Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 07.03.2023 5 λεπτά

Από τις υποδομές υγείας της Interamerican, για την Ημέρα της Γυναίκας

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του πολλαπλού και σύνθετου ρόλου της σημερινής γυναίκας, που αποτελεί το στήριγμα της οικογένειας και της κοινωνίας, γιορτάζουμε σήμερα 8 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977, της γυναίκας που διεκδικεί τις ελπίδες και τα όνειρά της, της γυναίκας μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης.

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του πολλαπλού και σύνθετου ρόλου της σημερινής γυναίκας, που αποτελεί το στήριγμα της οικογένειας και της κοινωνίας, γιορτάζουμε σήμερα 8 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977, της γυναίκας που διεκδικεί τις ελπίδες και τα όνειρά της, της γυναίκας μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης. Η προσφορά των γυναικών είναι σημαντική σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας και ειδικά σε επιστήμες όπως η ιατρική, ωστόσο, η προσφορά δε συμβαδίζει πάντοτε με την αναγνώριση.

Γυναίκες στην επιστήμη

Η πρώτη γιατρός στην νεότερη Ελλάδα η Μαρία Καλαποθάκη (1859 – 1941) άρχισε να ασκεί Γενική Ιατρική το 1894 και υπήρξε πρωτοπόρος στην εξάπλωση της δημόσιας υγιεινής. Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους (1912 – 1913) περιθάλποντας τραυματίες και η προσφορά της συνεχίστηκε και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με τις υπηρεσίες της προς τους πρόσφυγες. Στις ΗΠΑ η πρώτη γυναίκα γιατρός ήταν η Ελίζαµπεθ Μπλάκγουελ (1821 – 1910) η οποία έλαβε το πρώτο πτυχίο ιατρικής που απονεμήθηκε σε γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Νέα Υόρκη το 1849. Μην ξεχνάμε την πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμονα της εποχής της, την Μαρία Κιουρί γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί, η οποία τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Εμβληματική μορφή επίσης υπήρξε η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (1820 – 1910) Βρετανίδα πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης.

Για την προσφορά και την θέση της γυναίκας σήμερα η ισότητα είναι μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά όλους μας, ιδίως όσες και όσους έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στη χάραξη και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Πολλές γυναίκες γιατροί αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας μέσω της ιατρικής, στον αγώνα για την πρόληψη, την καλύτερη θεραπεία, αλλά και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών.

H Αθηναϊκή Κλινική στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξη και κοινωνικής ευθύνης, βασίζεται σε δύο πυλώνες με βασικά στοιχεία τον δείκτη ισότητας φύλων. Έτσι, το 62% των εργαζομένων του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και το 25% του ιατρικού προσωπικού είναι γυναίκες, ενώ το 90% των εργαζομένων μας είναι πτυχιούχοι, με κανένα περιστατικό διάκρισης στον χώρο εργασίας.

Η σημερινή ζωή της γυναίκας στον σύνθετο ρόλο της ως σύζυγος, εργαζόμενη μητέρα, ως επιστήμων, ως γιατρός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και απαιτεί υψηλά αποθέματα ψυχικής και σωματικής δύναμης.

«Τα παιδιά μου ξέρουν πως δεν κοιμάμαι κάθε βράδυ στο σπίτι. Ο άντρας μου ξέρει πως περιμένουμε το πρόγραμμα πριν κανονίσουμε εκδρομή για Σαββατοκύριακο. Τα αδέλφια μου ξέρουν ότι δεν θα είμαι εκεί σε όλα τα γενέθλια. Η μαμά μου ξέρει ότι δεν θα γιορτάσουμε μαζί όλες τις γιορτές. Εγώ ξέρω ότι είμαι γιατρός (εκτός των άλλων) και η ζωή μου είναι αυτή. Με κούραση, αυπνία, ενοχές αλλά και ικανοποίηση και χαρές - για όλες αυτές τις στιγμές που τα πράγματα πάνε καλά», Λώρα Ζεμενίδου, Γενική Ιατρός

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμη για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της, ώστε να εκπληρωθεί η ουσιαστική ισότητα των ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων και η εξάλειψη των όποιων προκαταλήψεων εξακολουθούν μέχρι σήμερα.

Προτεραιότητα στην υγεία

Η Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας, προσφέρουν σε προνομιακή τιμή μια ομάδα εξειδικευμένων γυναικολογικών check-ups. Το σύνολο των προγραμματισμένωεξετάσεων πραγματοποιούνται μέσα σε ένα φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον που εγγυάται σύγχρονες και αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου. Τα προσφερόμενα «πακέτα» εξετάσεων διέπονται από μία επιστημονική κλιμάκωση των εξετάσεων και είναι σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα του απαιτούμενου ελέγχου για μια γυναίκα σε επίπεδο check-up. 

Προτείνεται αφενός ένα περιεκτικό πακέτο ελέγχου για γυναίκες κάθε ηλικίας, που συνδυάζει όλες τις  βασικές αιματοβιοχημικές παραμέτρους για τη διερεύνηση της αναιμίας και του καρδιομεταβολικού κινδύνου, το καρδιογράφημα και την ακτινογραφία θώρακος, με τη διενέργεια Test PAP.  Επιπλέον, στις γυναίκες άνω των 40, το περιεκτικό αυτό πακέτο ελέγχου εμπλουτίζεται με τη διενέργεια μαστογραφίας και ιατρικής εξέτασης από χειρουργό μαστού. Οι τελευταίες δύο εξετάσεις μαστού μπορούν να διενεργηθούν και ανεξάρτητα, ως αυτόνομο πακέτο μαστολογικού ελέγχου για γυναίκες άνω των 40.


Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

Για να προγραμματίσετε τις εξετάσεις σας, στο πλαίσιο της προσφοράς, καλέστε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Οι εξετάσεις σας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 31 Μάϊου 2023.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}