Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Ευεξία 12.02.2019

8 τρόποι για μία καλή ώριμη ηλικία

Είναι πολύ πιθανό να κάνετε ήδη σκέψεις αλλά και δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσετε μία ευτυχισμένη ζωή στο μακρινό μέλλον.

8 τρόποι για μια καλή ώριμη ηλικία
Είναι πολύ πιθανό να κάνετε ήδη σκέψεις αλλά και δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσετε μία ευτυχισμένη ζωή στο μακρινό μέλλον. Η πρόοδος της τεχνολογίας αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής και αυτό το γεγονός αρκεί για να εμπνεύσει περισσότερα όνειρα για περισσότερη και καλύτερη ζωή. Η τρίτη ηλικία μπορεί και πρέπει να γίνει μία δημιουργική, ξεκούραστη περίοδος, πριν από την πιο δύσκολη … «τέταρτη» ηλικία. Κάποια από αυτά που ήδη κάνετε ή σκέφτεστε να κάνετε για να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πολυσυζητημένα, όπως η καλή διατροφή, η άσκηση, οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό και ο προληπτικός σας έλεγχος. Τι ακόμα όμως μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε μία πιθανή δύσκολη κατάσταση;

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε: 
  • Πώς θα προγραμματιστείτε οικονομικά για τις ανάγκες που θα προκύψουν στην τρίτη ηλικία.
  • Πώς θα εξασφαλίσετε την ομαλή συνέχεια της ζωής σας
  • Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα ασφαλιστικά προγράμματα
  • Πώς θα ρυθμίσετε την ψυχολογία και την κοινωνική σας ζωή

#1. Ετοιμάστε το σπίτι 

Ανάμεσα στις πιο κοστοβόρες επενδύσεις σήμερα είναι οι απαραίτητες συντηρήσεις και αναβαθμίσεις στην κατοικία. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να γίνουν ξαφνικά και όλες μαζί, χωρίς να επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, ένα καλοσυντηρημένο, εύκολο στην περιήγηση σπίτι, βοηθά πολύ έναν άνθρωπο μεγαλύτερο σε ηλικία. Για να προετοιμάσετε το σπίτι σας, ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε τροποποιήσεις στο κλιμακοστάσιο και τα κάγκελά του ή να προσθέσετε ασανσέρ. Στην κουζίνα θα μπορούσατε να επιλέξετε αυτόματες συσκευές για την απενεργοποίηση των ματιών και του φούρνου ή να εγκαταστήσετε μια εστία επαγωγής. Στο μέλλον ενδείκνυται να εντοπίσετε τεχνολογίες που βοηθούν την επικοινωνία, αντίστοιχες με το σημερινό Skype και τα συναφή video- chat apps και οι κάμερες ασφαλείας που ενεργοποιούνται με την κίνηση. 

# 2. Αποφύγετε τις πτώσεις

Κάθε χρόνο, 1 στους 4 ενηλίκους άνω των 65 ετών… πέφτει. Οι πτώσεις μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, καθώς συχνά καταλήγουν σε κατάγματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αναπηρία, σε περαιτέρω προβλήματα υγείας ή και σε θάνατο! Για αυτό, οι προφυλάξεις ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές. Πρέπει να τοποθετήσετε στοπ στις σκάλες και χαλάκια καουτσούκ στις μπανιέρες, να επιδιορθώσετε τα χαλιά που τσακίζουν ή τα δάπεδα που δεν είναι ομοιόμορφα, να καθαρίσετε το χώρο από τα καλώδια και τα μικροέπιπλα. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε για όλα αυτά. Ωστόσο, είναι σημαντικό και επωφελές να ξεκινήσετε από σήμερα ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία και τη δύναμη. 

#3. Προνοείστε από σήμερα για την υγεία σας

H τρίτη ηλικία είναι η περίοδος που πολλοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο την πρωτοβάθμια αλλά και τη δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη. Επιλέγοντας σήμερα την ασφάλιση υγείας σας, εξασφαλίζετε ένα «μαξιλάρι» σιγουριάς για το αύριο. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε την ασφάλιση υγείας που θέλετε για το μέλλον, σήμερα. Εάν έχετε ήδη κάποια προβλήματα υγείας όταν αποφασίσετε να αναζητήσετε ένα ασφαλιστήριο υγείας, είναι πιθανό να μην μπορείτε πια να ασφαλιστείτε ή να ασφαλιστείτε με σημαντικά υψηλότερο ασφάλιστρο. Το σύστημα υγείας “bewell” από την INTERAMERICAN είναι το μοναδικό πρόγραμμα υγείας που, ανά πάσα στιγμή το επιθυμείτε, μπορείτε να προσαρμόσετε τις καλύψεις σας σύμφωνα με τις ιατρικές ανάγκες αλλά και την οικονομική σας δυνατότητα. Έτσι μπορείτε να το διατηρήσετε ευκολότερα μέσα στα χρόνια. 


#4. Σκεφτείτε από τώρα για τη βοήθεια που μπορεί να χρειαστείτε στο μέλλον

Ποια πράγματα κάνετε σήμερα, τα οποία θα συνεχίσετε να κάνετε στο μέλλον και τότε ίσως να σας δυσκολεύουν; Η προετοιμασία του φαγητού, οι μεταφορές σας, οι επισκευές στο σπίτι και οι εργασίες στον κήπο, η καθαριότητα και η συνέπεια σε οικονομικές υποχρεώσεις, όπως η πληρωμή των λογαριασμών θα συνεχίσουν να σας απασχολούν. Ακόμα και αν μπορείτε να τα κάνετε, ενδέχεται να μην το θέλετε, επομένως ή θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει τι και σε ποιους θα το αναθέσετε επί πληρωμή ή θα πρέπει να σκεφτείτε τι μπορείτε να μοιραστείτε με τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους φίλους σας. Μην ξεχνάτε, πως, σήμερα ορισμένες υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι, προσφέρονται και στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης των ηλικιωμένων από τους δήμους.  

