Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Αποταμίευση - Επένδυση 05.01.2023

Αποταμίευση: 5 ζωές σε 1 πράξη

Ίσως είστε γονείς που θέλετε να διασφαλίσετε το μέλλον των παιδιών σας. Ίσως είστε ελεύθεροι επαγγελματίες που διεκδικείτε σταθερά την ποιότητα ζωής σας.

Ίσως είστε γονείς που θέλετε να διασφαλίσετε το μέλλον των παιδιών σας. Ίσως είστε ελεύθεροι επαγγελματίες που διεκδικείτε σταθερά την ποιότητα ζωής σας. Μπορεί ακόμα να θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από ένα δάνειο. Σε όποιο στάδιο της ζωής σας και αν βρίσκεστε, όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας, η αποταμίευση σας ωφελεί. Σε αυτό το άρθρο, συλλέξαμε 5 σενάρια ζωής για να ανακαλύψετε τα δικά σας κίνητρα για αποταμίευση.

1. Για τους γονείς που ξέρουν ότι τα μεγάλα οικονομικά «ζόρια» αρχίζουν από τα 16

Αγαπάμε τα παιδιά μας. Κάθε μέρα, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για αυτά. Η πραγματική αγάπη εκφράζεται με ένα σύνολο πραγμάτων. Να ακούμε και να καταλαβαίνουμε. Να χαρίζουμε το περιθώριο της αυτοέκφρασης και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Να κλείνουμε τη μέρα μας με ένα φιλί, έχοντας «συγχωρέσει» ό,τι μπορεί να πήγε στραβά. Αγάπη όμως είναι και άλλο ένα πράγμα που πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε. Είναι ο οικονομικός προγραμματισμός σε βάθος χρόνου.

Τα φροντιστήρια του παιδιού κατά τα χρόνια του Λυκείου φέρνουν έξοδα της τάξης των 15.000 ευρώ. Όταν το παιδί αφήνει τη φωλιά του σπιτιού του, για να πάει για σπουδές σε μία άλλη πόλη, το κόστος ζωής ανέρχεται περίπου στα 1000 ευρώ το μήνα, άρα περίπου 40.000 ευρώ για τα 4 χρόνια των σπουδών του. Η επόμενη ημέρα, βρίσκει τον νέο ενήλικο να επιλέγει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει, με ένα μέσο όρο διδάκτρων στα 5.000 ευρώ. Τέλος ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο υποθέτουμε ότι κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ. Σε ένα βάθος περίπου 10 ετών, από τα 16 ως τα 26, οι ανάγκες του παιδιού μπορεί να αγγίξουν τα 70.000 ευρώ ή και να τα ξεπεράσουν αν το παιδί σπουδάσει στο εξωτερικό. Για πολλές οικογένειες αυτό το ποσό ακούγεται αποθαρρυντικό. Δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί. Όμως κάθε βοήθεια που προέρχεται από μία σταθερή και συνεπή αποταμίευση, έρχεται να προσφέρει μία ανακούφιση στην κατάλληλη στιγμή και να διευκολύνει την πορεία του παιδιού στα πρώτα βήματα της ζωής του.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γεφυρώνουν το χάσμα των εισοδημάτων τους πριν και μετά η σύνταξη

Ζείτε και αναπνέετε για το επάγγελμά σας. Παίρνετε το ρίσκο με υπευθυνότητα, απολαμβάνετε την κίνηση και τη δικτύωση, αναπτύσσετε τη γνώση στην εξειδίκευσή σας αλλά και στην επιχειρηματικότητα. Κάθε μέρα διεκδικείτε, πετυχαίνετε, προχωράτε. Και ανταμείβεστε για αυτό.

Τις περισσότερες φορές, η στιγμή της συνταξιοδότησης δεν ταιριάζει με τη νοοτροπία του ελεύθερου επαγγελματία, για μία σειρά από λόγους. Εμείς εστιαζόμαστε στο ποσό της σύνταξης. Αντίθετα με ότι συμβαίνει με τους μισθωτούς, στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνταξη του ελεύθερου επαγγελματία δεν έχει στενή σχέση με τα ποσά που έχει ως εισοδήματα κατά την ενεργή επαγγελματική του ζωή. Για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου η μέση σύνταξη είναι στα 1071 ευρώ, η μέση σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι στα 787 ευρώ.

Εδώ η αποταμίευση μπορεί να λειτουργήσει διττά. Αφενός βοηθά στη δημιουργία συμπληρωματικής σύνταξης στην τρίτη ηλικία. Αφετέρου για την κάλυψη εξόδων ( όπως φόροι και επαγγελματικά χρέη) όταν κλείσει την επιχείρηση.

