Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 10.10.2024 5 λεπτά

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε καλή όραση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης εξασφαλίστε σε προνομιακή τιμή έναν οφθαλμολογικό έλεγχο στις ιδιόκτητες υποδομές της Interamerican

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης), στις 10 Οκτωβρίου 2024, μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη κατά της Τύφλωσης (IAPB) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), είναι μια καλή αφορμή να μάθουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την όρασή μας και να προλάβουμε μια σειρά παθήσεων.

Θέτοντας στο επίκεντρο την πρόληψη, σας προσφέρουμε έναν οφθαλμολογικό έλεγχο στην προνομιακή τιμή των 30€, στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της Interamerican, την Αθηναϊκή Mediclinic και τα Πολυϊατρεία Medifirst. Η προσφορά αφορά ασφαλισμένους υγείας Interamerican που δεν διαθέτουν πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και το ευρύ κοινό.

Οι εξετάσεις σας μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2024. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας σε μία από τις παρακάτω μονάδες υγείας που σας εξυπηρετεί:

Διαβάστε το άρθρο, για να μάθετε:

  • Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε κάθε στάδιο της ζωής μας.
  • Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Τι είναι το γλαύκωμα και πώς μπορεί να γίνει, έγκαιρα, η διάγνωσή του.
  • Ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την υγεία των ματιών.

Η σημασία της πρόληψης

Γράφει ο Παναγιώτης Ν. Μπούσαλης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Αθηναϊκής Mediclinic.

Η πρόληψη στην υγεία αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα της Ιατρικής επιστήμης. Όπως σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, έτσι και στην οφθαλμολογία, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για μια σειρά παθήσεων.

O προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος προτείνεται να ξεκινά από την προσχολική ηλικία για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Αμβλυωπίας, που συχνά αναφέρεται και ως «τεμπέλικο μάτι», η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί σε μικρή ηλικία, οδηγεί σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη μείωση της οράσεως. Επίσης, για την καλή οπτική λειτουργία, αλλά και γενικότερα, για τη σωστή ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση κάποιας διαθλαστικής πάθησης (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και αντιμετώπισή της με τη χορήγηση κατάλληλων γυαλιών, από μικρή ηλικία. Πολλές φορές κατά τον οφθαλμολογικό έλεγχο των παιδιών, γίνεται για πρώτη φορά η διάγνωση κάποιας μορφής δυσλεξίας που μπορεί να διαφεύγει της προσοχής των γονέων.

Στους ενήλικες, ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται απαραίτητα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, καθώς επίσης και σε άτομα με συστηματικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι αυτοάνοσες παθήσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι θυρεοειδοπάθειες, κ.ά.

Άτομα άνω των 60 ετών, θα πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα συχνή πάθηση και απειλητική για την όραση, ενώ η παρουσία καταρράκτη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά έγκαιρα, σε πρώιμες φάσεις, και όχι όταν ωριμάσει, όπως παλιά αναφερόταν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύγχρονη οπτική-ηλεκτρονική πληροφόρηση και οι νέες τεχνολογίες, ως μέρος του τρόπου ζωής, έχουν αυξήσει τους κινδύνους λόγω της μεγάλης έκθεσης των ματιών σε οθόνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτικά αναγκαίο τον τακτικό έλεγχο.

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της όρασης, αφού υπάρχουν παθήσεις του οφθαλμού που προσβάλλουν τον άνθρωπο σε κάθε ηλικία, χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Επισημαίνεται ότι η Αθηναϊκή Mediclinic, με παράδοση δεκαετιών στην Οφθαλμολογία, διαθέτει σήμερα την εμπειρία και τη δυνατότητα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των οφθαλμολογικών περιστατικών, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών (εξωτερικά ιατρεία), όσο και σε επίπεδο χειρουργικών επεμβάσεων. Η κλινική διαθέτει χειρουργικές αίθουσες για οφθαλμολογικά χειρουργεία, με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς. Στην Αθηναϊκή Mediclinic έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν τμήματα: προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού, όπου αντιμετωπίζονται χειρουργικά το γλαύκωμα και ο καταρράκτης, καθώς και οπισθίου ημιμορίου του οφθαλμού, στο οποίο αντιμετωπίζονται χειρουργικά οι αποκολλήσεις, τα τραύματα και οι διαβητικές παθήσεις.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πώς μπορείτε να προστατέψετε την όρασή σας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες μείωσης της οπτικής οξύτητας. Σε προχωρημένη μορφή, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση με τη νομική σημασία του όρου (οπτική οξύτητα μικρότερη από 1/10), όμως δεν καταλήγει ποτέ σε ολοκληρωτική τύφλωση αφού η περιφερική όραση παραμένει ανέπαφη.