#5.  Προσχεδιάστε τι θα κάνετε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Ποιόν θα καλούσατε σε περίπτωση ανάγκης; Υπάρχει κάποιος που θα μπορεί να ασχολείται με αυτά που χρειάζεστε κάθε μέρα; Τι θα κάνατε εάν πέφτατε και δεν μπορούσατε να φτάσετε στο τηλέφωνο; Ολοκληρώστε εκκρεμότητες όπως η διαθήκη σας και ορίστε ένα πληρεξούσιο για την υγειονομική σας περίθαλψη, ώστε να εξηγηθεί τι θέλετε, σε περίπτωση που δεν είστε σε θέση να εκφράσετε τις επιθυμίες σας ο ίδιος. Στην Ελλάδα, τείνουμε να αναβάλουμε τέτοιες διαδικασίες επειδή τις θεωρούμε μακάβριες. Ωστόσο πρόκειται για πράγματα που κάθε ενήλικος πρέπει να έχει φροντίσει, ακόμα και αν είναι πολύ νέος.

#6. Φροντίστε για να έχετε περισσότερα χρήματα

Το πιθανότερο είναι, πως ένας εργαζόμενος κερδίζει περισσότερα χρήματα από έναν συνταξιούχο, επομένως έχει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών στην επένδυσή τους. Επιλέγοντας ένα αποταμιευτικό - επενδυτικό πρόγραμμα σήμερα, εξασφαλίζετε πως αύριο θα μπορείτε να συμπληρώσετε το εισόδημα που θα έχετε. Επιπλέον, η απόδοση των χρημάτων σας θα σας εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερο όταν το εισόδημά σας πιθανόν να έχει μειωθεί. Στα επενδυτικά και αποταμιευτικά προγράμματα της INTERAMERICAN υπάρχει η δυνατότητα της κάλυψης «ΑΠΑ». Πρόκειται για την απαλλαγή πληρωμής ασφαλίστρων, η οποία ενεργοποιείται σε περίπτωση που σας συμβεί κάποια σοβαρή ασθένεια, με συνέπεια να μην μπορείτε να εργαστείτε. Σε αυτή την περίπτωση, χάρη στην κάλυψη ΑΠΑ, συνεχίζετε να είστε ασφαλισμένος, αλλά χωρίς να πρέπει να πληρώνετε το ασφάλιστρό σας.


#7. Κρατήστε το μυαλό σας σε εγρήγορση

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν θυμάστε ορισμένα πράγματα τόσο εύκολα όπως στο παρελθόν. Μπορεί ακόμα, να ανακαλείτε με δυσκολία τις αναμνήσεις σας. Ωστόσο, η σημαντική απώλεια μνήμης δεν είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γήρανσης. Ένας από τους πιο επιζήμιους μύθους της γήρανσης είναι ότι μετά από μια ορισμένη ηλικία, απλά δεν θα μπορείτε να δοκιμάσετε και να μάθετε νέα πράγματα. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα η πείρα της ζωής συμβάλει ακόμα περισσότερο σ’ αυτό. Εάν το θέλετε και έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα θετικό περιβάλλον για αλλαγή, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Όσο πιο γρήγορα αρχίζετε, τόσο πιο γρήγορα θα αποκομίσετε τα οφέλη. 


#8. Βρείτε την ουσία και τη χαρά των πραγμάτων

Bασικό συστατικό στη συνταγή για μία υγιή πορεία στο χρόνο είναι η διατήρηση της ικανότητάς μας να ενθουσιαζόμαστε με τη ζωή. Κάθε στάδιο της ζωής φέρνει μαζί του νέες εμπειρίες, επομένως αυτό που σήμερα είναι το κέντρο του κόσμου μας ενδέχεται αύριο να μην υπάρχει, ή να μη μας φαίνεται τόσο σημαντικό. Τι αναπληρώνει όμως το κενό που αφήνει στις προτεραιότητές μας αυτή η αλλαγή;  Ένα διαφορετικό στάδιο ζωής δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να προχωράμε. Αντίθετα, η μεταγενέστερη ζωή μπορεί να είναι μια περίοδος συναρπαστικών νέων περιπέτειων, αν της το «επιτρέψουμε». Εάν η σταδιοδρομία σας επιβραδύνεται ή αποσυρθείτε ή εάν τα παιδιά σας εγκαταλείψουν το σπίτι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε περισσότερο χρόνο για να απολαύσετε δραστηριότητες έξω από την εργασία και την άμεση οικογένεια. Ένα χόμπι που είχατε παραμελήσει λόγω χρόνου, μία καινούργια γνώση, ο εθελοντισμός ή η συμμετοχή στα κοινά, ο χρόνος στη φύση, η καταγραφή της ζωής σας, είναι μόνο μερικές ιδέες σε μία δυνητικά ατελείωτη λίστα. Το θέμα είναι να βρείτε τι έχετε εσείς πεθυμήσει περισσότερο να κάνετε!

Όπως ίσως ήδη αισθάνεστε, η τρίτη ηλικία μπορεί να γίνει μία απολαυστική περίοδος της ζωής σας, στην οποία θα έχετε το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, να εξελίξετε τον πνεύμα σας, να γνωρίσετε περισσότερους ανθρώπους και να «κεφαλαιοποιήσετε» όλα τα οφέλη από την μακρόχρονη πείρα που έχετε αποκτήσει. Το μόνο που χρειάζεται για αυτό, είναι η προνοητικότητα από σήμερα για το αύριο! 

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}