Ένα ακόμα σενάριο η δημιουργία κεφαλαίου για μία επένδυση, ικανή να καλύψει τις ιδιαίτερες οικονομικές ανάγκες τους ελεύθερου επαγγελματία ή επιχειρηματία. Σε κάθε περίπτωση, μεριμνώντας σήμερα για το μέλλον, η καλή ζωή σε βάθος χρόνου είναι δυνατή.

3. Ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τα άσχημα που δεν περιμένουμε – και enabler για τα υπέροχα που θέλουμε να ζήσουμε

Ο λόγος που το «απρόοπτο» δεν θεωρείται ομαλή ροή της καθημερινότητας είναι η διαφορετικότητα της φύσης που έχουν τα αμέτρητα απρόοπτα της ζωής μας. Λιγότερο ή περισσότερο αναμενόμενα, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Ένα ταξίδι αναψυχής εκτός προγράμματος και μία απόφαση για μία ανακαίνιση που αντικατοπτρίζει την επιθυμητή ποιότητα ζωής που θέλουμε απαιτούν χρήματα. Όπως ακριβώς μία περίοδος ανεργίας, ένας απρόσμενος φουσκωμένος λογαριασμός, η επιβεβλημένη αποκατάσταση ζημιάς στο σπίτι, η επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του αυτοκινήτου και η υποστήριξη ηλικιωμένων γονέων που έχουν ξαφνικά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχει λόγος να αναβάλλετε ως «ένοχες» τις ξαφνικές απολαύσεις που επιθυμείτε, ούτε να χρεωθείτε στην περίπτωση ενός δυσάρεστου απρόοπτου.

4. Απαραίτητη η αποταμίευση για όσους δεν μπορούν να ασφαλίσουν την υγεία τους

Κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με προσιτό κόστος. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι το μέσο για να το πετύχουν. Όμως υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία ασφαλιστική εταιρεία. Είτε πρόκειται για έναν ενήλικο με κάποια ασθένεια, είτε για ένα παιδί με βαριά αναπηρία, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες περίθαλψης.

Στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις – αυτή τη στιγμή για χειρουργεία και για κρεβάτια εντατικής – ενώ στην ιδιωτική υγεία, το κόστος που πληρώνει κανείς ιδιωτικά είναι πολύ υψηλό. Ενδεικτικά, μία νοσηλεία bypass καρδιάς μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 8.000 ευρώ. Όμως η καρδιά, όπως και άλλες διαδεδομένες ασθένειες (εγκεφαλικό, καρκίνος κλπ) είναι μακροχρόνιες. Κι αυτό σημαίνει επίσης μακροχρόνιες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και αδυναμία εργασίας.

Εδώ υπάρχει ακόμα μία περίπτωση. Υπάρχουν τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, στα οποία ο ΕΦΚΑ αποζημιώνει για τους ασφαλισμένους του με ένα ποσό στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το υπόλοιπο ποσό το καταβάλει ο ασθενής από κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο το καταβάλει από την τσέπη του.

Στην Interamerican υποστηρίζουμε την έγκαιρη ασφάλιση, προτού αυτή η δυνατότητα πάψει να είναι επιλογή. Αν δεν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να ασφαλιστεί, η αποταμίευση για τις ανάγκες της υγείας είναι μονόδρομος.

5. Η αποταμίευση ως έξυπνη λύση για να μειώσετε το μεγάλο κόστος αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου

Ξεκινάμε ένα δάνειο. «Είναι το ίδιο να πάρω ένα δάνειο χωρίς προκαταβολή; Τι είναι περισσότερο συμφέρον για το μέλλον μου;». Αυτές είναι δυο ερωτήσεις που θα πρέπει να σας απασχολήσουν. Αποταμιεύοντας για μία προκαταβολή σπιτιού ή αυτοκινήτου προκειμένου να καλύψετε την προκαταβολή, χρειάζεστε μικρότερο δάνειο. Έτσι σώζετε επιπλέον τόκους στο κεφάλαιο που θα είχατε χρεωθεί. Ενδεικτικά, για σημερινό στεγαστικό δάνειο 30 ετών με μέσο επιτόκιο 4,5%, αν αντί για 100.000 πάρουμε 80.000 γιατί έχουμε αποταμιεύσει 20.000 η εξοικονόμηση σε τόκους δανείου αντιστοιχεί τα 14.457 ευρώ.

Στην ενότητα «Αποταμίευση και Επένδυση» μπορείτε να ενημερωθείτε για τα προγράμματα που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ένα κεφάλαιο για το μέλλον, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε από έναν εξειδικευμένο financial planner της Interamerican, συμπληρώστε η φόρμα

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}