας. Την ίδια στιγμή, η γρήγορη εναλλαγή σε καθεστώς τηλεργασίας δημιούργησε αναταραχή, αισθήματα άγχους και σε αρκετές περιπτώσεις επαγγελματική εξουθένωση. Η άρση του lockdown, ο καλύτερος καιρός και οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια καλή ευκαιρία οι άνθρωποι να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς, να περάσουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να χαρούν δραστηριότητες, όπως το κολύμπι στη θάλασσα. Ακόμη και μικρές αποδράσεις μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ωφέλιμες για το αίσθημα της εργασιακής «αποσύνδεσης», αλλά και να προσφέρουν την ευκαιρία να αισθανθούμε την ανανέωση, τη χαλάρωση, και τη χαρά των καλοκαιρινών διακοπών.

Οικογένειες

Η προσαρμογή στις αλλαγές που προκλήθηκαν, το κλείσιμο των σχολείων και η εισαγωγή της τηλεργασίας στην καθημερινότητα των ενήλικων μελών μιας οικογένειας, δημιούργησε για τους γονείς μεγαλύτερη επιβάρυνση στη φροντίδα των παιδιών, αύξησε τις οικογενειακές συγκρούσεις και μείωσε την αίσθηση εγγύτητας με τα παιδιά. Επιπλέον, η τηλεκπαίδευση και η δυσκολία που επέφερε η χρήση των τεχνολογικών μέσων, ενίσχυσε τις υποχρεώσεις των γονέων ως προς την τυπική εκπαίδευση των παιδιών τους και συχνά πυροδότησε αισθήματα ανησυχίας, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης. Καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται ήδη στο μέσον του, οι οικογενειακές διακοπές μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία, να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες των παιδιών, καθώς και να φέρουν πιο κοντά τους γονείς με τα παιδιά τους και να προσφέρουν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης. Μετά από τη δύσκολη αυτή σχολική χρονιά, οι διακοπές δίνουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν όλοι από τη καθημερινή ρουτίνα και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που δοκιμάζουν για πρώτη φορά ή σπάνια, ανανεώνοντας, έτσι, τη διάθεση μικρών και μεγάλων.

Τρίτη Ηλικία

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την κατεξοχήν ευάλωτη ομάδα για την COVID-19, γεγονός που τους έχει προκαλέσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μοναξιά, έντονο άγχος και φόβο θανάτου. Επιπλέον, οι δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε αρκετές περιπτώσεις εμπόδισαν την παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους. Οι συνέπειες επεκτάθηκαν και στις κοινωνικές επαφές, οι οποίες μειώθηκαν δραματικά, μιας και τόσο τα ηλικιωμένα άτομα όσο και οι συγγενείς ή φίλοι τους κλήθηκαν να αποφεύγουν συστηματικά τις δια ζώσης συναντήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Βγαίνοντας από τα lockdown του χρόνου αυτού, και με τη βοήθεια των εμβολιασμών, τα άτομα τρίτης ηλικίας έχουν και πάλι την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές για να συναντήσουν αγαπημένους ανθρώπους, και κυρίως να αυξήσουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές, καθιστώντας το συγκεκριμένο καλοκαίρι ιδιαίτερα σημαντικό για την αναπλήρωση των κοινωνικών τους αναγκών. Ωστόσο παραμένει απολύτως απαραίτητη η ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας για να μπορεί να συνεχιστεί η κοινωνικοποίηση ως μέρος της καθημερινότητας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν ταξιδέψουμε;

Οι διακοπές αποτελούν λοιπόν μια «ανάσα» για όλους μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, είναι απαραίτητο να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για τους ισχύοντες περιορισμούς που αφορούν στο ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού μας. Θα πρέπει δηλαδή να φροντίσουμε να ενημερωθούμε για τις συνθήκες που επικρατούν στον προορισμό μας, αν τυχόν η περιοχή βρίσκεται σε καραντίνα και πόσα είναι τα κρούσματα, ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόζουμε, κλπ. Επίσης, σε περίπτωση που έχουμε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αναβάλουμε το ταξίδι μας.

Ταξιδεύοντας με πλοίο, αεροπλάνο ή οδικώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Αναλόγως με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να ταξιδέψουμε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε και τις αντίστοιχες οδηγίες και συστάσεις. Παρακάτω παρατίθενται πληροφορίες για το τι ισχύει τώρα, αλλά είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για πιθανές αλλαγές πριν το ταξίδι μας. Μην ξεχνάμε πως η κατάσταση της πανδημίας αλλά και τα μέτρα αλλάζουν συνεχώς.

Εάν ταξιδεύουμε στο εσωτερικό της χώρας, για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε σχετικά με την COVID-19 αλλά και τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων από το νέο κορωνοϊό επικοινωνούμε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, Τ: 210 5212054) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ, Τ: 1135).