Είναι πιο συνηθισμένη μετά την ηλικία των 60 ετών, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ενώ οι πάσχοντες πρέπει να κάνουν τακτικά οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Για να προλάβετε την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή να επιβραδύνετε την εξέλιξή της:

  • Διακόψτε το κάπνισμα, καθώς έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.
  • Ελέγξτε εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Τα άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να την αναπτύξουν και οι ίδιοι. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου, δώστε βάση σε πιθανά συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναγνώριση προσώπων, η προσπάθεια να προσαρμόσετε την όρασή σας σε χαμηλό φωτισμό ή το να βλέπετε κυματιστές τις ευθείες γραμμές.
  • Καταναλώστε τροφές, όπως το σπανάκι και τα πράσινα λαχανικά, που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην προστασία από κυτταρικές βλάβες, επιβραδύνοντας, έτσι, την ανάπτυξη της νόσου.
  • Λάβετε πολυβιταμίνες, σε περίπτωση που η διατροφή σας είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Τα άτομα που κινδυνεύουν από προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πρέπει να λαμβάνουν, σε συνεργασία με τον γιατρό τους, εξειδικευμένο μείγμα συμπληρωμάτων. Δεν πρόκειται για θεραπεία, μπορεί όμως να μειώσει τον κίνδυνο της σοβαρής μορφής της ασθένειας.
  • Φορέστε γυαλιά ηλίου που παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UV και το μπλε φως που προκαλούν βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να φέρουν την ένδειξη UV 400, σύμφωνα με σύσταση του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας.
  • Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση φυσιολογική και το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Η κακή κυκλοφορία του αίματος, λόγω υπέρτασης, περιορίζει τη ροή του αίματος στα μάτια, συμβάλλοντας στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η απώλεια βάρους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Γλαύκωμα: Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση κλειδί για τη διατήρηση της οπτικής λειτουργίας

Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Κουρκούτας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Αμερικανικής (AGS) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Γλαυκώματος (EGS), τ. Δντης Τμήματος Γλαυκώματος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Συνεργάτης της Αθηναϊκής Mediclinic

Το γλαύκωμα είναι μια εξελικτική, μόνιμη βλάβη του οπτικού νεύρου, που οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της όρασης και αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως. Στα αρχικά στάδια, η νόσος είναι ασυμπτωματική με αποτέλεσμα το 50% των περιπτώσεων γλαυκώματος να παραμένουν αδιάγνωστα.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Αμερικανική Οφθαλμολογική Εταιρία συνιστά μια βασική ολοκληρωμένη εξέταση των ματιών στον οφθαλμίατρο στην ηλικία των 40 ετών. Σκοπός είναι η πρόληψη με την όσο το δυνατόν προτιμότερη διάγνωση και σταθεροποίηση της νόσου. Η εξέταση, περιλαμβάνει μέτρηση της οπτικής οξύτητας, πλήρη εξέταση του ματιού και του βυθού του ματιού και μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Ανάλογα με τα ευρήματα αυτής της εξέτασης, μπορεί να χρειαστούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως το οπτικό πεδίο και οπτική τομογραφία των νευρικών ινών και του οπτικού νεύρου (OCT).

Οι επόμενες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο αποφασίζονται σύμφωνα με την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου (κληρονομικότητα, αυξημένη πίεση κ.ά.) του κάθε εξεταζόμενου και γίνονται ανά έτος για όσους έχουν παράγοντες κίνδυνου και ανά 2-4 έτη για όσους δεν έχουν παράγοντες κινδύνου.

H θεραπεία στοχεύει στη μείωση της πίεσης των οφθαλμών και τη διακοπή της εξέλιξης της νόσου. Αυτή περιλαμβάνει φάρμακα, λέιζερ, χειρουργικές επεμβάσεις (συριγγοποιητικές, ενθέματα-βαλβίδες και τις καινοτόμες ελάχιστα επεμβατικές-MIGS). Η πρώιμη διάγνωση της νόσου και η έγκαιρη παρέμβαση αποτελούν το κλειδί για τη διατήρηση της οπτικής λειτουργίας του ασθενή.

Σχετικά άρθρα:

Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Καρκίνος του Προστάτη

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}