Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Εισόδημα – Σύνταξη 25.06.2015

Αναπλήρωση εισοδήματος στη σύνταξη: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Συνταξιοδότηση
Μία από τις βασικότερες αλλαγές που αντιλαμβάνεται άμεσα κάποιος με το πέρασμά του από την εργασία στη συνταξιοδότηση είναι η μείωση των εισοδημάτων του.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής εικόνας των ασφαλιστικών ταμείων, της ολοένα και δυσμενέστερης αναλογίας εργαζομένων - ασφαλισμένων σε σχέση με τους συνταξιούχους, αλλά και της συνολικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής, δικαίως δημιουργείται ανησυχία για το κατά πόσο τελικά η σύνταξη θα εξασφαλίζει στο μέλλον ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερη από το 2010, καθώς η τακτική και έκτακτη φορολογία σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, έχει μειώσει ακόμα παραπάνω τις συντάξιμες αποδοχές. Έτσι τελικά, φτάνουμε στο σημείο να δημιουργείται ένας κανόνας, όπου το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος διαμορφώνεται ως αντιστρόφως ανάλογο του εισοδήματος από την εργασία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική (Μάιος 2013), το τοπίο όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αναμένεται να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται λόγος για μεγάλη υποχώρηση του ποσοστού αναπλήρωσης εισοδήματος στo επίπεδο του 48,5% κατά την περίοδο 2020-2060. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των συνταξιούχων τα επόμενα χρόνια,  αναμένεται να οδηγήσει τους τελευταίους να προσεγγίζουν τα επίπεδα της σχετικής φτώχειας.

Επίσης, μια ακόμα πτυχή η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, οδηγεί σε αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη για τις συντάξεις, συνδέεται άμεσα και με την πτώση του βασικού μισθού, καθώς τα έσοδα από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται δραματικά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΤτΕ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης συμπληρωματικών πυλώνων, κυρίως μέσω ιδιωτικών προγραμμάτων ασφάλισης.

Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική για πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και χρόνια, καθώς μέσω του συμπληρωματικού της χαρακτήρα έρχεται για να καλύψει το μεγάλο κενό που δημιουργεί η κοινωνική ασφάλιση, αναπληρώνοντας τα εισοδήματα. Αυτός ο πρόσθετος τρόπος ασφάλισης αποτελεί  επίσης σημαντική λύση για την αποκατάσταση της “ζημιάς” από τη μείωση της βασικής σύνταξης.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα χωρών όπου μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης καταφέρνουν να αναπληρώνουν το εισόδημα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ ταυτόχρονα το κράτος συμμετέχει λιγότερο.

Στην Ολλανδία, η αναπλήρωση εισοδήματος αγγίζει το εντυπωσιακό 90%, με μόλις 25% να προέρχεται απ’ το κράτος, στη Δανία η κρατική συμμετοχή είναι στο ίδιο επίπεδο και η αναπλήρωση φτάνει το 80% του εισοδήματος, ενώ τέλος στην Πολωνία, η αντίστοιχη συμμετοχή της κοινωνικής ασφάλισης σε συνδυασμό με την παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης αποδίδουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 60%.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}