Ταξίδια με αεροπλάνο σε προορισμούς στην Ελλάδα

Όσον αφορά στα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας με αεροπλάνο, από τις 5 Ιουλίου 2021, όλοι οι επιβάτες, δώδεκα (12) ετών και άνω, πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν ΜΙΑ από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για COVID-19 πριν από τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες και να προσκομίσουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19, με PCR τεστ εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού ή \ εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid τεστ.
  • Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης από COVID-19, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
  • Να διαθέτουν βεβαίωση εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών έχουν την επιπλέον δυνατότητα να παρουσιάσουν απόδειξη ό,τι έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test). Οι επιβάτες κάτω των 12 ετών, εξαιρούνται από τις παραπάνω υποχρεώσεις.

Πριν το ταξίδι με το αεροπλάνο συνιστάται να επικοινωνήσουμε με την αεροπορική εταιρεία που θα ταξιδέψουμε. Πληροφορίες για τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για τις εσωτερικές μετακινήσεις είναι διαθέσιμές αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ταξίδια με πλοίο σε προορισμούς στην Ελλάδα

Οι κανόνες που προαναφέρθηκαν ισχύουν και για τα ταξίδια με πλοίο. Από τις υποχρεώσεις που αναφέρονται παραπάνω εξαιρούνται:
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).
  • Ομοίως, οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας και οι οποίοι μπορούν να διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών ισχύουν τα ακόλουθα:
  • Από τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη) προς τα νησιά και αντίστροφα, πρέπει απαραιτήτως να συμπληρωθεί το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση) και να παραδοθεί μαζί με το εισιτήριό μας. Επίσης, πρέπει να έχουμε μαζί μας και να δείξουμε τα απαραίτητα έγγραφα (είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας είτε σε έντυπη μορφή), με τα οποία πιστοποιούμε τα αποτελέσματα ελέγχων και εμβολιασμού στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή μας, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.
  • Πριν το ταξίδι μας με το πλοίο συνιστάται να επικοινωνήσουμε με τη ναυτιλιακή εταιρεία που θα ταξιδέψουμε. Πληροφορίες για τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για τις εσωτερικές μετακινήσεις υπάρχουν αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ).

Ταξίδια οδικώς σε προορισμούς στην Ελλάδα

Για ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση προς το παρόν, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι, εκτός από την περίπτωση των εμβολιασμένων πολιτών.

Ταξίδια στο εξωτερικό

Οι προϋποθέσεις που θέτει κάθε χώρα για να περάσουμε τα σύνορά της αλλάζουν συνεχώς. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν περιορισμούς ταξιδιού, όπως είναι η υποβολή του Passenger Locator Form (PLF), η υποχρέωση σε καραντίνα και η υποχρέωση είτε για τεστ, είτε για πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε για πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19, είτε για Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (πρόκειται για το κοινό πιστοποιητικό που έχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Εάν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και θέλουμε να μάθουμε σε ποιες χώρες υπάρχει καραντίνα πριν το ταξίδι μας και ποιοι περιορισμοί ισχύουν απευθυνόμαστε σε αξιόπιστες πηγές όπως:

Σε περίπτωση που νοσήσουμε ενώ βρισκόμαστε στο εξωτερικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τους αντίστοιχους οργανισμούς υγείας της χώρας, ώστε να μας εξηγήσουν το πρωτόκολλο που ακολουθούν οι ίδιοι σχετικά με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Οι προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες αναλυτικά στην ιστοσελίδα.

Τι είναι ασφαλές να κάνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών και τι όχι;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τα εμβόλια που βρίσκονται στη διάθεσή μας αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19 και επιτρέπουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας. Δεδομένου όμως του ότι δεν είναι ακόμη εμβολιασμένο το απαραίτητο ποσοστό του πληθυσμού, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να προσέχουμε όλοι μας. Στην περίπτωση που είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος αρκετές δραστηριότητες φαίνεται να είναι περισσότερο ασφαλείς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το ταξίδι δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο.

Στο σημείο αυτό ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ώστε το ταξίδι εν μέσω πανδημίας να καταστεί όσο το δυνατό πιο ασφαλές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε όταν ταξιδεύουμε με παιδιά.

Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού μας

  • Μία συμβουλή - ειδικά εάν ταξιδεύουμε με μικρά παιδιά - είναι να προσπαθήσουμε από πριν να βρούμε και να επικοινωνήσουμε με έναν γενικό γιατρό ή παιδίατρο στον οποίο θα απευθυνθούμε εάν προκύψει οτιδήποτε.
  • Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε επικοινωνήσει με τον οικογενειακό μας γιατρό ή τον παιδίατρό μας, για να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για το τι θα κάνουμε εάν έρθουμε σε επαφή με άτομο που νοσεί από COVID-19 ή είναι ασυμπτωματικός φορέας ή αν παρουσιάσουμε συμπτώματα. Τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε να μας ετοιμάσει μία λίστα με κάποια φάρμακα που θα είναι καλό να έχουμε μαζί μας στις διακοπές.
  • Επιπλέον, όπως αναφέρεται παραπάνω, θα πρέπει να ενημερωθούμε πλήρως για τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάθε χώρα και αφορούν στην πρόληψη εξάπλωσης της νόσου ή όποια άλλη σχετική οδηγία. Καλό θα ήταν επίσης να φροντίσουμε να ενημερωθούμε για την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα ή η περιοχή στην οποία ταξιδεύουμε.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας

Όπως και στην καθημερινότητά μας, έτσι και κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

  • Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
  • Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι και όχι με το χέρι όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
  • Αποφεύγουμε την επαφή με άλλα άτομα αν παρουσιάσουμε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ. και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Φοράμε σωστά τη μάσκα μας υποχρεωτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, π.χ. λεωφορείο, τρένο, αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο, αλλά και στους κλειστούς χώρους του πλοίου.
  • Τηρούμε, όπου είναι εφικτό, απόσταση 2 μέτρων από άλλους συνταξιδιώτες και να χρησιμοποιούμε συχνά αντισηπτικό για τον καθαρισμό των χεριών μας.

Σημειώνεται ότι εφόσον είναι εφικτό, η πιο ασφαλής πρακτική είναι να κάνουμε σχετικά κοντινά ταξίδια με το αυτοκίνητό μας συνοδευόμενοι από μέλη της οικογένειάς μας, κάνοντας μόνο λίγες/ελάχιστες στάσεις σε πολυσύχναστα μέρη, μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας

  • Αν πρόκειται να φιλοξενηθούμε σε φίλους ή συγγενείς, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι και φυσικά στη δεύτερη περίπτωση να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όσο πιο σχολαστικά γίνεται.
  • Αν σκοπεύουμε να μείνουμε σε ξενοδοχείο, θα πρέπει να αποφεύγουμε τους εσωτερικούς και ειδικά τους κοινόχρηστους χώρους, θα πρέπει να φορούμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό όσο το δυνατό συχνότερα, ειδικά στην περίπτωση που δεν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Αν επιλέξουμε την κατασκήνωση – camping, θα πρέπει να το κάνουμε με άτομα της οικογένειάς μας ή με φίλους που ξέρουμε ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε κοινόχρηστους χώρους, ειδικά τουαλέτες και δεν μοιραζόμαστε μαγειρικά σκεύη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών μας

  • Θα πρέπει να τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα ατομικής προστασίας κατά την καθημερινή μας δραστηριότητα (μπάνιο στη θάλασσα, επίσκεψη σε μουσεία, φαγητό σε εστιατόρια).
  • Ειδικά στην περίπτωση που είμαστε ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα μέρη με συνωστισμό και σίγουρα τους εσωτερικούς χώρους.

Σχετικά με το φαγητό:

  • Εάν επισκεφτούμε κάποιο εστιατόριο, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται σε αυτό όλα τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19 και να προτιμούμε τους εξωτερικούς του χώρους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγουμε τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων που δεν αερίζονται επαρκώς και που δεν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών.
  • Οι πρακτικές self – service και η χρήση «μπουφέ» καλό είναι επίσης να αποφεύγονται καθώς μπορεί να είναι συχνή και εκτεταμένη η επαφή με διάφορες επιφάνειες, που ενδεχομένως δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς.
  • Μια καλή πρακτική είναι να ετοιμάζουμε μόνοι μας κάποια γεύματα ή σνακ ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να παίρνουμε ή να παραγγέλνουμε φαγητό σε πακέτο.

Μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές

Αφού επιστρέψουμε είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την υγεία μας για 14 ημέρες, ενώ παραμένουμε στο σπίτι αν εμφανίσουμε πυρετό ή συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ. έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή μας. Εφόσον χρειαστεί, αναζητούμε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι μας.

Η απόδραση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές επιδρά θετικά στη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων λειτουργώντας ως αντίδοτο στην έντονη καθημερινότητα και είναι απαραίτητη ειδικά φέτος μετά την δύσκολη για όλους μας χρονιά του εγκλεισμού. Με τη βοήθεια των εμβολίων μας δίνεται επιτέλους η δυνατότητα να απολαύσουμε τις διακοπές νιώθοντας περισσότερο ασφαλείς. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να περάσουμε όλοι μας ένα όμορφο και ξεκούραστο καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται διαρκώς όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας από εμάς και όλοι οι κανόνες ασφαλείας και οι σχετικές οδηγίες στις περιοχές που πρόκειται να επισκεφτούμε. Ακολουθώντας τα παραπάνω συνεισφέρουμε και εμείς με τη στάση μας σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι για όλους.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}